Autor Wiadomość
Szalija
PostWysłany: Wto 15:00, 13 Lut 2007    Temat postu: Ogórek, pietruszka i korzenie:)

Kiszony ogorek - dobra do ciemnych mies
kroje na polplasterki lub ćwiercplaterki jak są duże, siekam cebule. Polewam olejem i doprawia sporą ilością cukru i pieprzu.

Pitruszka zielona - dobra do mięs pieczonych
Siekam nie za drobno, kroje drobno lub w cieniutkie piórka czerwoną cebule, skrapiam cytryną, olejem i pieprzem Czasem sole

Seler
tre na grubych oczkach. Tak samo marchewke i jablko. Doprawiam jogurtem z cytryna, cukrem, solą i piprzem

Seler
tre na grubych oczkach, dodaje rodzynki i/lub ananas, i/lub pomarancze. Doprawiam jak wyżej

Marchewka
utarta na drobnych oczkach z odrobina jablka

Marchewka
podana jak wyżej tyle ze doprawiona jogurtem

Marchewka tarta na grubych oczkach z dodatkiem pomarańczy i/lub ananasa doprawiona jogurtem

Surówka z czerwonych buraczków
idę do sklepu i kupuje pojemniczek. Za dużo z nia roboty
Szalija
PostWysłany: Wto 14:59, 13 Lut 2007    Temat postu: Kapusty

Pekina - lekka dobrze komponuje sie z daniami tlustymi jak i chudymi
drobno posiekana, pomidor, ogorek świeży lub korniszony, odrobina cebulki lub szczypiorku, może być też papryka świeża lub konserwowa i może być kukurydza lub groszek. Czasem posypie pietruszką. Podaję z sosem winegre (odrobina oleju, sok z cytryny lub ocet winny albo jablkowy, odrobina cukru, sól i pieprz) lub jogurtowym (jogurt mieszam z troche soku z cytryny, cukrem, sola, pieprzem) Do sosow dodaje czasem troche czosnku granulowanego a cukier czasem zastepuje slodzikiem.

Kapusta biala - dobra do wielu dan miesnych
drobno posiekana, przesypna solą i wygnieciona (nie parze, tylko ugniatam w dloniach lub takim tluczkiem do ziemniakow aby puscila sok). Starta merchewka, inne dodatki jak wyżej. Czasem tylko marchewka jabłko i dużo koperku. Sos zwykle z oleju i cytryny.

Kapusta kiszona
odciskam ale sok wlewam do miseczki na surówke. Kapuste siekam, tre marchewkę i jablko, czasem tez siekam lub tre trochę cebulki. Doprawiam cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina oleju. Czasem tez sole. MOzna dodać ziarno slonecznika, pietruszke, szczypiorek.
Szalija
PostWysłany: Wto 14:58, 13 Lut 2007    Temat postu: Kilka spraw podstawowych do wszystkich moich surówek

Dotyczy wszystkich poniżej surówek, ktorych przepisy podaje:
1. Zawsze dodaje chociaż kapenkę oleju - nawet jak o tym nie napisalam oraz odrobine cukru. Olej ulatwia przyswajanie witamin, cukier przelamuje gorycz warzyw, ktora zawsze sie pojawia, szczegolnie przy mieszaniu.
Wogole zawsze sypne szczypte sukru i do sosu i do zupy.
2. Większosc surówek powinno postac okolo 30 minut przed podaniem aby smaki sie przegryzly. No jak jest jednoskladnikowa - pietruszka, ogorek to nie
3. Staram sie nie laczyc pomidora z ogorkiem świezym bo wytracaja wzjemnie witaminy. Jak lacze to albo ukladam warstwami albo ogorek sypne przed podaniem i zamieszam.
4. Nigdy nie podaje w naczyniu metalowym.
5. Jak chcemy aby surowka postala na drugi dzien to lepiej zrezygnowac z cebuli i posypac porcje na talerzu szczypiorkiem.
Szalija
PostWysłany: Wto 14:53, 13 Lut 2007    Temat postu: Surówki

Hm pyszne surówki jako dodatek do obiadu lub osobne danie. Zaspokajają głód, są porcją warzyw a niekiedy też dobrych tłuszczy lub wapnia. Czasem nawet obu:)

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group