Autor Wiadomość
Agnieszka
PostWysłany: Nie 14:20, 01 Kwi 2007    Temat postu:

DIP CHRZANOWY za 2 punkty

250g jogurtu o niskiej zaw. tł. 2P
chrzan, sól, pieprz 0P
warzywa (marchew, kalafior itd.) 0P
lucja
PostWysłany: Pią 13:28, 23 Lut 2007    Temat postu: Dressingi do sałatek

Chciałam zamieścić kilka przepisów, które przełumaczyłam z amerykańskiej strony z przepisami Weight Watchers. Co do punktacji to trzeba sobie przeliczyć wg naszych używanych miar, ponieważ są tutaj używane miary amerykańskie. Jednak myślę, że nie sprawi Wam to większego problemu. Życzę smacznego Very Happy

Do sałatki cezarskiej
2 jajka na twardo
1/3 filiżanki oliwy z oliwek
3 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
czosnek, czarny pieprz
Jaja obrać i pokroić. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.Można przechowywać do 5 dni w lodówce.


Dressing kolendrowy do sałaty i warzyw
1/2 fil. świeżej kolendry
1/4 fil. jogurtu
1/4 fil. niskotłuszczowego majonezu
1/8 łyżeczki cukru
3 krople sosu chili
zmiksować wszystko w blenderze

Italian dressing
1/4 fil. rosołu z kurczaka
1 łyżka posiekanej czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 ząbka czosnku, posiekany
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/8 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu
połączyć wszystkie składniki w słoiczku z wieczkiem. Schłodzić w lodówce, przed serwowaniem wstrząsnąć.

Parmezan dressing
1/2 fil. odtłuszczonego mleka
1/3 fil. odtł. jogurtu bałkańskiego
1/3 fil. niskotł. majonezu
1/4 fil. startego niskotł. parmezanu
1/2 łyżki suszonego koperku
1/2 łyzki granulowanego czosnku
1/4 łyżki musztardy
Połączyć wszystkie składniki w słoiczku z wieczkiem.


Italian dressing (niskotł)
1/2 fil. vinegretu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku, posiekany
pieprz,tabasco
połaćzyć i schłodzić

Orange dressing
1/2 fil. świeżego soku pomarańczowego
1/4 fil. świeżego soku cytrynowego
1/2 łyżeczki papryki
1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
1/8 łyżeczki pieprzu
połączyć w słoiczku,schłodzić

Pesto dressing
2 fil. listków bazylii
1/2 fil. natki pietruszki
1/4 fil. odtł. sera ricotta
3 łyżki startego parmezanu
3 ząbki czosnku
1/2 łużeczki pieprzu
2 łyzki niskotł. jogurtu
W blenderze zmiksowć bazylię, natkę, ricotte, parmezan, czosnek, pieprz na puree. Wymieszać w misce z jogurtem. Tzrymać przed podaniem 2 godz. w lodówce.

Russian dressing
3 łyzki soku pomarańczowego
3 łyżki niskotł. majonezu
2 łyżki pokrojonej zielonej papryki
2 łyżki pokrojonej czerwonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jogurtu
1 łyżki chrzanu
1 łyżka startej cebuli
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki chilii
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Połączyć w słoiczku. Trzymać w lodówce 2-3 godz. przed podaniem. Wstrząsnąć przed podaniem.

do owoców morza
1 fil. niskotł. jogurtu
1 fil. niskotł. majonezu
1/2 fil. ostrego sosu chilii
2 łyzki świeżego soku z cytryny
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżka chrzanu
szczypta estragonu, sól, pieprz
Połączyć wszystko razem.

Ranch dressing
2/3 fil. niskotł. serka wiejskiego
1/8 łyżeczki czosnku lub proszku z cebuli
1-2 łyżeczki octu białego winnego lub estragonowego
2 łyżki niskotł. mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Zmiksować w blenderze,schłodzić

Miodowo-musztardowy dressing
1/2 fil. niskotł. jogurtu
4 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki miodu
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżeczki białego octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
1/8 łyżeczki białego pieprzu
Połączyć w słoiczku z wieczkiem, schłodzić

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group