Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ETAP PIERWSZY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> przepisy do 1 FAZY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:13, 27 Lut 2009    Temat postu: ETAP PIERWSZY

Umiejętnie dobierając węglowodany i tłuszcze, bez wyrzeczeń można zeszczupleć i zmniejszyć ryzyko poważnych chorób
kobieta, plaża


Najzdrowszą z błyskawicznych diet odchudzających wymyślili kardiolodzy - zespół lekarzy z Florydy pracował nad dietą hamującą rozwój chorób serca. Rozczarowani nie dość skutecznym działaniem diety niskotłuszczowej (tradycyjnie zalecanej "sercowcom"), skomponowali własną. Nazwali ją dietą plaż południa. Dieta dzieli się na trzy etapy: pierwszy trwa dwa tygodnie, drugi do osiągnięcia właściwej wagi (o tym jutro), a trzeci do... końca życia.

Etap 1
Uwaga: jest on najbardziej rygorystyczny! Na pociechę należy jednak dodać, że po pierwsze: trwa tylko 2 tygodnie, a po drugie: efekty widać błyskawicznie. Można przez ten czas schudnąć 5–6,5 kg (w zależności od wagi wyjściowej)!
Jadłospis przewiduje sześć posiłków. Powinny one zaspokajać głód, muszą więc być normalnej wielkości (ale niezbyt obfite). Większości produktów nie trzeba ważyć.

Produkty zalecane:
Wołowina: chude części, jak polędwica lub górna część udźca.
Drób (bez skóry): mięso z piersi kurczaka lub indyka, szynka z indyka.
Ryby i owoce morza: wszystkie gatunki ryb oraz skorupiaków.
Wieprzowina: tylko chuda – gotowana szynka, polędwica.
Cielęcina: zraz, kotlet cielęcy z kością (np. z combra), górna część udźca.
Sery: (bez tłuszczu lub z obniżoną jego zawartością) cheddar, twaróg (1–2 procentowy albo odtłuszczony), feta, mozzarella, parmezan.
Orzechy: orzeszki ziemne (20 szt.), pekanowe (15), pistacjowe (30), masło orzechowe (łyżeczka).
Jaja: całe jaja bez ograniczeń (chyba, że są przeciwwskazania lekarskie).
Tofu: miękkie, niskokaloryczne gatunki o obniżonej zawartości tłuszczu.
Warzywa: karczochy, szparagi, brokuły, kapusta, kalafior, seler, jarmuż, ogórki, oberżyna, cukinia, sałata, grzyby (wszystkie gatunki), szpinak, kiełki lucerny, pomidory (1 duży lub 10 "winogronowych” do jednego posiłku).
Rośliny strączkowe: różne rodzaje fasoli (również szparagowa), groch, soczewica, soja.
Tłuszcze: olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek.
Słodycze: (do 75 kalorii dziennie!) sorbety, dropsy, kakao.

Produkty zakazane
Warzywa: buraki, marchew, kukurydza, ziemniaki.
Owoce: wszelkie owoce i soki.
Produkty bogate w skrobię: wszystkie gatunki pieczywa, maca, płatki śniadaniowe, owsianka, ryż, makarony, ciastka.
Produkty mleczne: mleko (również sojowe), kefiry, jogurty.
Inne: wszelkie alkohole, w tym także piwo i wino, nawet w małych ilościach.

Przykład dziennego menu w 1 etapie:
Śniadanie:
- 0,2 l soku pomidorowego
- jajecznica z pieczarkami
- dwa plasterki wędliny
- bezkofeinowa kawa lub herbata ze słodzikiem
Drugie śniadanie: kawałek chudego sera mozzarella
Obiad: sałata z sosem light i plastrem szynki z indyka
Podwieczorek: 0,5 szklanki chudego twarożku oraz 0,5 szklanki pokrojonych pomidorów i ogórków Kolacja:
- ryba
- pieczone warzywa
Deser: krem z chudego twarożku z odrobiną skórki cytrynowej

Jajecznica z pieczarkami
Składniki (1 porcja): 2 jajka, 10 dag pieczarek, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek, 1/4 pęczka szczypiorku
1. Jajka umyć, wbić do miski, roztrzepać z solą i mielonym pieprzem.
2. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki.
3. Szczypiorek dokładnie opłukać, osączyć, drobno posiekać.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, lekko podsmażyć, wlać przygotowane jajka, smażyć mieszając, aż się zetną, zestawić, posypać szczypiorkiem.

Łosoś z rusztu
Składniki (4 porcje): 80 dag tuszki łososia, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz
1. Umytą rybę podzielić na 4 porcje, natrzeć solą i pieprzem.
2. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować nią kawałki ryby, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
3. Ułożyć na aluminiowej folii albo tacce, upiec na ruszcie. Podawać z warzywami i cytrynowym sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> przepisy do 1 FAZY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin