Autor Wiadomo¶ć
Agnieszka
PostWysłany: Nie 8:00, 15 Lip 2007    Temat postu:

RACUCHY 2 :

3 dag drożdży + pół kilo m±ki + 2 szklanki mleka + 3 jaja + łyżka cykru + szczypta soli + starte 2 jabłka - chyba tak mniej więcej to było Jak za rzadkie - dosyp m±ki, jak za gęste - dolej mleka, lub wbij jajko
Agnieszka
PostWysłany: Nie 7:59, 15 Lip 2007    Temat postu:

RACUCHY :

mala butelke kefiru/maslanki wlewam do miski, dodaje do tego 2 cale jaja, ponad 2 szkl. maki (sypie tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej ¶mietany) , lyzeczke sody i wszystko mieszam, potem dodaje pokrojone jabko i cynamon (bo lubimy 'z') lub ser bialy (tez dobre, ale razdko robie bo dzieciaki wola z jablkami), nie dodaje cukru (1 lyzeczka), bo posypujemy potem racuchy cukrem pudrem.Smaczego.
Agnieszka
PostWysłany: Nie 7:59, 15 Lip 2007    Temat postu:

parowce:
7szkl. maki
2 cale jaja
2 szkl. mleka
8 dag drozdzy(ja daje cale opakowanie 100g i tez jest dobrze)
szczypta soli troche cukru
Drozdze rozprowadzic w 2 lyzkach mleka i 1 lyczeczce cukru i poczekac az wyrosna. Nastepnie ubic cale jaja ze szczypta soli i 1 lyczeczka curku (wazne bo im wiecej dodamy powietrza tym ladniejsze beda parowce), dodac make, drozdze, mleko i dobrze wyrobic (ja robie mikserem i tylko na sam koniec dorabiam rekoma, az bedzie odstawac od reki) -szybko sie robi. Pozostawic do wyrosniecia> nastepnie formowac parowce( kulki wielkosci dloni), parowac okolo 5 min. Robie cala porcje i jak koncze to te pierwsze juz sie nadaj do parowania (jezeli nie wiecie jak sie paruje to dopisze).
Agnieszka
PostWysłany: Nie 7:58, 15 Lip 2007    Temat postu: przepisy z kafaterii, pkt do wyliczenia

osie gniazda
==========
5 dag drozdzy, 3 cale jaja, 1 lyzeczka cukru, 1 i 1/2 szkl. cieplego mleka, 700g maki
Wyrobic ciasto, dokladnie, musi odchodzic od reki lub miski (mozna mikserem). Odstawic do wyrosniecia. W miedzy czasie przygotowac mase: 20 dag cukru pudru, 20dag miekkiej margaryny, cukier waniliowy - wszystko wymieszac na gladka mase.
Wyrosniete ciasto podzielic na 2 czesci, rozwalkowac jak na pieorgi(trzeba podsypywac maka), posmarowac masa, zwinac ciasno jak rolade. Pokroic na czastki grubosci 4-5 cm. Tak samo postapic z druga czescia ciasta. Wszystkie kawalki pokrojonego ciasta ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, w odstepach ok. 3cm., tak zeby boki 'krojone', te z masa, znalazly sie na spodzie i wierzchu (podczas pieczenia te ciasteczka jeszce urosna i zlacza sie tworzac takie wyrosniete osie gniazda). Posmarowac wszytsko rozmaconym bialkiem i odstawic do wyrosnmiecia na czas rozgrzania piekarnika do 180st. Wstawic, piec przez ok. 50min. (mi wyszlo krocej). W polowie pieczenia wyjac i polac mocno 'plynem' zrobionym z 1 szkl. mleka+4 lyzki cukru+ kilka kropli olejku do cista np. rumowym. WLozyc do piekarnika i dokonczyc pieczenie.
Najlepsze sa takie cieple, ale jak wystygna mozna je podgrzac przed jedzeniem w mikrofali (moc 800 i 4 sekundy).

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group