  | 
				info o ww zaczerpnięte z internetu
    
				 | 
			 
		 
		 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 13:54, 01 Kwi 2007    Temat postu: Ciasta i różne przepisy na słodkości | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    CIASTO RYŻOWE
 
 
Składniki:
 
-160g ryżu
 
-25g margaryny niskotłuszczowej
 
-1 szkl.chudego mleka
 
-1 szkl.wody
 
-15g. wiórek migdałowych
 
-4 jaja
 
-szczypta soli
 
-8 łyżek cukru
 
-60g rodzynek
 
 
 
 
Ryż ugotować.Zagotować mleko z wodą,dodac sól,cukier oraz ryż.Całość mieszając podgrzewać na wolnym ogniu przez ok.25 min.Następnie zdjąc z ognia,dodać margarynę,migdały i rodzynki.Dokładnie wymieszać i całkowicie ostudzić.Białko ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z ciastem.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170-190st. przez 20-30 min.
 
 
Ze składników wychodzi 6 porcji-1 porcja=4,5 pkt
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   | 
        |  
         |  
    
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 13:56, 01 Kwi 2007    Temat postu: CIASTO OWOCOWE NA HERBACIE | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    CIASTO OWOCOWE NA HERBACIE
 
 
składniki:
 
-250g mąki
 
-100g margaryny niskotłuszczowej
 
-2 jaja
 
-120g cukru
 
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
-1 łyżeczka cynamonu
 
-200g suszonych owoców
 
-120ml czarnej herbaty
 
-6 łyżek posiekanych orzechów
 
 
Zagotować pod przykryciem pokrojone owoce,cukier i herbatę,dodać margarynę.Ostudzić,dodać mąkę,proszek do pieczenia i migdały.Jaja rozdzielić,żółtka dodac do mieszanki,białka ubić i dodać do masy.Ostroznie wymieszać.Piec w temp.180st-ok 60 min.
 
 
16 porcji-1 porcja=3 pkt
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 13:56, 01 Kwi 2007    Temat postu: KASZKOMANNOWIEC | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    KASZKOMANNOWIEC
 
 
 
1 porcja-3 pkt
 
 
Składniki:
 
 
-1 litr mleka
 
-250g margaryny
 
-1 szkl.kaszki manny
 
-5 łyżek kakao
 
-1 szkl.cukru
 
5 op.herbatnikow
 
 
Mleko+cukier+margaryna zagotować.Pomieszać kaszkę z kakao i powoli wlewać do gotującego mleka szybko mieszając.Odstawić do przestudzenia.Spód blachy wyłożyć herbatnikami,na to przestudzoną masę i na wierzch herbatniki.Polać polewą czekoladową.Trzymac w chłodnym miejscu.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 13:57, 01 Kwi 2007    Temat postu:  | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    CIASTO Z JAGODAMI
 
 
Składniki:
 
 
-8 dkg mąki pszennej
 
-5 dkg mąki ziemniaczanej
 
-4 jaja
 
-10 dkg cukru
 
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 
Masa jagodowa:
 
 
-2 małe kubki jogurtu
 
-4 łyżki cukru
 
-2 łyżeczki żelatyny
 
-30dkg jagód
 
 
Jaja utrzec z cukrem+4 łyżki gorącej wody+ mąka pszenna +mąka ziemniaczana+proszek do pieczenia.Ciasto piec w temp.190st-20min.Zelatynę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody,połowę zmieszac z jagodami i wyłożyć na ciasto.Jogurt ubić z cukrem,dodać resztę zelatyny i wyłożyć na ciasto.Na to wyłożyć jagody.Włozyc do lodówki.
 
 
8 porcji-1 porcja=4 pkt
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 13:58, 01 Kwi 2007    Temat postu: Migdałowe ciasto kawosza | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Migdałowe ciasto kawosza
 
 
12 porcji, 1 porcja = 3 punkty, 
 
czas przygotowania 15 minut, 
 
czas pieczenia 40-50 minut
 
 
Składniki:
 
· 50 g margaryny niskotłuszczowej
 
· 65 ml chudego mleka
 
· 3 jaja
 
· 100 g cukru lub słodziku
 
· 180 g mąki
 
· 30 g krojonych migdałów
 
· szczypta soli
 
 
Sposób wykonania
 
Margarynę rozpuścić i ostudzić, wymieszać w misce mleko z jajami, dodać cukier lub słodzik, sól a następnie całość dokładnie ubić. Do powstałej masy dodawać stopniowo, na zmianę margarynę i mąkę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać je migdałami. Piec w piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40-50 minut
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:00, 01 Kwi 2007    Temat postu: TIRAMISU | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    TIRAMISU
 
 
 
Points: 13,5 na blachę, 
 
ok. 2 na porcje
 
 
2 łyżki budyniu śmietankowego
 
250ml chudego mleka
 
wanilia ( najlepiej z laski )
 
słodzik (odpowiednik 75g cukru)
 
2 białką
 
300g chudego twarogu
 
150g biszkoptów
 
5 łyżek zimnego espresso
 
2 łyżki rumu (albo amaretto)
 
1 łyżka niesłodzonego kakao
 
 
1. budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu z mlekiem, wanilia i słodzikiem ( 50g cukru)
 
2. białko ubić z reszta słodzika na sztywna piane
 
3. twaróg zmiksować z budyniem i delikatnie wymieszać z białkiem
 
4. okrągła tortownice wyłożyć polowa biszkoptów, nasączyć je rumem wymieszanym z kawa
 
5. położyć na to poustala masę
 
6. kolejna warstwa biszkoptów
 
7. znowu masa
 
8. oprószyć kakao
 
9. chłodzić ok. 6h w lodowce (najlepiej zostawić na cala noc)
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:02, 01 Kwi 2007    Temat postu: CIASTO JABLKOWE | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Points: 13,5 na blachę, 
 
ok. 2 na porcje
 
 
CIASTO JABŁKOWE
 
 
4 jajka (8P)
 
3 łyżeczki słodziku
 
4 łyżki gorącej wody
 
100g maki (5,5P)
 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
1-2 łyżeczek cynamonu LUB cytryna bez skorki
 
3-4 jabłka
 
 
Oddzielić białko od żółtka. 
 
Zoltko utrzeć ze słodzikiem i woda na "biszkopt", 
 
bialko ubić i dodać do masy. 
 
Wymieszać proszek do pieczenia z maka i przez sito przesiać na masę. 
 
Nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. 
 
Dodac cytrynę/cynamon. 
 
Pokroić jabłka w kawałki.
 
Wylać ciasto do okrągłej dużej formy i położyć na nim jabłka. 
 
Piec w temp. 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku około 20-25min.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:04, 01 Kwi 2007    Temat postu: Suflet truskawkowy (1 porcja - 2,5 pkt.) | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Suflet truskawkowy (1 porcja - 2,5 pkt.)
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
150 g truskawek,
 
 2 jajka, 
 
1 łyżka stołowa cukru waniliowego, 
 
3 łyżki stołowe cukru pudru, 2
 
0 ml likieru pomarańczowego, 
 
słodzik w płynie, 
 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
 
1 łyżeczka niskotłuszczowej margaryny
 
 
Sposób przygotowania:
 
Oddzielić żółtka od białek, 
 
żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru pudru. 
 
Truskawki zmiksować z likierem pomarańczowym, wymieszać z żółtkiem, doprawić słodzikiem i posypać mąką ziemniaczaną. 
 
Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać do ciasta. 
 
Foremki sufletowe natłuścić margaryną, wypełnić masą i zapiekać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Podawać posypane cukrem pudrem
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:05, 01 Kwi 2007    Temat postu: Tort truskawkowo-serowy (1 porcja - 3 pkt.) | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Tort truskawkowo-serowy (1 porcja - 3 pkt.)
 
 
Składniki na 12 porcji:
 
Spód: 150 g biszkoptów, 
 
100 g margaryny
 
 
 Krem: 
 
250 g truskawek, 
 
300 g białego sera niskotłuszczowego, 
 
450 g chudego twarogu, 
 
5 g żelatyny, 
 
1 łyżeczka posiekanej mięty, 
 
słodzik
 
 
Sposób przygotowania:
 
Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej folią do pieczenia, truskawki pokroić w kostkę. 
 
Ser wymieszać z twarogiem, doprawić słodzikiem, delikatnie dodać truskawki. 
 
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połączyć z 2 łyżkami kremu truskawkowego.
 
Pozostałą część wymieszać z miętą. 
 
Biszkopt posmarować kremem, schładzać przez ok. 4 godziny. 
 
Dekorować truskawkami i miętą.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:06, 01 Kwi 2007    Temat postu: przepis Szaliji | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    budyń, 
 
 
Czasem zanim wsypie proszek dodaje trochę kaszy manny aby był sztywniejszy. 
 
Wkladam do stożkowych miseczek. 
 
Potem wykładam na talerzyk polewam sosem aksamitnym - zmiksowane owoce (maliny, truskawki, wiśnie) z jogurtem i ozdabiam owocami. 
 
Polecam wiśnie bo zapobiegają zakwasom.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:07, 01 Kwi 2007    Temat postu: Naleśniki ze śliwkami | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Naleśniki ze śliwkami
 
 
Czas przygotowania: około 20 minut
 
Czas marynowania: około 30 minut
 
Czas pieczenia: około 15 minut
 
 
Wartość: 5,5 PUNKTU/1 porcja
 
 
Składniki DLA 4 OSÓB:
 
 
500 g śliwek
 
30 g cukru
 
1 łyżeczka cynamonu w proszku
 
20 g płatków migdałowych
 
80 g mąki
 
125 ml chudego mleka
 
2 jajka
 
1 szczypta soli
 
4 łyżeczki margaryny
 
 
Przygotowanie
 
 
1. Śliwki przepołowić, posypać cukrem oraz cynamonem i odstawić na ok. 30 minut. Śliwki włożyć do garnka i ostrożnie mieszając dusić na średnim ogniu. Migdały uprażyć bez tłuszczu na złocisto-brązowy kolor.
 
 
2. Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i margaryną, a następnie na wyłożonej folią do pieczenia patelni kolejno usmażyć 4 złocisto-brązowe naleśniki. Naleśniki napełnić duszonymi śliwkami, podawać posypane płatkami migdałowymi.
 
 
Smacznego
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:08, 01 Kwi 2007    Temat postu: sorbet z truskawek | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    sorbet z truskawek
 
 
* 150g truskawek
 
* łyżeczka miodu
 
* pół małej cytryny
 
 
wykonanie:
 
 
1. Wyciśnij sok z połowy cytryny i połącz go z kilkoma łyżeczkami wody.
 
2. Sok cytrynowy i truskawki wymieszaj ze sobą. Dodaj miód.
 
3. Masę przełóż do miseczki i wstaw do zamrażarki.
 
4. Deser jest gotowy, gdy zastygnie.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:09, 01 Kwi 2007    Temat postu: cynamonowe babeczki (6 porcji, każda 190 kcal ) | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    cynamonowe babeczki (6 porcji, każda 190 kcal )
 
 
-> składniki: 
 
1 szkl. mąki pszennej, 
 
kubek maślanki naturalnej 1,5%,
 
2 czubate łyżki cukru pudru, 
 
czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 
 
2,5 łyżki oleju, 
 
jajko, 
 
odrobina soli, 
 
cynamon.
 
 
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, maślankę, sól i cynamon wymieszać. 
 
Dodać olej, jajko i wyrobić ciasto. 
 
Napełnić nim foremki do babeczek, 
 
piec 25 minut w temp.180 stopni C.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:10, 01 Kwi 2007    Temat postu: owocowe babeczki z płatkami owsianymi | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    owocowe babeczki z płatkami owsianymi (12 porcji, każda 170kcal)
 
 
składniki: 
 
1 szkl. płatków owsianych, 
 
1 szkl. mąki pszennej, 
 
łyżeczka proszku do pieczenia, 
 
niepełna szklanka brązowego cukru, 
 
jajko, łyżka oleju, 
 
0,5 szkl. maślanki 1,5%, 
 
2 łyżki rodzynek,
 
5 mniejszych moreli suszonych.
 
 
Suszone owoce namoczyć. 
 
Płatki, przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. 
 
Dodać roztrzepane jajko i olej, dodawać małymi porcjami maślankę, ciągle mieszając. 
 
Masę przełożyć do foremek 
 
piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:11, 01 Kwi 2007    Temat postu: torcik jabłkowy | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    torcik jabłkowy
 
 
Czas przygotowania: 35 min.
 
 
16 porcji --- 1 porcja 234 kcal 
 
 
 
składniki :
 
 
    *  Galaretka o smaku agrestowym, 2 opakowania
 
    * Galaretka o smaku pomarańczowym, 1 opakowanie
 
    * 3-4 winne jabłka 
 
    * 1/2 łyżeczki cynamonu 
 
    * 3 jajka 
 
    * 1 szkl. cukru pudru
 
    * 1 kostka masła
 
    * biszkopty
 
    * sok z połowy cytryny
 
 
 
sposób przyrządzenia 
 
 
Galaretki agrestowe rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawic do ostudzenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z zimną Galaretką agrestową i cynamonem. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szkl. wody, schłodzić. Jajka ubić z cukrem pudrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo masę jajeczną. Do masy dodać jabłka z Galaretką agrestową. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami nasączonymi 1/2 szkl. wody z sokiem z cytryny. Na biszkopty wyłożyć masę jabłkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Torcik polać Galaretką pomarańczową. Chłodzić w lodówce około 3 godzin. Czas chłodzenia: 3 godziny.
 
 
 
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Nie 14:21, 01 Kwi 2007    Temat postu: Sorbet truskawkowy (1 porcja – 1 PUNKT™) | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Sorbet truskawkowy (1 porcja – 1 PUNKT™)
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
½ kg truskawek, 1 banan, 3 łyżki jogurtu waniliowego.
 
 
Sposób przygotowania:
 
Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki. 
 
Schładzamy owoce w zamrażalniku.
 
Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Pon 13:01, 02 Kwi 2007    Temat postu: Mazurek z daktylami | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Mazurek z daktylami
 
 
28 porcji/ 1 porcja - wartość 5  PUNKTÓW
 
 
 Składniki
 
 
po 25 dag czekolady gorzkiej, migdałów i daktyli
 
7 białek
 
50 dag cukru pudru
 
4 andruty (12x20 cm)
 
 
Polewa lukrowa i dekoracja :
 
12 migdałów, 5 daktyli
 
25 dag cukru pudru
 
po 4 łyżki soku z cytryny i likieru pomarańczowego
 
4 dag gorzkiej czekolady 
 
 
 
 
 
Sposób przygotowania
 
 
1. Migdały obrać, drobno posiekać. Daktyle pokroić w paski. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami wsypując cukier puder. Całość ubijać jeszcze 5-10 minut. Do masy dodać daktyle, migdały oraz czekoladę
 
2. Andruty ułożyć tak, aby trochę na siebie zachodziły i powstał prostokąt o wym. 34x19 cm. Brzeg zabezpieczyć paskiem folii aluminiowej, środek wypełnić masą. Wierzch wyrównać. Wsunąć mazurek do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2,5 godz. w temp. 150 st. C. Wyjąć, delikatnie oddzielić od folii, wystudzić.
 
3. Migdały pokroić na połówki. Dwa daktyle pokroić w paseczki, pozostałe w plasterki. Cukier puder wymieszać z likierem, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody, posmarować mazurek. Ozdobić stopioną czekoladą, migdałami i daktylami.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Pon 21:47, 02 Kwi 2007    Temat postu: rolada ananasowa | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    rolada ananasowa która w jednej porcji ma tylko 2,5 punktu
 
 
Ciasto:
 
50 g mąki pszennej
 
50 g mąki ziemniaczanej
 
100 gram cukru
 
4 jajka
 
4 łyżki wody
 
2 op. cukru waniliowego
 
szczypta soli
 
łyżeczka proszku do pieczenia
 
2 łyżki kakao bez cukru
 
żółtka, wodę, cukier, cukier waniliowy wymieszać aż powstanie masa kremowa
 
ubić białka i sól
 
wymieszać mąkę pszenna, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia
 
do suchej masy dodać żółtka i białka
 
całość delikatnie wymieszać na jednolitą kremową masę
 
ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną folią do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika
 
piec w temp. 200 stopni przez 12 minut
 
Biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę, zawinąć i ostudzić.
 
 
Masa ananasowa
 
250 g ananasa z puszki bez cukru
 
2 łyżki likieru pomarańczowego
 
150 g serka twarogowego 30% tłuszczu
 
65 ml mleka chudego
 
2 łyżki soku z cytryny
 
słodzik d smaku
 
2 łyżeczki cukru pudru
 
zmiksować ananasa i likier
 
dokładnie WYMIESZAĆ serek, mleko, sok z cytryny, dodać słodzik
 
 
rozwinąć biszkopt, posmarować go masą ananasową a następnie kremem serowym.
 
Biszkopt ponownie zwinąć i wstawić do lodówki do schłodzenia.
 
Podawać posypany cukrem pudrem
 
 
Jeśli podzielisz go na 14 porcji, jedna będzie miała 2,5 punkta
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Wto 11:35, 03 Kwi 2007    Temat postu: Ciasto z galaretka i mlekiem skondensowanym dla leniwych | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Ciasto z galaretka i mlekiem skondensowanym dla leniwych
 
 
Spod pod tort z biedronki 3szt maja 24pkt
 
a potrzebny 1 czyli 8pkt
 
Mleko skondensowane light 300g 7pkt
 
Galaretka rozpuszczona w 100m wody i
 
 4 tabletki słodzika 4,5pkt
 
I galaretka na wierzch 4,5pkt
 
 
Mleko ubić dodać ostudzona galaretkę na wierzch świeże owoce i zalać galaretka
 
 
Za całość 24pkt jakby podzielić na 12 kawałków to po 2pkt wyjdzie i smaczne
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Agnieszka 
		  
		      Administrator 
		      
  
		      Dołączył: 24 Paź 2006 
		      Posty: 403 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Czw 8:39, 12 Kwi 2007    Temat postu:  | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    BABECZKI CAPPUCINO
 
 
Na 12 sztuk po 2,5 P
 
 
200 g kwasnych wisni
 
150g maki
 
2 lyzeczki proszku do pieczenia
 
5 lyzeczek cappucino w proszku
 
100g cukru
 
1 opakowanie cukru waniliowego
 
1 szczypta soli
 
½ lyzeczki cynamonu
 
2 jajka
 
150ml mleka
 
2 lyzki oleju slonecznikowego
 
 
Wszystkie skladniki wymieszac - co najmniej przez 1 minute. Napelnic foremki do 2/3 i na srodek ulozyc wisienke. 180 stopni, 20 minut
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Szalija 
		  
		       
		      
  
		      Dołączył: 05 Lut 2007 
		      Posty: 20 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Pon 9:29, 14 Maj 2007    Temat postu: Jabłkowe szneki - Justyny | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    jablkowe "szneki"
 
na 12 sztuk - porcja 2 punkty
 
240 g maki
 
pol opakowania drozdzy w proszku
 
4 lyzki cukru
 
1 lyzeczka cukru waniliowego
 
szczypta soli
 
50 g margaryny - odtluszczonej
 
1 jajko
 
65 ml mleka - cieplego - 1,5%
 
 
4 jablka
 
poltorej lyzeczki cynamonu
 
1 lyzka soku z cytryny
 
 
Make , drozdze , poltorej lyzki cukru , cukier waniliowy i sol wymieszac . Margaryne zmiksowac z jajkiem i mlekiem . Wymieszac mase "maczna" i "margarynowa" . Odstawic do wyrosniecia na 30 minut w cieple miejsce . W tym czasie jablka pokroic w kosteczke - oczywiscie wczesniej je umyc i obrac . Wymieszac z reszta cukru , cynamonem i sokiem z cytryny . Ciasto jeszcze raz wygniesc i rozwalkowac w prostokat (ok 30x40 cm ) . Wylozyc jablka i zawinac ciasto od krotszej czesci . "Rolade" podzielic na 12 czesci , polozyc na papier do pieczenia na blasze i jeszcze na 20 minut odstawic . Potem piec w 180 stopni przez ok. 20 minut .
 
Sa pyszne !!!! Smacznego
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
    
	
		
		  Szalija 
		  
		       
		      
  
		      Dołączył: 05 Lut 2007 
		      Posty: 20 
		      Przeczytał: 0 tematów
  Ostrzeżeń: 0/5 
		  
		   
		  
         | 
		
		  
			
				 Wysłany: Wto 9:37, 10 Lip 2007    Temat postu: Tort cytrynowy na zsiadłym mleku | 
				    | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
				    
				    Tort cytrynowy – cały 103P
 
 
biszkopt:
 
4 jajka					8P
 
150g mąki pszennej			9P
 
50 g ziemniaczanej			3P
 
1 łyżeczka Pr. do pieczenia 	
 
150g cukru				10,5
 
 
Białka ubić ze szczyptą soli a jak juz ubijesz to dodajesz 150 gram cukru i 
 
zoltka. Mieszasz z makami (150g tortowej + 50g ziemniaczanej) i proszkiem do pieczenia (jedna lyzeczka) i do formy. Pieczesz 25 minut w temp. do 180st C
 
 
Krem:
 
pół litra zsiadłego mleka – kefir 1,5%		7		
 
150 g kwaśnej śmietany				5
 
150g cukru pudru					10,5
 
skórka starta z 2 cyryn 
 
8 łyzek soku cytrynowego
 
6 łyżeczek zelatyny
 
kremówka (30%) 400ml				32
 
 
Ozdabianie:
 
200ml kremówki					16
 
2łyżki cukru						2
 
 
Zsiadle mleko (ja kupuje kefir) miksujesz z kwasną smietana, 150g cukru pudru, skorkami startymi z 2 cytryn i 8 lyzkami soku cytrynowego. Dodajesz zelatyne (6 lyzeczek rozpuszczonych w odrobinie wody) i ubita kremowke 400 ml. Ja żelatynę dodaje na koncu jak już wszystko wymieszam wlewam cienkim strumyczkiem mieszając.
 
 
Ciasto bedziesz nasaczala mieszanka 8 lyzek soku pomaranczowego z 4 łyżkami cytrynowego
 
 
Boki tortownicy wykladasz papierem do pieczenia tak aby wystawal. Wkladasz krazki biszkoptu nasaczasz i przekladasz kremem.
 
Wstawiasz na 4 godziny do lodowki.
 
Ubijasz ok 200 ml kremowki z 2 lyzkami cukru i obkladasz boki i dekorujesz wierzch. Ja ubijam wiecej aby starczylo na ozdabianie rozetkami itp. W rozetki mozesz wetknac trojkacik z plasterka cytryny.
 
Boki obsypujesz prazonymi migdalami najlepiej w slupkach.
				    
  Post został pochwalony 0 razy
				 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	   
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
 
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo 
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
  
             
        
 
        
                     |