Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przekąski

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> przekąski
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:21, 05 Mar 2007    Temat postu: Przekąski

PIZZA INDYJSKA

12 PORCJI, 1 PORCJA MA 4 PUNKTY

czas przygotowania ok35 minut
czas gotowania ok 8 min
czas pieczenia ok 20 minut

składniki na ciasto :

- 430 g mąki
- 2 jajka
-150 g chudego twarogu
180 g chudego mleka
- 4 łyżki wody mineralnej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-sól

Dodatki do pizzy


- 1 kalafior
- 2 żółte papryki
-125 g groszku z puszki lub 250 g kukurydzy konserwowej
-pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka cebuli ze szczypiorkiem
- 3 plasterki gotowanej szynki
270 g kwaśnej śmietany
-135 g ziołowego twarożku 30% tł
-1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki curry, pieprz

Sposób wykonania

wymieszać mąkę, sól, i proszek do pieczenia
dodać twaróg, 1 jajko, 60 ml mleka, oraz wodę mineralną
całość zagnieść

W tym czasie :

kalafior podzielić na kawałki, obgotować osolonej wodzie ok 8 min., potem odcedzić
paprykę pokroić w cienkie paski, groszek odcedzić
natkę posiekać, cebulę ze szczypiorkiem pokroić w krążki, a szynkę w kostkę
wymieszać śmietanę,serek, pozostałe mleko i jajko
dodac cebulę ze szczypiorkiem, kminek, curry oraz natkę
wymieszać i przyprawić pieprzem oraz solą

następnie

ciasto rozwałkować
kłaść na nim na przemian kalafior, szynkę, paprykę oraz groszek
całość polać sosem śmietankowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika

piec w temp 200 stopni C około 20 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:20, 01 Kwi 2007    Temat postu:

PRZEKĄSKI Z WITAMINĄ C za 2 punkty

250g jogurtu o niskiej zaw.tł. 2P
zmieszać z kawałkami pomarańczy, kiwi, grejfruta 0P
sokiem z cytryny i słodzikiem 0P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:22, 01 Kwi 2007    Temat postu:

BUŁECZKI Z SEREM I SAŁATKĄ za 5 punktów

1 bułeczkę posmarować 2P
przecierem pomidorowym 0P
położyć 1 plaster sera żółtego (30% tł. w suchej masie) 2P
podawać z sałatką warzywną i 0P
dressingiem 1łyżeczka oleju 1P
2łyżeczki octu, zioła, sól, pieprz) 0P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:25, 01 Kwi 2007    Temat postu:

WARZYWNA ZAPIEKANKA za 5 punktów

1 pomidor, kilka cukinii i plastrów papryki 0P
podsmażyć na 1 łyżeczka oleju 1P
doprawić ziołami, solą i pieprzem 0P
na tym roztopić 1 plaster sera żółtego (30% tł. w s.m.) 2P
z 1 bułeczką 2P
posmarowaną przecierem pomidorowym 0P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:35, 01 Kwi 2007    Temat postu:

POMIDORY Z BAZYLIĄ 5 punktów

3 pomidory pokroić w plastry 0P
przyprawić solą, pieprzem, polać octem 0P
i 1L oleju 1P
przybrać listkami bazylii i 0P
4LS parmezanu (30% tł. w s.m.) 2P
podawać z 1 kromką chleba 2P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:50, 22 Maj 2007    Temat postu:

Szybka cebulowo-fasolkowa pizza 4 male pizze
Punkty za przepis 9.5 / Punkty na 1 porcje 2.5
Czas przygotowania: 10 minut + 10-15 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 140
Skladniki:
1 cebula, pokrojona
2 srednie muffiny (moze byc okragla bulka lub tost)
1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym (baked beans)
50g mozzarelli light w plasterkach
Przygotowanie:
1. Wrzuc pokrojona cebule na patelni. Dodaj 4 lyzki wody, przykryj i dusc dopoki cebula nie zmieknie.
2. Przekroj muffiny lub tosty.
3. Wymieszaj cebule i fasolke. Naloz po lyzce "mieszanki" na kazda polowke muffina.
4. Poloz po plasterku sera na fasolke i grilluj dopoki ser nie bedzie lekko brazowy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:51, 22 Maj 2007    Temat postu:

Sardynkowe muffiny 2 porcje jako danie glowne, 4 jako przekaska
Punkty za przepis 8 / Punkty na 1 porcje 4
Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 300
Skladniki:
2 srednie muffiny (moga byc bulki)
Niskotluszczowy olej w sprayu (oliwa, olej)
1/2 cebuli, pokrojona cienko
125g puszkowanych sardynek w sosie pomidorowym
Wykonanie:
1. Przekroj muffiny na pol i przyrumien lekko na grillu badz w piekarniku.
2. Naloz pokrojona cebule i wloz z powrotem do piekarnika. Grilluj na zloty braz.
3. Poloz po jednej sardynce na kazdy muffin.
4. Grilluj do podgrzania sardynek.
5. Podaj 2 polowki muffinek jako danie glowne albo jedna polowke na przekaske.
Porady:
Mozesz uzyc innej puszkowanej ryby zamiast sardynek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:51, 22 Maj 2007    Temat postu:

Szybka makrelowa przekaska na 2 osoby
Punkty za przepis 13 / Punkty na 1 porcje 6.5
Czas przygotowania: 10 minut
Kalorie na jedna porcje: 545
Skladniki:
2 x 150g filety z makreli wedzonej
1 jablko (najlepiej z czerwona skorka)
1 lyzeczka octu lub soku z cytryny
1 lodyga selera naciowego (opcjonalnie)
1 lyzka lekkiego sosu salatkowego (gotowe sosy do salatek)
2 liscie kapusty pekinskiej lub 4 liscie salaty
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Usun skore i osci z makreli. Porwij na male kawalki i wrzuc do miski.
2. Nie obrane jablko pokroj na kawalki. Skrop octem badz sokiem z cytryny zeby jablka nie sciemnialy. Wrzuc do miski.
3. Pokroj cienko seler naciowy, jesli uzywasz i wrzuc do miski.
4. Wymieszaj wszystkie skladniki i dodaj sosu salatkowego.
5. Przypraw sola i pieprzem do smaku.
6. Poloz liscie salaty na talerzu i na nich podaj makrelowa przekaske.
Porady:
Mozesz uzyc innej puszkowanej ryby.
Zamiast sosu salatkowego mozez uzyc majonezu light.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> przekąski Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin