Autor Wiadomo¶ć
Agnieszka
PostWysłany: Wto 8:47, 10 Lip 2007    Temat postu: ciasta za 1,5 punkta na porcję

Przepis na biszkopt, ¶r. 24cm, na 16 porcji
porcja 1,5 punkta


Składniki:
4 czubate łyżki m±ki (80g) ->{3łyżki-1pkt, dlatego ze czubate liczę 2pkt}
4 czubate łyżki m±ki ziemniaczanej (80g)->jw
4 jajka->8pkt
8 czubatych łyżek cukru (150g)->100g =kcal 405=6,75pkt; 150g =10pkt
1 torebka cukru waniliowego -> 100g=398kcal, torebka 15g = 1pkt
2 łyżeczki proszku do pieczenia ->100g=51kcal, 2łyżeczki=mała torebka 15g = 0pkt

Razem 23pkt

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywn± pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, przesiać m±kę z m±k± ziemniaczan± i proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki. Tortownicę o ¶rednicy 24 cm nasmarować tłuszczem, dno wyłożyć pergaminem (ja zamiast pergaminu, opruszam blache odrobin± m±ki). Wlać ciasto do formy, wsun±ć do wcze¶niej nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 175 st C. Upieczony biszkopt wyj±ć z formy i odłożyć do przestygnięcia.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group