Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Owoce, samo zdrowie, ale…

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Porady,rady i różności
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:32, 06 Mar 2007    Temat postu: Owoce, samo zdrowie, ale…

Owoce, samo zdrowie, ale… czy można się bezkarnie objadać owocami sezonowymi?

Sezon rozpoczynają truskawki, aromatyczne maliny oraz wiśnie i czereśnie. Te
delikatne i niezwykle smaczne owoce zachęcają nas do konsumpcji. I korzystając z
okazji, że jest sezon i wtedy mają najlepszy smak, objadamy się do woli. Szybko
usprawiedliwiamy łakomstwo. Okazuje się, że przybywa nam kilogramów. A dzieje,
się tak dlatego, że owoce te zawierają nie tylko wiele składników odżywczych,
ale także znaczne ilości węglowodanów. 100 gramów owoców sezonowych to 0
PUNKTÓW™ wg. PLANU PUNKTÓW™ Weight Watchers®. Ale zjedzenie już kolejnych 100
gramów to następne PUNKTY™ w naszym codziennym jadłospisie.

Jak zwykle we wszystkim potrzebny jest umiar. Owoce sezonowe mają wysoką wartość
odżywczą, a także są źródłem energii, która spożywana w nadmiarze jest
odpowiedzialna za dodatkowe kilogramy. Z przyjemności jedzenia owoców
sezonowych, korzystajmy więc rozsądnie – powiedziała dr n med. specjalista
chorób wewnętrznych i dietetyki Magdalena Białkowska.

Owoce sezonowe spełniają ważną rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.
Pozyskiwane owoce w naszym klimacie pod różnymi postaciami zaspokajają przez
cały rok zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:33, 06 Mar 2007    Temat postu: Właściwości Truskawek, Wiśni, Czereśni i Malin

Truskawki - mają szczególnie dużo witaminy C (np. 100 gramów surowych truskawek
pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę). Ponadto zawierają
witaminy z grupy B i karoten. Bogactwo składników mineralnych - zwłaszcza
potasu, wapnia i magnezu - działa odkwaszająco. Truskawki regulują pracę wątroby
i wydzielanie żółci, a zawartość żelaza sprawia, że truskawki mają działanie
krwiotwórcze i wzmacniające. Uważa się, że truskawki, bogate w pektyny, mogą
mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy obniżając poziom cholesterolu.

Maliny - są źródłem witamin C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika, związków
mineralnych. Im więcej witaminy C, tym aromatyczniejsze owoce. Maliny mają też
właściwości lecznicze, zarówno owoce jak i liście, stosowane są jako środek na
przeziębienie. A to dlatego, że zawierają substancje organiczne i olejki
eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Maliny ponadto
uważane są za jedno z najlepszych źródeł błonnika wśród owoców i dzięki temu
mają właściwości przeczyszczające. Są synonimem zdrowia i piękna.

Wiśnie - głęboko bordowy kolor świadczy o bezcennych wartościach odżywczych
wiśni i o tym, że zawierają jeden z naszych najskuteczniejszych antyoksydantów w
postaci bioflawonu. Ponadto są źródłem witaminy C i karotenu. Mówi się czerwony
jak wiśnia, a powinno się rzec zdrowy jak wiśnia. Owoce te są bowiem dobrym
źródłem potasu, wapnia i magnezu - pierwiastki te wzmacniają pracę mięśnia
sercowego. W wiśniach możemy znaleźć witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie
równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego. Kwaśne wiśnie
mają działanie pobudzające procesy trawienne i ruchy jelit. Ponadto działają
przeciwzapalnie.

Czereśnie - to przede wszystkim owoc o wartościach smakowych. Owoce czereśni
zawierają duże ilości potasu, a także wapń, żelazo i jod . Czereśnie posiadają
właściwości moczopędne, a także działają przeciwreumatycznie i
przeciwmiażdżycowo. Kilogram czereśni to wg PLANU PUNKTÓW™ Weight Watchers®
wartość punktowa schabowego.

Przy przygotowywaniu owoców do konsumpcji, należy zwrócić uwagę na jak
najmniejsze straty witamin i związków mineralnych. Można to osiągnąć poprzez:
krótki okres przechowywania, nie przetrzymywania owoców w wodzie, nie
dopuszczanie do wyciekania soku, wkładanie owoców do wrzącej wody i szybkie
zagotowanie, mrożenie w porcjach do jednorazowego spożycia lub pasteryzację w
soku własnym bądź z niewielką ilością cukru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Porady,rady i różności Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin