Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Otyłość - Ocet jabłkowy który leczy.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Porady,rady i różności
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:48, 26 Lut 2007    Temat postu: Otyłość - Ocet jabłkowy który leczy.

Jego niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające, znane są od dawna. Nie potwierdzono naukowo, że ocet jabłkowy rzeczywiście pomaga na otyłość, jednak niewątpliwie dodanie go do mięs sprawia czyni zawarte w nim składniki lepiej przyswajalne, i jest on środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów oraz hamującym apetyt. Niestety ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom.

Właściwości lecznicze octu jabłkowego odkryto już w starożytnym Egipcie. Kleopatra ponoć zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po obfitych ucztach, utrzymując wspaniałą figurę i dobre zdrowie. W occie jabłkowym znajduje się około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów. Jedną z najcenniejszych jest pektyna, która pozytywnie wpływa na procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stan naczyń krwionośnych. Drugi ważny składnik - witamina E - uważana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Od niedawna można kupić butelkowany ocet jabłkowy można (produkowany przez krajowe wytwórnie, lub pochodzi z Niemiec). Prawdziwy ocet jest oznakowany zielonym liściem ogórka i białym napisem "bio-ocet". Można go też przygotować samodzielnie w domu.

Można zastosować dwa przepisy na jego sporządzenie. Jeden, bardziej pracochłonny z oryginalnej starej receptury, drugi - uproszczony.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:49, 26 Lut 2007    Temat postu:

Przepis babci
Umyć jabłka i ewentualne zepsute lub robaczywe części, owoce zetrzeć na tarce lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Nadają się również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. Powstałą miazgę zalać przegotowaną ciepłą wodą w szklanym naczyniu w proporcji pół litra na 0,4 kg pulpy. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, aby przyspieszyć fermentację dodajemy do 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego razowego chleba. Odkryte naczynie należy przechowywać w ciepłym miejscu w temp. 20-30 stC.
Miazgę należy 2-3 razy dziennie pomieszać drewnianą łyżką, po dziesięciu dniach należy przecedzić przez gazę. Odciśnięty sok przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Aby osłodzić cierpki ocet na każdy litr płynu można dodać 50-100 g miodu lub cukru i co jakiś czas mieszać. Potem przykryć naczynie gazą, trzymać w ciepłym miejscu w celu, aby zaszło drugie stadium fermentacji, która kończy się gdy płyn się uspokoi i przybierze jasny kolor. Ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po 40-60 dniach. Wtedy przelać go do butelek, na wszelki wypadek przez gazę. Butelki trzeba szczelnie zamknąć, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sposób uproszczony
Potrzebujemy kilka jabłek, przegotowaną wodę - 1 l i cukier - 4 łyżki.
Jabłka należy umyć i pokroić na małe kawałki (razem ze skórką i gniazdami nasiennymi) i zalać posłodzoną ciepłą wodą. Wszystko przelać do słoika, który trzeba obwiązać kawałkiem płótna. Odstawić w ciepłe ciemne miejsce do sfermentowania na ok. 4 tygodnie. Po wyklarowaniu się płynu, przecedzić go kilkakrotnie przez zwiniętą gazę, i rozlać do butelek, które trzeba szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Porady,rady i różności Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin