Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

POWER PLAN OD VIOLI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> POWER PLAN
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kate2




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 14:20, 18 Maj 2007    Temat postu: POWER PLAN OD VIOLI

4-tygodniowy WW POWER PLAN

Przepisy są wyliczone na 20P dziennie. Przepisy są na jedna osobę, gdy gotujemy na więcej osób, mnożymy dane produkty
-śniadanie 5P
-lekki posiłek 6P
-główne danie 7P
- dwa snacki po 1P

można wymieniać dane posiłki do woli , przy czym nie zapominać uzupełniania poprzez :dodatkowe owoce za 0P i warzywa za 0P.(które są nam znane )
W razie uczucia głodu mamy do wyboru dodatkowo dwie zupy za OP:

WW zupa warzywna:
1 cebula
1 marchew
100g kalafior
1/2 puszki pomidorów
100ml bulionu warzywnego
sol i przyprawy od gustu
Warzywa kroimy i podsmażamy na patelni bez tłuszczu(podlewając lekko woda) Dodać pomidory i bulion---10 min gotowa zupka
TIP: warzywa można dobierać według ochoty i smaku!!!!!!!!!!


Zupa Asiatycka
1szczypior z cebulka
1 ząbek czosnku
1 marchew
100g pieczarek
100g bambusa krojonego
100g soi
125ml bulionu warzywnego
1 łyżka stołowa sosu sojowego
szczyptę chili w proszku
Zagotować bulion, pokrojone produkty wrzucić i gotować piec minut. dodać chilli.


Przedstawie najpierw listę przekąsek(Snack) za 1P:
* banan
*piwo bezalkoholowe 0,3l
*cukierki(bez cukru) 6 szt.
*keksy/ciastka maślane 3 szt.
*cappuccino z mlekiem + 10 Ameritti-ciasteczka(mini)
*jogurt 0,4% 125g
* żelki 10 szt.
*biszkopciki 3 szt
*migdały 4 szt.
*mini murzynki 1 szt.
*popcorn(solone , bez tłuszczu) 20g
*rodzynki 4 łyżki stołowe
*galaretka owocowa bez cukru 160g
*precelki słone 10 szt
*czekolada 1 kostka 7g
*perły czekoladowe 10 szt.
*winogrona 100g
*suszone owoce 2 szt
*lody waniliowe 1 gałka (niskotłuszczowe)
*lód wody na patyku 1 szt
*wino(biale lub czerwone, mały kieliszek)
*zwieback 2 szt.

Przekąski za 1 Points ( do zrobienia )
* 1 kiwi, 1 jabłko i 1 kawałek melona pokroić na talerz, kilka kropli soku z cytryny+ 1 łyżeczka miodu +1 łyżeczka mielonych orzechów
* 1 chrupkie pieczywo z 1 łyżeczka twarożku i pokrojonym pomidorkiem
* 1 pieczywo chrupkie + 1 plasterek Roastbeef + pokrojony ogórek konserwowy
* 1 toast+1 plaster galaretki warzywnej+ pokrojony pomidor
* 1/2 banana + 100g ananasa pokroić, polać sokiem z cytryny i wymieszać z 75g jogurtem do 0,3%
* 125g jogurtu (1,5%) wymieszać z 1 łyżeczka miodu
* 125g jogurtu(1,5%) wymieszać na ostro z chrzanem jako sos. Warzywa np. marchew, seler itp
* 1 łyżeczkę margaryny podgrzać, 2 plastry ananasa przysmażyć i posypać 1 łyżeczka cukru
* 200ml soku pomarańczowego zmiksować z 200g truskawek, kilka kropli soku cytrynowego
* 4-8 plasterki melona + 4 plasterki cieniutkiej polędwicy surowej/wędzonej
* seler + papryka , do tego 3 łyżki stolcowe serka homogenizowanego z np.wiosennymi ziołami jako sos.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:44, 09 Lip 2007    Temat postu: PIERWSZY TYDZIEŃ

-------------Lista zakupów na PIERWSZY TYDZIEŃ:-------------------------
OWOCE:
9 szt. owoców za 0P i do tego:
1 małe jabłko, 1 mały banan, 250g jeżyn,porzeczki)-mogą być mrożone,1 gruszka, 1 grapefruit,100g malin(mrożone),1 pomarańcz, 1 cytryna, suszone owoce
WARZYWA:
1 sałata zielona, 300g brokuły,150g kalafior, 4 pieczarki,6 pomidorów koktajlowych, 6 pomidorów, 5 szczypiorów z cebulka, 7 marchew, 2 por, 100g korzeń selera,250g mieszanych grzybów(może być słoik), 2 czerwone papryki, 6 rzodkiewek,1 ogórek,250g cukinia, zioła
PIECZYWO:
3 bułki, 2 kawałki chleba pełnoziarnistego a 60g
SERY:
40g Camembert(30%),100g serka Świerzego(30%)naturalnego, 50g (30%) ziołowego,30g sera żółtego(30%) potartego,50g parmezan,2 plasterki sera żółtego(30%)
TIP: jeżeli uda sie kupić sery mniej procentowe , oszczędzimy więcej punktów na dodatkowe przekąski, musimy wtedy przeliczyć danie!!!!
NABIAŁ:
125g kwaśnej śmietany, 500g jogurt owocowy(do 0,4%), 370g jogurt naturalny(1,5%), 1/8L kefir (1,5%)
WĘDLINA:
1plaster wędzonej polędwicy z drobiu
1 plaster chudej gotowanej szynki
4 plasterki polędwicy wędzonej/surowej
MIĘSO:
100g wątróbka z drobiu(lub 150g fileta drobiowego)
120g piersi z kurczaka, 210g filet indyczy, 150g filet wieprzowy, 120g tatar(mielona wołowina)
RYBY:
60g wędzonego fileta z chudej ryby, 125g krewetki, 125g filet z łososia
INNE:
2 lyzeczki mielonych orzechów, 60g makaron, 30g ryz mleczny, 60g tortellini
Lista produktów, które powinnyśmy mieć zawsze w domu pod ręką:
Cornflakes, bulion warzywny, ogórki konserwowe, płatki owsiane, grysik, miód, kawa, kakao, kartofle, ketchup, czosnek, maka, wiórki kokosowe, musli, panierka, olej, ryz, rodzynki, musztarda, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier waniliowy, pieczywo chrupkie, tosty ciemne, cukier, cebula
W LODOWCE:(co powinno sie znaleźć)
maślanka, jajka, marmelada, margaryna niskotłuszczowa, mleko kondensowane(4%), Mleko do 1,5%, Mleko do 0,3%,serek homogenizowany naturalny niskotłuszczowy, majonez do 20%,
W PUSZKACH LUB W SŁOIKACH:
ananas w plastrach, mandarynki, brzoskwinie( bez lub niskocukrzone),groszek zielony, kidney fasolka,kukurydza, pepperoni,pomidory passierte, pomidory krojone,papryka, tuńczyk w sosie własnym

----------------------Dzień 1.-------------------------------------

ŚNIADANIE 5P)(smakowite śniadanie)
2 toasty, 2 łyżki stołowe serka Świerzego(30%), 2 łyżeczki marmelady, 1 owoc, 250g jogurt(1,5%), 1 łyżeczka cukru waniliowego
tosty podpiec, posmarować serkiem i marmelada. Owoc np. jabłko pokroić w kostkę i wymieszać z jogurtem posypując cukrem.
LEKKI POSIŁEK: (6P)(Ziemniaki z krabowym dip-em)
250g ziemniaków, 1/2 łyżeczki soli, 6 łyżek stołowych serka homogenizowanego niskotłuszczowego, 2 łyżki wody mineralnej, 1 łyżeczka oleju, 1/2 ząbka czosnku, 50g krewetek, 6 rzodkiewek, 1 owoc
Ziemniaki ugotować w obierkach.Serek wymieszać z woda, olejem, dodać czosnek i wymieszać z krewetkami, Sol i pieprz do smaku, trochę soku z cytryny.Pokroić rzodkiewki i ugotowane ziemniaki ,wymieszać z masa. Owoc na deser.
DANIE GŁÓWNE 7P)Makkaroni bolognese)
2 marchewki, sol, 100g korzeń selera, 1 cebula, 1 czosnek, 90g mięsa z indyka, 1 łyżeczka oleju, 150g pomidory passierte(w kartoniku), 100ml bulion warzywny, 60g makaron, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta chili, 3 łyżki stołowe parmezanu
Marchew ugotować na twardo i pokroić. Seler, cebule i czosnek pokroić. mięso zmielić.Na rozgrzanym oleju wszystko przysmażyć, dodać pomidory i bulion, krotko zagotować. W międzyczasie ugotować makaron. Sos przyprawić sola, chilli i sosem sojowym. Posypać parmezanem.


----------------DZIEŃ 2.--------------------------------------------------

ŚNIADANIE:Bułka serowo-pomidorowa

1 bułka, 2 łyżki stołowe serka Świerzego do smarowania(30%), 30g sera krojonego(30%9, 1 pomidor, sol, bazylia, 1 owoc
Bułkę posmarować Świerzym serkiem, położyć ser krojony i pokrojony pomidor.Do tego owoc do wyboru.
TIP: ja użyłam serka świeżego light(0,3%) i ser krojony(17%) zaoszczędzając punkty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LEKKI POSIŁEK:Jajecznica a`la Provenz
1/2 cebuli,50g cukinii, 50g bakłażana, 1 pomidor, sol i pieprz, 2 jajka, 2 łyżki stołowe mleka(1,5%), 1 łyżeczka oleju, 1 kawałek tosta, 1 owoc
Warzywa pokroić w kostkę i 10 min gotować na malutkim ogniu, odlać wodę,dodać przyprawy. Jajka rozbić z mlekiem i wlać na patelnie z rozgrzanym olejem. Na tym rozłożyć warzywa, podawać z toastem, owoc na deser.
TIP: ponieważ nie lubię gotowanych warzyw, przysmażyłam je najpierw na 1 łyżeczce oleju i później dodałam masę jajeczna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Można użyć jakich warzyw sie chce.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DANIE GŁÓWNE:Zapiekanka kurczakowa z brzoskwinia

150g brokułów, 3 polówki brzoskwini z puszki, 1 pierś kurczaka(120g), 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki curry,1 łyżeczka mielonych orzechów, 30g mielonego sera(30%), 2 łyżki stołowe ryżu(najlepiej brązowego)
Brokuły zagotować, ale żeby jeszcze były twarde. Brzoskwinie pokroić w kostkę. piekarnik nagrzać do 220C. Pierś w gorącym oleju przysmażyć z obu stron, posypując curry, sola i dodając sos sojowy. W naczynie żaroodporne ułożyć: usmażoną pierś z kurczaka, brokuły, posypać orzechami, na to serem i zapiec około 15 min. Podawać z ryżem.
TIP: nie chciało mi sie rozgrzewać piekarnika i zrobiłam w mikrofali!!!!!


-----------------------------DZIEŃ 3---------------------------------------

śniadanie:Ryz mleczny z owocami

180ml mleka(1,5%9, 2 łyżki stołowe wody mineralnej niegazowanej,szczyptę soli, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii(może być cukier), 30g ryz mlecznego, 3 łyżki stołowe chudego quarku-(homogenizowanego serka) , słodzik, 1/2 łyżeczki cynamonu, 150g malin(lub jeżyn, jagód itp) Świerzych lub mrożonych, 125 ml Kefir(1,5%)
Mleko rozmieszać z woda, sola , cukrem i zagotować, wsypać ryz i około 20 min gotować, często mieszając. postawić do ostygnięcia. Serek wymieszać z ryżem, dodając słodzik i cynamon, na wierzch rozłożyć owoce. Kefirem zapijać.
TIP: Nie lubię ryżu w mleku, wiec miałam w tym dniu bułkę z przepisu Dnia drugiego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kto lubi, może przygotować sobie ryz już wieczorem .

LEKKI POSIŁEK:Bułka z indykiem (pycha)
1 filet z indyka(120g), 1 łyżeczka oleju, 1/4 lyzeczki curry, sol i pieprz, 1 bułka, 2 liście salaty zielonej, 2 lyzeczki majonezu (20%), 2 marchewki, owoc
mięso obsmażyć z obu stron na gorącym tłuszczu, posypać curry, sola i pieprzem. Bułkę przekroić, dolna połówkę udekorowac sałatą i położyć
gotowy filet. Na wierzch posmarować majonezem.Położyć drugi liść salaty i przykryć druga polówką bułki. Marchewkę i owoc zjeść do tego.

DANIE GŁÓWNE: łosoś po provensku


125g świeżego fileta z łososia(może być mrożony), 1 łyżeczka oleju, sol i pieprz, 200 g cukinii, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 125ml mleka(1,5%), 1 łyzka stołowa przecieru pomidorowego, 1/2lyzeczki vegety, 1/2 lyzeczki oregano, 4 lyzeczki mleka kondensowanego (4%), 2 pomidory, 1 łyżka stołowa parmezanu, 1 łyżka ugotowanego ryżu.
łosoś na patelni, na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron obsmażyć, wyjąc i postawić w ciepłym miejscu. Cukinię pokroić w plastry i na tej samej patelni w pozostałym tłuszczu usmażyć razem z cebula i czosnkiem. Wymieszać mleko z przecierem pomidorowym i z Vegeta, ziołami, sola i pieprzem.wlać na patelnie.Dodać mleko kondensowane i krotko zagotować. W miedzy czasie pokroić pomidory w plasterki, dodać do warzyw i wszystko razem zagotować około 5 min.
Rybkę na talerz-polać sosem z warzywami i posypać parmezanem-ryz do tego.
TIP: smakowało wspaniale, soczyście i pikantnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jeżeli sie w ciągu dnia nie wykorzystało swoich punktów na snacki, można wieczór zakończyć lampka czerwonego wina i 10 małych precelków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

----------------------------DZIEN 4.-----------------------------------------------
SNIADANIE:Kanapki z camembert i gruszka
1 kawalek chleba razowego(60g)
1 lyzeczka margaryny( Roller ) niskotluszczowej
40g Camembert(30%)
1 gruszka, 1 lyzeczka marmelady Roller
Chlebek posmarowac margaryna, ser pokroic na plasterki,gruszke takze i oblozyc kromkeNa wierzch kleks marmelady lub dzemu
LEKKI POSILEK:Watrobka drobiowa
1/4 salaty zielonej, 6 pomidorkow koktajlowych, 2 lyzki octu, 2 lyzeczki oleju, 1/2 lyzeczki musztardy, 1 lyzka kwasnej smietany, 1 lyzka soku pomaranczowego, sol i pieprz, 2 szczypiorki, 1 kawalek toasta ciemnego, 100g watrobki z drobiu(lub 150g fileta drobiowego)1 owoc
Salate razem z pomidorami wymieszac. Przygotowac dressing: ocet, 1lyzeczka oleju, musztarda,smietana, sol i pieprz.
Szczypior pokroic.
Watrobke pokroic w paseczki.
1 lyzeczke oleju rozgrzac na patelni, przysmazyc szczypior, dodac watrobke, przyprawic do smaku(mozna dodac Tymian)
Gotowe danie polozyc na przygotowana salate i polac dressingiem(sosem) zjesc z toastem. Owoc na deser.
TIP: Jezeli przygotowujemy filet z drobiu najlepiej rozbic go przed smazeniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE:Pieczone ziemniaki z grzybowym ragout
4ziemniaki, 250g grzybow(np. boczniaki), 1 duza cebula, 1 zabek czosnku, 30g sera krojonego(30%), 125ml Mleka(1,5%), 1 lyzeczka maki, 1/2 lyzeczki curry, 2lyzeczki suchej lub swiezej posiekanej pietruszki, sos Worcester(ja uzylam sojowego), 2plasterki chudej poledwicy wedzonej, 1 lyzka stolowa kwasnej smietany
Ziemniaki ugotowac w obierkach, obrac i pokroic wg uznania(mlode mozna jesc w obierkach), Grzyby,cebule , czosnek i ser w kostke. Patelnie rozgrzac bez oleju, wsypac grzyby, cebule i czosnek i posmazyc dodajac 2 lyzki wody. Sol i pieprz, nastepnie zalac mlekiem i wsypac ser.
Make rozmieszac z 2 lyzkami wody, wlac na patelnie, dodajac curry, pietruszke i sos worcester.
W miedzyczasie do pokrojonych ziemniakow dodac poledwice pokrojona w kawaleczki,wszystko rozgrzac na goracym oleju.
Ulozyc ziemniaki wokol talerza, w srodek grzyby, z kleksem smietany.
TIP:bylo naprawde pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



---------------------------DZIEN 5--------------------------------------------------------- SNIADANIE:Kanapka z szynka i papryka
1 chlebek razowy[60g), 2 lyzki stolowe swiezego serka ziolowego(30%), 2 plasterki poledwicy wedzonej surowej, 1/2 papriki czerwonej, 100g malin(moga byc mrozone), 250ml maslanki, slodzik plynny.
Chleb posmarowac serkiem, ulozyc plasterki wedliny, na to paprika. Maliny zmiksowac z maslanka, dodac slodzik do smaku.
LEKKI POSILEK:Salatka z tortellini
180g ugotowanych tortellini, 1/2 czerwonej papriki, 1 plaster chudej szynki gotowanej, 1 szczypiorek, 2 lyzki stolowe groszku zielonego(puszka), 4 lyzeczki majonezu(20%), 60g joghurtu naturalnego(1,5%), 1-2lyzek octu, sol i pieprz, moze byc basilikum, 1 owoc
Paprike, cebulke, szynke pokroic i wymieszac z groszkiem i tortellini.Majonez i joghurt wymieszac ,jako sos polac.,doprawic.Jako desr owoc.
TIP: lepiej kupic tortellini z serem niz z miesem, maja mniej kalori!!!!!!!!
DANIE GLOWNE:Ruski Garnek
250g ziemniakow, 1 cebula, 1 pora, 1 czerwona paprika, 1 lyzeczka oleju, 120g wolowego mielonego(tatar),1 lyzki pomidorow w kartoniku, 125ml bulionu warzywnego, 1 lyzka kwasnej smietany, 250ml maslanki, sol i pieprz, 1/2 lyzeczki musztardy
Ugotowac ziemniaki. Cebule, pore i papryke pokroic i na patelni na rozgrzanym tluszczu usmazyc, dodac mieso i bulion pogotowac 15 min .przyprawic musztarda, sola i pieprzem.Krotko przed podaniem dodac smietane. Rozlozyc na talerz z ziemniakami, maslanka do popicia.
TIP:Mozna ugotowac wiecej i zamrozic na nastepny raz.!!!!!!!!!!!!!!

------------------------DZIEN 6------------------------------------------------
SNIADANIE:Serek owocowy
250g serka homogenizowanego chudego, 3lyzki wody mineralnej, 2 lyzeczki cukru waniliowego, slodzik do smaku, 1 jablko, 1 pomarancz, 100g (malin lub jagod itp-moga byc mrozone), 1 mala filizanke corn flakes(platkow kukurydzianych--20g), 1 lyzeczke mielonych orzechow.
Serek wymieszac z woda, dodac cukier i slodzik.Jablko i pomarancz pokroic drobno, wymieszac z serkiem dodajac platki i jagody, posypac orzechami
LEKKI POSILEK:Salatka z sosem tunczykowym
1por, sol, troche salaty zielonej, 2 pomidory, 1/4ogorek, 1 got. jajko, 1 plaster wedzonego fileta z drobiu(piers), 1/2 zabka czosnku, 2 lyzki stolowe tunczyka w sosie wlasnym, 4 lyzeczki majonezu(20%), 1 lyzka soku z cytryny, 60g joghurt naturalny(1,5%), pieprz, 1 owoc
Pore pokroic w krazki i wrzucic na 2 min do gotujacej wody.Odstawic do wystygniecia. Pomidory, ogorek i jajko pokroic w plastry, salate i wedline w paseczki. Czosnek drobno pokroic i dobrze wymieszac z joghurtem, majonezem, sokiem z cytryny i tunczykiem.Przyprawic do smaku. Ukladac w miseczce warstwami na zmiane. Raz salate raz sos, tak zeby sos byl na wierzchu. Pozostawic na 2 godz.Owoc na deser.
TIP:mozna przygotowac wieczorem, idealne do wziecia do pracy!!!!!!
DANIE GLOWNE:Kolorowy gulasz
3 male ziemniaki, sol, 1/2 lyzeczki rozmarin, 2 lyzki stolowe parmesan, 150g chudej wieprzowiny, 1 mala cebule, 4 pieczarki, 2 marchewki, 150g brokulow, 1 lyzeczka oleju, 125ml bulionu warzywnego,sol i pieprz, 1 lyzeczka kwasnej smietany, 1 lyzeczka (proszek do zageszczania sosu???)
Ziemniaki ugotowac i pokroic w polowki. Piekarnik rozgrzac na 180stopni. Ziemniaki ulozyc na blache(papier do pieczenia)strona krojona, posypac sola ,przyprawami i serem. Piec okolo 15min.
W miedzy czasie pokroic mieso , cebule, grzyby i marchew w kostki.Brokuly w rozyczki
Olej rozgrzac w garnku, podpiec mieso razem z cebula i grzybami. Zalac bulionem. Wrzucic brokuly i marchew i gotowac 15min. Zagescic proszkiem do sosow.Na koniec dodac smietane. Podawac z ziemniakami.
TIP czywiscie zamiast brokulow mozemy uzyc innego warzywa!!!!!!

---------------------------DZIEN 7.--------------------------------------------
SNIADANIE:Kawa mleczna ze slodka bulka
125ml mleka(1,5%)150ml kawy, 1 bulka, 2 lyzki stolowe swiezego serka(do 30%), 2 lyzeczki miodu, 125ml owocowy joghurt(do 0,4%),1 owoc
Z mleka w miare mozliwosci zrobic pianke jak do cappuccino, lub wypic po prostu kawe z mlekiem. Obie polowki bulki posmarowac serkiem, na to miod.Joghurt wymieszac z pokrojonym owocem(lub zjesc owoc do joghurta)
TIP: zamiast miodu mozna uzyc marmelady !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LEKKI POSILEK:Salatka ziemniaczano-kukurydzowa
250g ziemniakow, sol, 1/2 peczka pietruszki, 1/2 peczka koperku, 1/2peczka dymki, 2 szczypiorki, 2 ogorki konserwowe, 2 lyzki stolowe kukurydzy(puszka), 125ml cieplego bulionu warzywnego, 40ml octu, 1 lyzeczka oleju, pieprz, 60g wedzonej chudej ryby(filet), 1 maly banan
Ziemniaki ugotowac w obierkach, obrac i pokroic w plastry. Wszystkie ziola(pietruszke, koperek, dymke) posiekac. Szczypior w krazki, ogorki w kostke i wszystko (lacznie z ziemniakami)wymieszac z kukurydza.
Cieply bulion przyprawic octem, olejem, sola i pieprzem i polac skladniki, na wierzch rybka. Jako deser: banan
TIP: salatka nadaje sie do wziecia do pracy, mozna rybe uprzednio pokroic w male kostki i wymieszac z reszta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE:Patelnia warzyw z krabami
150g kalafior, 1 marchew, 125 bulion warzywny, 1 cebula, 1 maly kawalek imbiru(nie musi byc- mozna zastapic chrzanem, albo wcale)
1 lyzeczka oleju, 75g krewetek, 2 lyzki stolowe zielonego groszku(puszka), 2 lyzeczki posiekanej pietruszki, sol i pieprz, 4 lyzki stolowe ugotowanego ryzu, 250g jaghurtu owocowego(do 0,4%)
Kalafior w rozyczki ugotowac z marchewka w bulionie warzywnym. okolo 10min.Cebule i korzen imbiru pokroic w kostke , usmazyc na patelni na oleju, Krewetki i groszek dodac na patelnie, krotko zasmazyc jeszcze raz wszystko. Wymieszac razem z gotowym kalafiorem i marchwia.Doprawic do smaku sola i pieprzem, posypac pietruszka.Do tego ryz. Jako deser joghurt.
TIP: Joghurta juz nie zmiescilam., pozostawilam na pozniej jako snack i zaoszczedzilam 1P!!!!!!!!!!!!!!!!!Bylo pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka dnia Pon 19:33, 09 Lip 2007, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:45, 09 Lip 2007    Temat postu: DRUGI TYDZIEŃ

LISTA ZAKUPOW NA DRUGI TYDZIEN:
OWOCE:
7 sztuk owocow za 0P na kazdy dzien i do tego:
2 male jablka, 2 male banany, 150g jagod(malin itp-moga byc mrozone), 2 figi(swieze lub suszone), 1 kiwi, 150g mango, 1 pomarancz, 1 zitryna
WARZYWA:
1 slata zielona, 500g brokuly, 500g pieczarki, 6 szczypior, 6 marchew, 1 por, 6 olivek zielonych, 1 papryka zolta, 1 papryka zielona, 3 papryka czewona, 1 ogorek, 13 pomidorow, 250g cukinia, warzywa do chrupania w miedzyczasie
PIECZYWO:
2 bulki, 60g ??( i teraz nie wiem Fladenbrot??? ta bulka co sie wklada miesko np.do kebap)
SERY:
90g serka swiezego do smarowania(30%), 75g krojony ser(30%), 30g ser mielony(do posypania)32%, 195g Mozzarella, 90g ser owczy
NABIAL:
250g extra lekki joghurt owocowy(do 0,4%), 590g joghurt naturalny(1,5%), 2 lyzki stolowe kwasnej smietany, 2 lyzki stolowe slodkiej smietany(20%)
WEDLINA I MIESO:
30g suchej kielbasy(kabanos)
1 plaster salami drobiowej
40g szynki z drobiu
1 plaster poledwicy z indyka
540g tatar(mielone wolowe)
RYBY:
100g krewetki, 150g filet z lososia
INNE:
80g makaron suchy(240g ugotowany)
1 lyzeczka nutella, 2 lyzki stolowe pokrojonych orzechow(nie pomylic z mielonymi)

------------------DZIEN 1------------------------------------------
SNIADANIE:Salatka serowa
100g mango, 1 kiwi, 45g ser zolty(30%), 50g jagod(malin itp), 1 lyzka soku z cytryny, 1 lyzka soku z pomaranczy, 1 lyzeczka cukier, 2 kawalki pieczywa chrupkiego
Mango i kiwi pokroic w kawaleczki. Ser takze i wymieszac z mango, kiwi i jagodami. Przyprawic sokami i cukrem, do tego chlebek .
LEKKI POSILEK:Grzybowy Tost
1 cebula, 250g pieczarki, 1 lyzeczka oleju, 1 lyzka slodkiej smietany gestej, sol i pieprz, 2 kawalki toat razowy, 30g ser owczy, 1 owoc(np. ananas)
Cebule i pieczarki pokroic w kostke. Dusic na "szklano"? na goracym oleju. Dodac smietane , przyprawic sola i pieprzem. W miedzy czasie chlebek toastowy podsmazyc w toasterze, usmazona mase wylozyc na gotowe toasty. Posypac drobnym Serem owczym i podpiec krotko w piekarniku. Do tego owoc.
GLOWNE DANIE:Muffins tatarowe z brokulami
Znacie Muffins?
Podane sa skladniki na 12 sztuk. 3 sztuki wolno zjesc w dzisiejszym dniu.
1 lyzeczka oleju, 1 cebula, 1 zabk czosnku, 1 czerwona papryka, 100g pieczarek, 1 peczek pietruszki, 100g mozzarelli, 2 jajka, 420g tatar, 50g panierki, sol i pieprz, troche chilli, 1 lyzeczka musztardy
DODATKOWO: 250g brokuly,sol, 2 lyzeczki margaryny niskotluszczowej, 2 lyzki gotowanego ryzu
Piekarnik nagrzac do 190 stopni.Foremki na muffins posmarowac olejem.Cebule i czosnek pokroic w kostke, papryke i grzyby rowniez.Pietruszke poszatkowac.Mozzarelle w kawaleczki pokroic.
Jajka rozbic w misce, wymieszac z tatarem, panierka, sola, pieprzem, chilli, musutarda, i pietruszka. Nastepnie dodac cebule, czosnek, papryke, grzyby i mozzarelle. Dobrze wymieszac.
Przygotowana mase rozlozyc do foremek i piec okolo 20 do 25 min.
W miedzy czasie ugotowac brokuly (wrzucamy brokuly do osolonej wrzacej wody, gotujemy od bombelkowania 5 minut).
Po odsedzeniu dodac na wierzch margaryne, mozna odrobinke posolic i podac z 3 sztukami muffins i ryzem.
TIP: Mozna wybrac warzywa, ktore sie lubi. Wazne jest, zeby byla to ta odmiana szybko gotujacych np. cukinia, papryka, pora, pomidor, szpinak(moze byc mrozony)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reszte muffins mozna zamrozic, lub podzielic sie z rodzina lub z przyjaciolmi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

--------------------------------------DZIEN 2-------------------------
SNIADANIE dla odwaznych---ja tego nie jadlam )
50g Mango, 1 maly banan, 2 lyzki platkow owsianych, 1 lyzeczka cietych platok kokosu, 1/4 l mleka (0,3%), 1 lyzeczka miodu
Pokrojone owoce wymieszac z dodatkami, polaczyc z mlekiem i miodem.
LEKKI POSILEK placki ziemniaczane z cukinia)
2 ziemniaki, 1 cebula, 150g cukinia, 1/2 zabek czosnku, 1 jajo, sol i pieprz, 2 lyzeczki oleju, 3 marchewki, 1 jablko, 1 lyzka posiekanej pietruszki, sok z cytryny.
Ziemniaki, cebule i cukinie poszatkowac na tarce wg uznania(ja potarlam na takie cieniutkie paseczki), dodac czosnek i jajo, wymieszac z sola i pieprzem. Olej rozgrzac na patelni i smazyc jak placki ziemniaczane.
Jako salatke do tego: potrzec marchew i jablko ,dodac pietruszke, sol i sok z cytryny.
TIP: Jeszcze nigdy nie udalo mi sie usmazyc plackow na 2 lyzeczkach oleju i zrobilam w piekarniku. Koniecznie w nagrzanym, na papierze do pieczenia, posmarowane uprzednio 1 lyzeczka oleju na wierzchu.
Jako salatke potarlam marchew z jablkiem, dodalam sol i 1 lyzke gestej smietany. Kto woli moze zrobic na slodko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE Makaron "mediterran")
1 cebula, 2 zabki czosnku, 1 czerwona paprika, 1 zolta papryka, 4 oliwki, 1 lyueczka oleju, 1 mala puszka pomidorow, sol, 1 lyzeczka oregano(nie musi byc), 40g makaron (najlepiej sprezynki Fusilli), 30g sera owczego
Cebule ,czosnek , paprike i olivki drobno pokroic. Na patelni z rozgrzanym olejem krotko usmazyc okolo 5 min. W miedzy czasie rozmieszac pomidory z sola i oregano, dodac na patelnie i jeszcze raz zagotowac. Polac ugotowany makaron sosem, na wierzch posypac serem.
TIP: jeszcze lepiej smakuje ze swiezych , zmiksowanych pomidorkow.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-----------------------------DZIEN 3-------------------------------------------------
SNIADANIE: nalesniki z owocami
4 lyzki maki, 1 zoltko,1/4 mleko(0,3%), troche cynamonu, slodzik lub 1 lyzeczka cukru, 2 owoce(np. kiwi + melon), 2 lyzeczki marmelady, 1 lyzeczka kakao(proszek, takie rozpuszczane z cukrem)
Make wymieszac z zoltkiem i dodawac po trochu pol porcji mleka ciagle mieszajac. Dosmakowac cukrem z cynamonem i odstawic na 10 min. W miedzy czasie pokroic w male kawaleczki owoce. Na patelni bez tluszczu( ja akurat mam specjalne urzadzenie do pieczenia nalesnikow bez tluszczu) usmazyc dwa nalesniki. Posmarowac marmelada, ulozyc owoce, zawinac.
Z reszty mleka zrobic kakao i pic do tego
LEKKI POSILEK: grecka pita
3 liscie salaty, 2 pomidory, 2 olivki, 50 g ogorka, 60g joghurtu(1,5%), 30g sera owczego, 1/2 zabka czosnku, sol i pieprz, 60g pita, 1 owoc
Salate pokroic w paski, pomidory w plastry, olivki w polowki, ogorka na tarce poszatkowac. Ogorek wymieszac z joghurtem, z dodatkiem sera, czosnku,doprawic do smaku.
Pita(chleb) przekroic na pol, obie polowki wysmarowac sosem, ulozyc salate, pomidory i olivki. Do tego owoc.
TIP: super lekki obiadek do wziecia ze soba do pracy!!!!!!!!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE: fasolka Kidney z kabanosem
1 cebula, 1 zabek czosnku, 1 ziemniak, 1 lyzeczka oleju, 1/2 lyzeczki majeranku, 1 mala puszka pomidorow(240g), 100 ml bulionu warzywnego, 1 pora, 30g kabanosa, 4 lyzki fasolki kidney z puszki, sol i pieprz
Cebule , czosnek i ziemniaki pokroic w kostke, dodac majeranek. Rozgrzac olej i przysmazyc na patelni. Pomidory z puszki wymieszac z rozpuszczonym bulionem i dodac na patelnie. 10 min pogotowac. Pore i kabanos pokroic w krazki. Razem z fasola dodac na patelnie i nastepne 10 min pogotowac. Krotko przed podaniem przyprawic do smaku.
TIP: Nadaje sie do zamrozenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

---------------------DZIEN 4.----------------------------------------------------
SNIADANIE: Sandwich drobiowo-serowy
1 platek slaty, 1 marchew, 2 toasty ciemne, 1 lyzeczka margaryny, 1 plaster wedzonej poledwicy drobiowej, 1 plaster sera zoltego(do30%), 1 owoc(np.mandarynka)
Toast posmarowac margaryna oblozyc salata, wedlina i serem, przykryc drugim toastem.Marchewke poszatkowac na wiorki, do tego owoc
TIP: pokroilam mandarynke do marchewki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LEKKI POSILEK: Zupa pomidorowa
6 pomidorow, 1 cebula, 1 zabek czosnku,1 lyzeczka oleju, 1 lyzka stolowa posiekanej bazylii, 1 lyzka posiekanej pietruszki, 150ml bulionu warzywnego, 1 lyzka gestej smietany(do 24%), 100g krewetki,1 lyzka przecieru pomidorowego, sol i pieprz, 1 bulka, 1 owoc
Pomidory spazyc, sciagnac skorke i pokroic w kostke. Cebule i czosnek pokroic drobniutko i przysmazyc na szklano na patelni. Dodac pomidory i 1 minute gotowac. Przealc do garnka , dodac ziola i bulion, zagotowac. Gotowac na malym ogniu 25min. Dodac smietane, krewetki, przecier, przyprawic sola i pieprzem. Serwowac z bulka i owoc na deser.
DANIE GLOWNE: Pizza ziemniaczana
5 ziemniakow, 1 duza cebula, 1 zoltko, 100g brokkoli(rozyczek), sol, 2 pomidory, kilka plasterkow ogorka, 45 g mozzarelli, pieprz, 1 lyzeczka oregano, 1/4 glowki salaty, 1 lyzeczka oleju, 2 lyzki wody, 1/2 paczuszki przyprawy:fix do dressingu
---papier do pieczenia---
Piekarnik nagrzac do 180stopni. Ziemniaki i cebule potrzec na tarce i polaczyc z zoltkiem, uformowac ciasto. Forme wylozyc papierem, rozlozyc ciasto i piec okolo 30min(165 stopni). W miedzy czasie ugotowac brokuly na twardo. Pomidory pokroic w kostke. ogorek w plasterki, mozzarelle w kostke.
Gotowe ciasto oblozyc brokulami, pomidorami, mozzarella, sol i pieprz, oregano .Temperature zwiekszyc na 200 stopni i piec pizze jeszcze 20min.
Przygotowac dressing z przyprawa i olejem. Polac salate i jesc do pizzy.
TIP: Ser mozzarelle mozna lepiej potrzec na tarce, uprzednio zmrazajac krotko w zamrazalniku. Mozna wtedy z uzyc pol porcji, a reszte punkta zaoszczedzic na 1 kostke czekolady

--------------------DZIEN 5----------------------------------------
SNIADANIE: miseczka joghurtu owocowego z figami
1 maly banan, 1 pomarancz, 2 figi(swieze lub suszone), 250g joghurt(1,5%), 2 lyzki musli(bez cukru, bez orzechow), 1 lyzeczka miodu
Pokrojone owoce wymieszac z joghurtem i musli, pokropic miodem.
LEKKI POSILEK: zapiekanka toastowo-warzywna
6 dymka, sol, 1 pomidor, 50g mozzarella, 2 toasty, 2 lyzeczki margaryny, 1 lyzka przecier pomidorowy, pieprz, 1 owoc
Cebulke pokroic w 5cm kawalki. Zagotowac wode z sola i wrzucic na kilka sekund dymke. Osuszyc. Pomidor i mozzarelle pokroic w plasterki. Toasty wlozyc do toastera. Gorace posmarowac margaryna i przecierem.. rozlozyc dymke, pomidor i mozzarelle.Posolic i popieprzyc, wlozyc na grill (lub do piekarnika) az mozzarella sie roztopi. Do tego owoc.
TIP: ja juz nie wkladalam ponownie do piekarnika, a smakowalo rowniez dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE: zapiekanka rybno-warzywna
300g ziemniakow, 1 cebula, sol i pieprz, 1 lyzeczka oleju, 1/2 lyzeczki musztardy, 150g filet z lososia( ale moze byc inny filet--ja wzielam pange), 2 pomidory, 150g pieczarki, 30 g sera zoltego do posypania[do 32%)
Ziemniaki ugotowac w obierkach, obrac.
Cebule pokroic w kostke. Olej rozmieszac z musztarda, dodac sol i pieprz, i cebulke. Rybe wlozyc do naczynia zaroodpornego, polac marynada, odstawic na krotko. Piekarnik rozgrzac na 175 stopni.
Pomidory i grzyby pokroic w plastry, rozlozyc na rybe, przyprawic i posypac serem. Piec w piekarniku 35-40min na 160stopni.
Podawac z ziemniakami.
TIP:Na pol ugotowane ziemniaki wkroilam tez obok ryby i pieklam wszystko razem w piekarniku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

--------------------DZIEN 6.------------------------------------------
SNIADANIE: buleczka czekoladowa
1 bulka, 2 lyzki serka swiezego(30%), 1 lyzeczka nutela, 250ml mleko(0,3%), 100g malin(jagod czy innych), 1 lyzeczka cukru
Bilke posmarowac serkiem i nutella.Mleko zmixoaac z malinami i cukrem.
LEKKI POSILEK: Salatka makaronowa
40g makaronu(spiralki), sol, 2 lyzki tunczyka w sosie wlasnym, 100g mandarynki(z puszki--lub swieze), 1/2 cebula, 4 lyzki goszek (konserwa) 4 lyzeczki majonez(20%), pieprz, 1/2 lyzeczki soku z cytryny
Makaron ugotowac al dente,polaczyc z tunczykiem, mandarynka,pokrojona cebulka, goszkiem i majonezem. Przyprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
TIP: Idealne do pracy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Danie Glowne: Chili con Carne z papryka
1 zielona papryka, 1 cebula, 1 lyzeczka oleju, 120g tatar(mielone wolowe), 250ml bulion warzywny, 1 lyzka przecieru pomidorowego, 1 sloik papriki konserwowej(300g), 3 lyzki fasolki kidney, 2 lyzki kukurydzy, szczypte chilli, sol, pieprz, 250g joghurt owocowy(0,4%)
Paprike pokroic w paski, cebule w kostki, razem z tatarem przysmazyc na patelni na tluszczu. Zalac bulionem i 20 min gotowac. Dodac przecier, papryke konserwowa, fasole i kukurydze, doprawic do smaku. Na deser joghurt.
TIP: Nie zapomniec o snacku na popoludnie. Moze byc ananas pieczony na 1 lyzeczce margaryny z 1 lyzeczka cukru!!!!!!!!!!!!!!!!!
------------------------DZIEN 7.-------------------------------------------------
SNIADANIE: toast z salami
1 kawalek toastu, 1 lyzeczka margaryny niskotluszczowej, 1 plaster salami z drobiu, zielony ogorek, 2 krazki ananasa(puszka), 250g joghurt(1,5%)
Tast posmarowac margarina i upiekszyc salami i ogorkiem. Ananas pokroic w kawaleczki i rozmieszac z joghurtem.
LEKKI POSILEK: salatka ziemniaczana
3 ziemniaki, sol, cebula, 1 jablko, 2 ogorki konserwowe, 40g wedzonej poledwicy drobiowej, 125g bulion warzywny, 1 lyzeczka ocet, kilka kropli slodzika, 2 lyzki kukurydzy, 2 lyzki kwasnej smietany, 2 lyzki joghurt(1,5%), 1/2 lyzeczki musztardy, 4 lyzeczki majones(20%), 1 lyzka pokrojonej dymki
Ziemniaki ugotowac w obierkach, obrac, pokroic. Cebule , jablko , wedline i ogorki pokroic w kostke.
Bulion rozmieszac z octem, sola, pieprzem, slodzikiem. Goracym polac ziemniaki i wymieszac z dodatkami. Smietane wymieszac z joghurtem, musztarda i majonezem i dodac do salatki, posypac dymka.
TIP: idealne do pracy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Danie Glowne: Curry-indyk z warzywami
1 mala cebula, 2 marchew, 1 czerwona papryka, 150g brokuly, 100g cukinia, 1 lyzeczka oleju, 120g filet z indyka, 1 lyzka przyprawy curry, 125 ml bulion warzywny, 2 krazki ananas, 4 lyzki serek swiezy (30%), 4 lyzki ugotowanego ryzu
Cebule, papryke i marchew pokroic w paleczki, , cukinie w kostke, mieso w paski. Brokuly ugotowac na twardo.Podgrzac olej i podsmazyc cebule, posypujac curry.Dodac mieso, marchew i papryke.Podsmazyc, zalac bulionem i 5 min gotowac.Dodac brokuly i cukinie, pogotowac nastepne 10 min. W miedzyczasie pokroic ananas w kostke i polaczyc z serkiem, posolic, popieprzyc. Podawac z ryzem.
TIP: jak ktos woli mozna zamienic mieso, 2 lyzkami pokrojonych orzechow(np pinia). W takim przypadku, jako pierwsze podsmazamy orzechy na oleju i dopiero pozniej dodajemy cebule i reszte produktow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:46, 09 Lip 2007    Temat postu: TRZECI TYDZIEŃ

----------LISTA ZAKUPOW NA 3. TYDZIEN------------------------------
OWOCE:
4 szt. owoc za 0P, do tego:
1 ananas(moze byc z puszki)
2 male jablka
2 male banany
1 gruszka
100g malin lub innych , moga byc mrozone
1 pomarancz
3 brzoskwinie(moga byc z puszki)
1 cytryna
WARZYWA:
2 zielony seler(natka)
1 salata zielona
20g szpinak(moze byc mrozony)
250g kalafior
300g pieczarki
125g korzen kopru
1 szczypior
6 marchew
3 por
1 zolta i 1 zielona papryka
4 czerwone papryki
4 rzodkiewki
1 ogorek
180g nasion soja(moze byc w sloiku)
7 pomidorow
5 cukinia
PIECZYWO:
4 bulki
1 bulka z rodzynkami
1 kromka chleba ziarnistego(60g)
2 lyzki otreby
SERY:
30g camembert(30%)
60g serek swiezy do smarowania(30%)
1 plaster ser zolty(30%)
15g sera zoltego do posypania(30%)
7 lyzek parmezan
75g ser owczy
MLECZNE:
500g joghurt naturalny(1,5%)
250g joghurt owocowy(0,4%)
1/2 l Kefi(1,5%)
1 lyzka kwasnej smietany
WEDLINA:
1 plaster kielbasy drobiowej
3 plastry wedzonej poledwicy z indyka
1 plaster chudej gotowanej szynki
MIESO I RYBY:
210g tatar
120g piers indycza
120g filet z drobiu
60g wedzony losos
INNE:
60g makaron suchy(180g ugotowany)
25g czerwonej fasolki
3 lyzeczki zurawiny
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczka nasion sezamu
25g ryz
-------------------DZIEN 1.------------------------------------------------------
SNIADANIE:serowa kanapka z rzodkiewka
4 rzodkiewki, 225g serka homogenizowanego chudego, sol i pieprz, 1 kawalek chleba ziarnistego(60g), 1 lyzka dymki, 100g malin lub innyc(moga byc mrozone), 1 lyzeczka cukru
Pokrojone rzodkiewki wymieszac z 3 lyzkami serka, przyprawic, posypac dymka, oblozyc chleb. Reszte sera wymieszac z malinami , pocukrzyc.

LEKKI POSILEK: Nalesniki z chinskim nadzieniem
Na ciasto: 20g maka, 1 jajo, 75ml woda, sol i pieprz
Nadzienie: 1 szczypior, 50g pieczarki, 1 marchew, 1/4 czerwona papryka, 1 zabek czosnku, 100g nasion soji(moze byc sloik), 1 lyzeczka sosu sojowego, 1 lyzeczka przyprawy chinskiej(obojetnie jakiej), 2 lyzeczki oleju, 1 banan
Rozrobic ciasto i odstawic na 10 min.
Szczypior, pieczarki, papryke, czosnek i marchew pokroic. Rozgrzac patelnie bez tluszczu wlozyc warzywa i soje, podlewajac odrobina wody, przyprawic pieprzem, sola, sosem i przyprawa. Odstawic w cieple miejsce.
Nastepnie rozgrzac olej na patelni i piec nalesniki, rozlozyc przygotowane warzywa i zwinac. Owoc na deser.
TIP: Nalesniki pieklam bez oleju (mam to moje wspaniale urzadzenie do pieczenia crepes), za to olej dodalam do smazenia warzyw!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE: Ostry tort ziemniaczany.
4 ziemniaki, 1 cebula, 1 plaster gotowanej szynki, 1 czerwona papryka, 1 lyzeczka oleju, 1 jajo, 125ml mleka(1,5%), 1/4 lyzeczki przyprawy chilli, sol i pieprz, 2 por, 2 lyzeczki pokrojonej dymki.
Ziemniaki ugotowac i pokroic w plastry. Cebule, szynke, papryke w kostki. Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
Rozgrzac olej na patelni i podsmazyc papryke, cebule, szynke, dodac ziemniaki. Gotowe wylozyc do formy okolo 20 cm srednicy.
Jajo wymieszac z mlekiem i przyprawami, wylac na ziemniaki i piec 30 min na 180 stopni.
W miedzyczasie pokroic por na krazki i dusic w osolonej wodzie, odlac , przyprawic sola i pieprzem.
Gotowy tort ozdobic dymka, do tego duszona pore
TIP: Duszona pore rozlozylam przed jedzeniem na tort, smakowalo super, zjadlam tylko pol porcji-bylo mi za duzo!
Gotowana szynke mozna zastapic 2 lyzkami parmezanu!!!

--------------------DZIEN 2.----------------------------------------------
SNIADANIE: kanapka hawajska
2 toasty, 1 lyzeczka margaryny, 1 plaster sera zoltego(30%), 1 krazek anansa(puszka lub swiezy), 1 lyzeczka borowek, 2 pomarancze.
Toasty posmarowac margaryna, oblozyc serem i ananasem, udekorowac borowkami, mozna wlozyc na chwilke do piekarnika.Wycisnac sok z pomaranczy do picia.
LEKKI POSILEK: Minestrone-zupa warzywna
1 marchew,2 seler zielony, 1 por, 1 pomidor, 1 lyzeczka oleju, 4 lyzki bialej fasoli(moze byc z puszki), 200ml bulionu warzywnego, 1 lyzeczka przecieru pomidorowego, sol i pieprz, troche majranku, 1 bulka, 1 owoc, 125g joghurt(1,5%)
Marchew, seler, por, pomidor pokroic i zasmazyc na 1 lyzeczce oleju. Wrzucic fasolke. Zalac bulionem, dodac przeciez , sol i pieprz. 10 min gotowac. Gotowe posypac majrankiem, do tego bulka pokrojona na plastry. Jako deser wymieszac pokrojony owoc z joghurtem.
TIP: Uzylam wszystkich warzyw jakie mialam(cukinie, pomidor, kalafior)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE: Placuszki ziemniaczane z wedzonym lososiem
1 (duzy)ziemniak, sol, cebula, 1/2 zabek czosnku, 15g sera zoltego zmielonego(30%),pieprz, 2 lyzeczki oleju, 125g salaty, 125g owoc kopru (korzen),1 lyzka ocet, 1/2 lyzeczki musztarda, 60g wedzonego lososia
Ziemniak potrzec na grubych oczkach, posolic i odsedzic na sicie wode, przy czym wode wykorzystujemy ponownie zalewajac mase ziemniaczana. Cebule i czosnek pokroic , i razem z serem dodac do ziemniakow, wymieszac.Posolic i popieprzyc. Na jednej lyzeczce oleju usmazyc 1 duzy placek.Odstawic w cieple miejsce.
Przygotowac salate. Koper pokroic w kostke i wymieszac z platkami salaty. Dressing: ocet, musztarde, sol, pieprz, olej roztrzepac i zalac liscie.
Placek na talerzu ozdobic pokrojonym lososiem, obok salata
Brukselkę gotuje się w wodzie z dodatkiem np.vegety, warzywka i paru suszonych grzybków. Następnie na patelni trzeba poddusić cebulę ze startymi drobno pieczarkami (+ te grzybki) - ja dodałam jeszcze pora i korzeń selera -potem dodajesz brukselkę i jeszcze trochę musi się podsmażyć -pyyyyycha!

-----------------------Dzien 3.------------------------------------------------
SNIADANIE: Jajo "rozpusty"
1 jajo, 1 pomidor, 2 kawalki pieczywa chrupkiego, 1 lyzeczka margaryny niskotluszczowej, 30g Camembert(30%), 1/2 ananas(lepiej swiezy--z puszki musimy doliczyc punkty)
Jajo ugotowac wg uznania na miekko lub na twardo, pomidor i ser pokroic w plastry. Pieczywo posmarowac margaryna i oblozyc serem, udekorowac pomidorem, ananas i jajo do tego.
TIP: ugotowanym jajkiem na twardo oblozylam pieczywo razem z serem i pomidorem, ozdobilam krazkiem ananasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LEKKI POSILEK: Chicorre-Jablko-Salatka
1 duzy chicoree, 1 male jablko, 1 pomarancz, 3 plasterki poledwicy z indyka, 125g joghurt/1,5%, 1 lyzka kwasnej smietany, 1 lyzeczka oleju, 1 lyzeczka soku z cytryny, sol i pieprz, troche slodzika, 1 bulka
Chicoree pokroic w paseczki, jablko w kawalki, pomarancz obrac z bialej skorki i tylko miaz pokroic drobno, wedline w paseczki.
Z joghurta, smietany, oleju, soku cytrynowego, soli , pieprzu i slodzika przygotowac dressing i wymieszac z salatka.Podawac z bulka.
DANIE GLOWNE: nadziewana papryka z czerwona fasolka
1 duza zolta papryka, 30g kidney fasolki, 1/2 lyzeczki suchego bulionu warzywnego, 25 g ryzu suchego, sol i pieprz, 3 lyzki sera swiezego(30%), 1 lyzeczka przyprawy suchej przyprawy z papryki, 100g salaty ( np. rucola), 1 lyzeczka oleju, 1 lyzka octu, 1 szczypta cukru, 250g joghurt owocowy(0,4%)
Gore z papryki sciac(tak zeby pozostala "przykrywka" z papryki) i wydobyc lyzeczka nasiona. Fasolke zagotowac w bulionie, dodac suchy ryz , dolac podwojna ilosc wody i gotowac na malym ogniu, a z do miekkosci ryzu. Doprawic do smaku, dokroic "przykrywke" papryki , wymieszac, dodac serek i przypraw, i nadziac swieza papryke. Ulozyc w naczynie zaroodporne , mozna rozlozyc na wierzch pozostaloscia nadzienia. Wlozyc do piekarnika na 20 min 200stopni. W miedzy czasie przygotowac salate, jako dressing: olej, ocet, wymieszany z cukrem i sola. Na deser joghurt.

-----------------------DZIEN 4.´-------------------------------------------------
SNIADANIE: bulka z kielbasa
1 bulka, 2 brzoskwinie, 250g joghurt(1,5%), 1 plaster kielbasy z drobiu, 1 lyzeczka miodu
1swieza brzoskwinie pokroic na drobne kostki, druga pokroic w ksiezyce. Bulke posmarowac 1 lyzka joghurtu, ulozyc wedline, na to krazki brzoskwini. Kawaleczki owocu rozmieszac z reszta joghurtu i zjesc do buleczki.


LEKKI POSILEK: szybka salatka z tunczyka
1/2 zabka czosnku, 1 lyzeczka oleju, 2 lyzki soku z cytryny, 2 lyzki bulionu warzywnego w proszku, 1 zielona papryka, 1 cebula, 75g tunczyka w sosie wlasnym, 2 lyzki kukurydzy, sol i pieprz, 1 lyzka posiekanej pietruszki, 1 bulka, 1 owoc.
Dressing: wycisniety czosnek+olej+ sok z cytryny wymieszac z proszkiem bulionu warzywnego.
Wszystkie produkty pokroic ,wymieszac z dressingiem, jesc z bulka, na deser owoc.
DANIE GLOWNE: Zapiekanka cukiniowa z miesem
1 cebula, 1 zabek czosnku, 2 cukini, 2 pomidory, 150g pieczarki, 120g mielonego wolowego, sol i pieprz, 2 lyzeczki posiekanej pietruszki, 1 lyzeczka oleju, 4 lyzki parmesanu, 100g pomidory z kartonika, 8 lyzek gotowego puree z ziemniakow(proszek)
Cebule, czosnek i cukinie drobniutko pokroic. Pieczarki i pomidora w kostke.
Tatar wymieszac z cebula, czosnkiem, przyprawami, pietruszka. Przysmazyc na rozgrzanym oleju.
piekarnik nagrzac do 180stopni.
Wkladac po koleji do formy(lun naczynia zaroodpornego):
mieso - cukini - pomidory - pieczarki - parmesan - pomidory z kartonika. Gorna warstwe posolic i popieprzyc.45 min piec w piekarniku. Do tego przygotowac purre z ziemniakow.
TIP: purre nie jadam, wiec bylo z ryzem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

------------------------DZIEN 5.-------------------------------------------------
SNIADANIE: grysik z powidlami sliwkowymi
375ml mleko(1,5%), 3 lyzki grysik, slodzik, 1 lyzeczka cynamonu, 1 lyzeczka cukru waniliowego, 1 male jablko, 3 lyzeczki powidel
Ugotowac grysik na mleku dodajac cukier waniliowy, slodzik i cynamon.Jablko zetrzec na tarce i wymieszac z gotowym grysikiem, powidla na wierzch.
TIP: to sniadanko zamienilam na bulke z serem zoltym !!!!!!!!!!!!!!!
LEKKI POSILEK: pikantny mexikanski sandwich
1 czerwona papryka, 1 lyzeczka oleju, 90g tatar, 1 szczypta chilli, sol, 2 lyzki fasolki czerwonej(kidney), 1 lisc salaty, 2 kawalki toast ciemny, 2 lyzki Salsa Sosu, kilka krazkow cebuli, 1 owoc
1/4 papryki pokroic w kostke. Rozgrzac olej i przysmazyc tatar z papryka. Doprawic chilli i sola, wymieszac z fasolka.
Lisc salaty polozyc na jeden kawalek toastu, mase miesna na to, polac sosem salsa i ozdobic cebula. drugim toastem przykryc.
Reszte papryki zjesc do tego, owoc na deser.
DANIE GLOWNE: Piers kurczaka ze szpinakiem i serem
1 ziemniak, 250g kalafior, 1/2 cebuli, piers kurczaka 120g, sol i pieprz, 2 lyzeczki oleju, 20g szpinak(moze byc mrozony), 30g ser owczy
Ugotowac ziemniak i kalafior w osolonej wodze i odstawic w cieple miejsce.Cebule pokroic w kostke. Filet nakroic z jednej strony ( zrobic jakby torebke), posolic i popieprzyc.
1/2 lyzeczki oleju rozgrzac na patelni, dodac cebulke ,szpinak i krotko pogotowac, odstawic od pieca i wkroic ser, wymieszac.
Masa nadziac mieso, otwarta strone spiac np. spinka do rolad.
Reszte oleju rozgrzac na patelni i piec filet, az bedzie gotowy. Podawac z ziemniakiem i kalafiorem.
TIP: dodac kilka kropli soku z cytryny do gotujacej sie wody z kalafiorem- rozyczki pozostana czysto biale !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-----------------------DZIEN 6------------------------------------------------
SNIADANIE: bulka z rodzynkami
1 bulka z rodzynkami, 1 lyzeczka margaryny niskotuszczowej, 3 lyzeczki marmelady, 1 gruszka, 1 brzoskwinia, 250ml kefir(1,5%), 1 lyzeczka miod
Bulke przekroic na pol, posmarowac margaryna i marmelada.
Owoce pokroic w kosteczki i zmixowac z kefirem, dodajac 1 lyzeczke miodu.
LEKKI POSILEK: Salatka z kurczakiem i ryzem
1/2 czerwona papryka, 1 krazek ananasa(moze byc z puszki), 2 lyzki kukurydzy, 2 lyzki groszek konserwowy, 4 lyzki ryz gotowany, 1 maly filet z kurczaka(120g), 1 lyzeczka proszku z papryki, sol i pieprz, 4 lyzeczki majonezu(20%), 2 lyzki soku pomaranczowego, 1 lyzka ocet, szczypta curry, 2 lyzki posiekanej pietruszki
Papryke, ananas pokroic w kostke. Rozmieszac z ryzem, dodac kukurydze i groszek. Mieso obsmazyc z obu stron bez oleju na teflonowej patelni, pokroic w paski, dodac do salatki, przyprawic dodajac majones, pietruszke i przyprawy.
TIP: przed smazeniem mieso rozbilam tluczkiem jak na kotlety, szybciej sie smazy i jest go wiecej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE: makaron warzywny z patelni
60g makaronu( ja wzielam wstazki), 1 cebula, 2 male cukienie, 2 marchewki, 100g pieczarek, 2 pomidory, 2 lyzeczki oleju, sol i pieprz, 1 lyzka sosu sojowego, 1 lyzeczka curry, 100ml bulionu warzywnego, 1 lyzka ser swiezy(30%), 1 lyzka posiekanej pietruszki, 3 lyzki startego parmesanu
Makaron ugotowac i odstawic w cieple miejsce. Cebule zeszklic na patelni na oleju. Dodac pokrojona cukinie i marchew, przysmazyc, dodac pieczarki (pokrojone), dosmakowac sola i pieprzem, wlac sos sojowy i bulion , na koniec wymieszac z serkiem.
Dodac pokrojone pomidory i krotko gotowac, tak zeby warzywa sie nie rozgotowaly. Wymieszac z makaronem, posypac pietruszka i parmesanem.
TIP: warte zrobienia, naprawde dobre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

--------------------------DZIEN 7------------------------------------------
SNIADANIE: shake bananowy
250ml kefir(1,5%), 2 lyzeczki miodu, 1 banan, 2 lyzki otrebow lub musli(bez cukru)
Kefir zmixowac z bananem, dodac otreby i miod.
LEKKI POSILEK: Salatka sesamowa z serem owczym
1/2 zabku czosnku, 1/2 glowki salaty zielonej, 1 pomidor, 1 marchew, 1/2 ogorka zielonego, 2 lyzki kukurydzy, 1 lyzaczka soku z cytryny, 1 lyzeczka oleju, sol i pieprz, 2 lyzeczki mieszanych ziol, 2 lyzeczki sesamu, 45g sera owczego, 1 owoc
Pokroic czosnek, salate umyc i rozdzielic liscie, pomidor i ogorek w krazki, marchew w kostke, wymieszac w duzej misce dodajac reszte produktow. Posypac sezamem i drobnym serem owczym.
Dressing: olej, sol, pieprz, sok cytrynowy, ziola.
Owoc na deser.
DANIE GLOWNE: Filet z indyka kwasno-slodko
120g filet z indyka, 2 lyzeczki soja sos, 1 lyzeczka maka, 2 lyzeczki chinskiej przyprawy, 1 marchew, 1 kawalek swiezego imbiru(korzen-3 cm), 1 mala cukinia, 1 czerwona papryka, 2 krazki ananas, 1 lyzeczka oleju, 150ml bulionu warzywnego, 80g nasion soji(konserwa), 1 lyzka sosu sojowego, 100ml soku pomaranczowego, 1 szczypta cukru, 4 lyzki ugotowanego ryzu, 250ml maslanka
Filet pokroic w paski. Z soja sosu, maki i przyprawy chinskiej przygotowac marinade , --mieso do 1/2 godziny marynowac.
W miedzyczasie drobniutko pokroic imbir. Marchew i cukinie pokroic w sztyfty,papryke w paski, ananas w kostki.
Rozgrzac olej na patelni i przysmazyc mieso razem z imbirem. Zalac bulionem i zagotowac. Dodac marchew, cukinie, papryke, ananas, nasiona soji i okolo 5 minut gotowac. Przyprawic 1 lyzka sosu sojowego, sokiem pomaranczowym, cukrem i jeszcze raz zagotowac. Polac na goracy ryz, maslanka popic


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:49, 09 Lip 2007    Temat postu: CZWARTY TYDZEIŃ

--------------------LISTA ZAKUPOW na 4. TYDZIEN------------------------

OWOCE: 3 owoce za 0P, do tego:
1 swiezy ananas
1 male jablko
2 male banany
2 gruszki
150g truskawki
200g maliny[moga byc mrozone]
1 maly melon
8 litschi
100g mango
1 papaya
50 g winogrona
2 cytryny

WARZYWA:
2 kabaczki (aubergine)
2 salaty
150g kalafior
475g brokuly
80 g pieczarki
1 mala Chicoree
15 pomidorow koktajlowych
50g zielony groszek[moze byc puszka]
4 dymki
5 marchew
50g seler w korzeniu
ziola
1 por
1 zolta i 3 czerwone papryki
1 glowka Radicchio
1 Rucola
1 ogorek zielony
500g szparagi
1 peczek zielonego selera
9 pomidorow
3 cukinie

5 bulek i 2 lyzki stolowe musli czekoladowych


SERY:
2 lyzki stolowe ser swiezy z ziolami(30%)
2 lyzki st. ser siezy natur (30%)
50g mozzarella
30g parmezan w kawalku
11 lyzek st. startego parmezanu
15 g Roquefort
50g ser topiony (20-25%)

MLECZNE:
2 lyzki st. smietany gestej
250g joghurt owocowy(0,4%)
250g joghurt waniliowy (0,4%)
340g joghurt naturalny (1,5%)
250g joghurt odtluszczony chudy (0,3%)
500g serek homogenizowany chudy

MIESO I WEDLINY:
2 plasterki suszonej szynki (najlepiej Parma)
120g filet z piersi kurczaka
4 plastry poledwicy wedzonej
125g filet z baraniny
40g piers indycza
120g filet z indyka
1 rolada wolowa(160g)
2 plastry Roastbeef
1 plaster chudej gotowanej szynki

RYBY:
100g Garneli
30g wedzony losos
170g filet z lososia

INNE:
1 lyzeczka Cognac-u
250ml Fond rybny (sloik)---do rozrabiania w proszku
60g makaron spiralki ( ugotowany 180g)
80g makaron gruba rurka (ugotowany 240g)
1 lyzeczka zielony pieprz (ziarna)
1 lyzka st. orzeszkow Pinia
1 lyzeczka sos Salsa[meksykanski)
2 lyzeczki zmielonych orzechow wloskich
4 lyzki ugotowanego ryzu (mieszany z czarnym)
1 paczuszka galaretki cytrynowej bez cukru
3 puszki mandarynek bez cukru
aroma waniliowe
12 paluszkow biszkoptowych



---------POWER PLAN 4. TYDZIEN-----------------------------------
SNIADANIE:
1 maly banan, 1 guszka, 2 lyzki st, musli czekoladowe, 250g joghurt naturalny[1,5%), 1 lyzeczka kakao(instant z cukrem)
Owoce pokroic w kawalki, wymieszac z joghurtem, dodac musli i posypac kakao
LEKKI POSILEKcoctail z krabow w sosie cognacowym)
2 lyzki st. groszku, sol, garsc salaty zielonej, 6 pomidorow koktailowych, koperek do posypania, 1/2 cebuli, 4 lyzeczki majonez(20%), 2 lyzki st. joghurt natuaralny(1,5%), 1 lyzeczka ketchup, 1 lyzeczka cognac, pieprz, kilka kropli cytryny, 75g krabow, 1 bulka, 50 g winogron

Jezeli uzyjemy groszek swiezy, trzeba go w osolonej wodzie krociutko zagotowac. Czesc salaty pokroic drobno, trzy liscie zostawic w calosci. Pomidory przeciac na polowki, cebule pokroic drobno.
SOS: wymieszac majonez z joghurtem i ketchupem, dodac koperek i cebule, wymieszac z cognaciem , posolic, popieprzyc, dodajac kilka kropli soku z cytryny.
Krabby wymieszac z groszkiem, pocieta salata, pomidorami i sosem. puchar wyscielic platkami salaty i wlozyc gotowy coctail krabowy, do tego bulka,winogrona na deser
TIP: WARTO DAC SOBIE CZAS NA USTROJENIE, OCZY JEDZA Z NAMI!!!
DANIE GLOWNE pasta z gulaszem baraninowym)
100g brokuly, sol, 2 pomidory,1 cukinia, 2 dymki, 1 zabek czosnku, 40g makaronu spiralki, 1 lyzeczka oleju, 125g filet z baraniny, 100ml bulion warzywny, pieprz, 2 lyzeczki przecieru pomidorowego, 1 lyzeczka sosu sojowego, 2 lyzki potartego parmezanu, 1 lyzeczka tymianu(przyprawa)

Brokuly wrzucic do gotowanej osolonej wody i gotowac na twardo. Pomidory sparzyc i obrac ze skorki, pokroic w kostke. Cukinie , dymke i czosnek takze.

Makaron ugotowac i trzymac cieply.
Olej rozgrzac na patelni, mieso pokroic w paseczki , dodajac czosnek , smazyc. Nastepnie wrzucic pomidory, cukinie, cebule, brokuly i zalac bulionem warzywnym. Doprawic sola, pieprzem i tymianem. Dodac przecier i sos sojowy i jeszcze 15 min pogotowac.
Rozlozyc na talerz razem z makaronem i posypac parmezanem.

TIP: Baranina zawiera duzo zelaza, jest zdrowsza od miesa wieprzowego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



-----------------------DZIEN 2.--------------------------------------------------
SNIADANIE:
1/2 papaya, 8 litschi, 2 plastry melona, 2 plastry swiezego ananasa, 2 lyzeczki wiorkow kokosowch, sok z cytryny, 1 lyzeczka miodu, 250ml mleko(1,5%)

Papaya cieniutko pokroic w kosteczki, z litschis wyciagnac pestke i pokroic, tak samo jak i melon. Owoce wymieszac z kokosem, dosmakowac sokiem z cytryny i miodem. Do tego wypic szklanke mleka.
TIP: nie wypilabym mleka , bo nie znosze, wiec wymieszalam to wszystko z joghurtem naturalnym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LEKKI POSILEK: (Toast z poledwica i papaya)
3 lyzki st. chudego sera homogenizowanego, 1 lyzka wody mineralnej, 1 lyzeczka przyprawy curry, sol, swiezo pociete ziola(pietruszka, bazylia itp.), 2 kawalki toasta, 2 platki salaty zielonej, kilka plasterkow ogorka, 1/2 papaya, 4 plasterki poledwicy wedzonej
SALATKA: garsc lisci salaty, 4 pomidory coktailowe, 1 lyzka octu, sol, 2 lyzeczki oleju
serek wymieszac z woda mineralna, doprawic curry i sola. Dodac ziola. posmarowac tym toasty. Platki salaty rozlozyc na toasty. udekorowac ogorkiem, rozlozyc plasterki papayi i poledwicy.
Do tego salate z wyzej wymienionych dodatkow.

DANIE GLOWNE: (ziemniaki z sosem krabowo-lososiowym)
250g brokuly, 320g ziemniaki, 1 cebula, 1 zabek czosnku, 95g surowego lososia, 1 lyzeczka oleju, 2 lyzki st. serka swiezego z ziolami(30%), 100ml bulionu warzywnego, sol i pieprz, 25 g krabow, 1 lyzka posiekanej pietruszki

Brokuly i ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie, odstawic w cieple miejsce.
Cebule i czosnek pokroic drobno, filet z lososia w male kawalki. Rozgrzac olej na patelni, wrzucic cebule i czosnek, zrumienic, dodac lososia i krotko zapec. Serek rozpuscic w goracym bulionie warzywnym i wlac na patelnie, przyprawic sola i pieprzem, pogotowac 10 mni. Na koniec wrzucic kraby i nastepne 5 min gotowac. Polac sosem ziemniaki, ulozyc obokbrokuly,posypac pietruszka i zajadac sie do syta

TIP: Ziemniaki gotowac w obierkach. W ten sposob zachowujemy witaminy, mlode ziemniaki mozna jesc ze skorka, pokrojone w cwiartki.

----------------------DZIEN 3. ----------------------------------------------
SNIADANIE:
1 bulka, 1 lyzeczka margariny nikotluszczowej, 2 plastry roastbeef, 1 zolta papryka, 100g truskawek, 250ml maslanki, slodzik wg uznania

Bulke przekroic na polowki, posmarowac margaryna i rozlozyc roastbeef. Pokrojona w paseczki papryka udekorowac. Truskawki zmiksowac z maslanka, lub zjesc osobno popijajac maslanka.
LEKKI POSILEK: (Salatka z gruszka i radicchio)
60g joghurt naturalny (1,5%), sok z 1/2 cytryny, 15g Roquefort, 1 lyzka soku pomaranczowego, sol i pieprz, 1/2 glowki Radicchio, 1 mala chicoree, 1 marchew, 1 gruszka, 2 lyzeczki mielonych orzechow wloskich, 1 lyzeczka rodzynek, 2 kawalki toast

Joghurt wymieszac z 2 lyzeczkami soku z cytryny, serem roquefort i sokiem pomaranczowym, posolic i popieprzyc.
Radicchio i chicoree pokroic w paski i rozlozyc na talerzu. Marchew potrzec, gruszke pokroic na cienkie ksiezyce, rozlozyc na salate. Posypac marchewka, polacreszta soku z cytryny, orzechami i rodzynkami, zalac przygotowanym sosem. Do tego toasty.

TIP: zamiast radicchio uzylam salaty lodowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DANIE GLOWNE: Szparagi z szynka
500g szparagow, 125ml bulion warzywny, szczypte cukru, 1 jajko, 3 lyzki st. potartego parmezanu, 2 lyzki gestej smietany, 1 plaster chudej szynki gotowanej, 2 lyzeczki majonezu(20%), 1/2 papryki czerwonej, 1 lyzka posiekanej pietruszki

Piekarnik rozgrzac do 180 stopni.
szparagi obrac, pokroic w kawalki. Bulion zagotowac z cukrem i wrzucic szparagi, gotowac w zaleznosci od grubosci szparagow 20-25min, odcedzic i rozlozyc w plaskim naczyniu zaroodpornym.
Jajo rozbic i wymieszac z parmezanem, zalac szparagi. piec w piekarniku 20-25min, az ukaze sie zloto-brazowa skorka
W miedzy czasie posmarowac szynke majonezem.Pokrojona w drobne kosteczki papryke rozlozyc na szynke i zwinac w rurke. podawac razem ze szparagami, posypujac pietruszka

----------------------DZIEN 4.-------------------------------------------------
SNIADANIE:
20g makaron wstazki, 3 lyzki chudego serka homogenizowanego, 2 lyzki mineralki, 50g truskawek, 1 jablko, 1 maly banan, 1 lyzeczka rodzynek, 1 lyzka platkow owsianych, 1 lyzeczka marmelady, 1/2 lyzeczki soku z cytryny, 1 lyzeczka cynamonu, slodzik, 180ml mleka(1,5%), 1 lyzeczka kakao

Makaron ugotowac i odstawic do ostygniecia. Serek wymieszac z woda mineralna, owoce pokroic w kawaleczki. Owoce, rodzynki, platki owsiane i marmelade wmieszac z serem, polac sokiem z cytryny, slodzikiem i wymieszac z makaronem. Do tego kubek kakao.

LEKKI POSILEK: Delikatna zupa lososiowa
1 marchew, 1 por, 50g selera w korzeniu, 1 lyzeczka oleju, 250ml bulionu rybnego(Fond), 50g ser topiony (20-25%), 2 lyzeczki soku z cytryny, sol i pieprz, 75g swiezego lososia, 1 lyzka posiekanej pietruszki, 1 toast, 1 owoc

Marchew, por i selr pokroic. olej rozgrzac na patelni , warzywa usmazyc. Zalc bulionem i 5 min gotowac.
serek topiony mieszajac rozpuscic w soku z cytryny, wlac do zupy, doprawic do smaku. Kostki lososia wrzucic i na bardzo malutkim gazie gotowac. Wlac na talerz, posypac pietruszka , do tego toast. na deser owoc.

TIP: jeszcze nigdy nie jadlam zupy rybnej, to byla fantystyczna przygoda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DANIE GLOWNE:Ratatouille z drobiu z dzikim ryzem
1 cebula, 2 zabki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 1 maly baklazan, 1 filet z indyka(120g), 1 lyzeczka oleju, 250g pomidory z kartonika, 1 lyzka ocet, sol i pieprz, 1 lyzeczka posiekanej bazylii, 1 lyzka oregano, 4 lyzki st. ugotowanego ryzu(mieszanka z ciemnym), 250g joghurt owocowy(0,4%)

Cebule i czosnek posiekac. papryke, cukinie i baklazan w kostki. filet w male kawalki.
olej rozgrzac w garnku, smazyc na szklano cebule i czosnek. Dodac filet z indyka , i smazyc kilka minut. Wsypac warzywa i wszystko jeszcze raz podsmazyc, zeby jednak warzywa pozostaly lekko twarde.
Wlac pomidory z kartonika, ocet i 10 min gotowac, czasami mieszajac. Dosmakowac sola i pieprze, doprawic ziolami i serwowac z ryzem. na deser joghurt




---------------------DZIEN 5.------------------------------------------------
SNIADANIE:
1 lisc salaty, kilka plastrow melona, 2 toasty, 1 lyzeczka margariny niskotluszczowej, 2 plastry suszonej szynki(Parma), 100g malin, 250g chudego joghurtu(0,3%), slodzik
Toast posmarowac margarina, ulozyc lisc salaty i plasterki szynki. Na to melon i drugim toastem zamknac. maliny wymieszac z joghurtem . I sie degustowac
LEKKI POSILEK: Rucola- pieczarkowa salatka

1 ugotowane zoltko, 1/4 lyzeczki musztardy, 1 lyzka octu, 1 lyzka soku pomaranczowego, 2 lyzeczki oleju, sol i pieprz, 1 wiazka rucola, 5 pomidorow coktajlowych, 80g pieczarek, 30g parmezana, 1 pieczywo chrupkie, 1 owoc

Dressing:Zoltko skruszyc widelcem, rozmieszac z musztarda, octem, sokiem pomaranczowym, olejem, sola i pieprzem.

Pomidory na polowki, pieczarki w plasterki wymieszac z rucola i polac dressingiem. Kawalek parmezanu potrzec na tarce i posypac gotowa salatke. jesc z pieczywem , na desr joghurt.

TIP: zamiast rucoli- salate lodowa, ale z Rucola smakuje jednak inaczej
DANIE GLOWNE: Pikantna rolada paprykowa

1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1 rolada wolowa(160g), sol, 1 lyzeczka sosu salsa, 1 lyzeczka zielonych ziarn pieprzu, 1 lyzeczka oleju, 1 lyzeczka slodkiej przyprawy z papryki, 100ml bulion warzywny, 125ml mleko(1,5%), 2 lyzki swiezego serka (30%)

Warzywa: 2 marchew, 125g brokuly, 150g kalafior

Cebule i papryke pokroic w kostki. Mieso posmarowac sosem salsa, posypac ziarna pieprzu, kilka kostek cebuli i papryki i zwinac na rolade.
olej rozgrzac w garnku i rolade smazyc z reszta cebuli i papryki. Posypac przyprawami i zalac bulionem, okolo 25 min pod przykryciem gotowac.
W miedzy czasie pokroic marchew w kostke, i ugotowac z kalafiorem i brokulami na twardo w osolonej wodzie, odsedzic i odstawic w cieple miejsce.
Rolade wyjac z garnka, trzymajac cieplo.
Mleko i ser rozmieszac z sosem pieczeniowym, doprawic do smaku , Podawac z rolada, obok warzywa

-------------------DZIEN 6.---------------------------------------------------
SNIADANIE:
1 lisc salaty, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 pieczywo chrupkie, 1 lyzeczka margaryny niskotluszczowej, sol i pieprz, 1 lyzeczka posiekanej pietruszki, 250g vaniliowy joghurt[0,4%), 100g malin

Jajo pokroic w plastry. pieczywo posmarowac margarina, rozlozyc salate i jajko, posolic i popieprzyc, ustroic pietruszka. Joghurt wymieszac z malinami.

LEKKI POSILEK: wloskie Crostini
1 czerwona papryka, 1/4 cukinii, 1 pomidor, 1 zabek czosnku, 1/2 salaty, 50g mozzarella, 1 lyzeczka oleju, sol i pieprz, 1 bulka, 1 lyzka octu, 1 lyzeczka wloskich ziol(suche lub mrozone), 1 owoc

Papryke podzielic na cwiartki, jedna cwiartke bardzo drobno pokroic, reszte w grubsze kostki. Pomidor i cukinie rowniez w kostke. Salate rozdzielic na liscie i pokroic na paseczki. Mozzarelle w plasterki.
Rozgrzac olej i wrucic drobno pokrojona papryke, podsmazyc, posolic i posmarowac tym dwie polowki bulki. Rozlozyc mozzarele i w piekarniku krociutko zapiec, az sie ser roztopi.
Salate i reszte papryki wymieszac w misce do salaty. Polac sosem: ocet, ziola, sol i pieprz. Owoc jako deser

TIP: Crostini sa super pomyslem dla nieoczekiwanych gosci!!!!!!!!!!!!

DANIE GLOWNE: Nadziewana piers kurczaka z ziemniakami z piekarnika

250g ziemniakow, sol, 1 mala piers kurczaka(120g), 1 lyzka orzechow pinia, 1/2 wiazki Bazylii, 1 zabek czosnku, pieprz, 2 lyzki potartego parmezanu, 1 lyzka soki pomaranczowego, 1 lyzeczka oleju, 4 pomidory

piekarnik rozgrzac do 200 stopni.
Ziemniaki umyc i przekroic na polowki. posolic i strona krojona rozlozyc na papier do pieczenia, piec w piekarniku okolo 30-40min.

W miedzy czasie, rozkroic piers kurczaka w ten sposob, zeby powstala torebka do nadzienia. orzechy przysmazyc na patelni bez tluszczu, odstawic do przstygniecia. Basilie poszatkowac drobno, czosnek takze.
orzechy, bazylie, polowe czosnku, sol, pieprz, polowe parmezanu wymieszac z sokiem pomaranczowym i wlozyc to wszystko do piersi kurczaka, spiac wykalaczkami. Posolic i popieprzyc na wierzchu mieso. Rozgrzac olej i smazyc na patelni okolo 5-8 min z kazdej strony.

W miedzy czasie sparzyc pomidory, zdjac skorke i pokroic w kostke. W garnku bez dodatku oleju zagotowac, dodajac reszte czosnku, gotowac 5 min. Sol i pieprz i reszte parmezanu dodac.

Gotowe mieso zalac sosem pomidorowym, podawac z ziemniakami z piekarnika.

-------------------------DZIEN 7.--------------------------------------------
SNIADANIE:
1 lisc salaty, 1 bulka, 30g wedzonego lososia, 2 lyzeczki majonezu(20%), kilka plastrow ogorka, , 250 ml maslanki, 180g mandarynki z puszki(bez cukru), 1 lyzeczka miodu

Polowki bulki posmarowac majonezem, udekorowac lisciem salaty, rozlozyc lososia , ulozyc ogurki.
Maslanke zmixowac z mandarynkami, dodajac miod.

LEKKI POSILEK: Salatka drobiowa z mango

100g mango, 1 marchew, 2 dymki, 1 garsc salaty, 40g wedzonej poledwicy z indyka w plastrach, 1 paczuszka Fix do sosu ziolowego, 1 lyzeczka oleju, 3 lyzki wody, 1 bulka

Mango pokroic w kostke. Marchewke potrzec na grubej tarce, dymke pokroic w krazki, salate i poledwice w paseczki. wszystko wymieszac w misce. Rozrobic sos z fixu dodajac olej i wode, zalac salate i jesc z bulka.

DANIE GLOWNE: Makkaroni "Caponata di Melanzane"
80g makaronu(grube rurki), sol, 1 baklazan, 1 cebula, 1 stanga selera zielonego, 2 pomidory, 1 lyzeczka oleju, swiezo zmielony pieprz, kilka kropli slodzika, 2 lyzki ocet, 4 lyzki parmesan do posypania

Makaron ugotowac w osolonej wodzie. odstawic w cieple miejsce.
Balkazan w kostke, posolic i odstawic na 15 min, nastepnie odlac wode.
Cebule pokroic w kostke, seler drobniutko, pomidor rowniez w kostki.
Rozgrzac olej, podsmazyc cebule i seler, dodac pomidory, przyprawic sola , pieprzem i slodzikiem i 10 min pogotowac. Dodac baklazan i ocet , zagotowac i natychmiast podawac z makaronem, posypanym parmezanem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> POWER PLAN Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin