Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasta i różne przepisy na słodkości

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Słodkości
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:54, 01 Kwi 2007    Temat postu: Ciasta i różne przepisy na słodkości

CIASTO RYŻOWE

Składniki:
-160g ryżu
-25g margaryny niskotłuszczowej
-1 szkl.chudego mleka
-1 szkl.wody
-15g. wiórek migdałowych
-4 jaja
-szczypta soli
-8 łyżek cukru
-60g rodzynek



Ryż ugotować.Zagotować mleko z wodą,dodac sól,cukier oraz ryż.Całość mieszając podgrzewać na wolnym ogniu przez ok.25 min.Następnie zdjąc z ognia,dodać margarynę,migdały i rodzynki.Dokładnie wymieszać i całkowicie ostudzić.Białko ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z ciastem.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170-190st. przez 20-30 min.

Ze składników wychodzi 6 porcji-1 porcja=4,5 pkt


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:56, 01 Kwi 2007    Temat postu: CIASTO OWOCOWE NA HERBACIE

CIASTO OWOCOWE NA HERBACIE

składniki:
-250g mąki
-100g margaryny niskotłuszczowej
-2 jaja
-120g cukru
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-200g suszonych owoców
-120ml czarnej herbaty
-6 łyżek posiekanych orzechów

Zagotować pod przykryciem pokrojone owoce,cukier i herbatę,dodać margarynę.Ostudzić,dodać mąkę,proszek do pieczenia i migdały.Jaja rozdzielić,żółtka dodac do mieszanki,białka ubić i dodać do masy.Ostroznie wymieszać.Piec w temp.180st-ok 60 min.

16 porcji-1 porcja=3 pkt


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:56, 01 Kwi 2007    Temat postu: KASZKOMANNOWIEC

KASZKOMANNOWIEC


1 porcja-3 pkt


Składniki:

-1 litr mleka
-250g margaryny
-1 szkl.kaszki manny
-5 łyżek kakao
-1 szkl.cukru
5 op.herbatnikow

Mleko+cukier+margaryna zagotować.Pomieszać kaszkę z kakao i powoli wlewać do gotującego mleka szybko mieszając.Odstawić do przestudzenia.Spód blachy wyłożyć herbatnikami,na to przestudzoną masę i na wierzch herbatniki.Polać polewą czekoladową.Trzymac w chłodnym miejscu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:57, 01 Kwi 2007    Temat postu:

CIASTO Z JAGODAMI

Składniki:

-8 dkg mąki pszennej
-5 dkg mąki ziemniaczanej
-4 jaja
-10 dkg cukru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jagodowa:

-2 małe kubki jogurtu
-4 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny
-30dkg jagód

Jaja utrzec z cukrem+4 łyżki gorącej wody+ mąka pszenna +mąka ziemniaczana+proszek do pieczenia.Ciasto piec w temp.190st-20min.Zelatynę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody,połowę zmieszac z jagodami i wyłożyć na ciasto.Jogurt ubić z cukrem,dodać resztę zelatyny i wyłożyć na ciasto.Na to wyłożyć jagody.Włozyc do lodówki.

8 porcji-1 porcja=4 pkt


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:58, 01 Kwi 2007    Temat postu: Migdałowe ciasto kawosza

Migdałowe ciasto kawosza

12 porcji, 1 porcja = 3 punkty,
czas przygotowania 15 minut,
czas pieczenia 40-50 minut


Składniki:

· 50 g margaryny niskotłuszczowej
· 65 ml chudego mleka
· 3 jaja
· 100 g cukru lub słodziku
· 180 g mąki
· 30 g krojonych migdałów
· szczypta soli

Sposób wykonania

Margarynę rozpuścić i ostudzić, wymieszać w misce mleko z jajami, dodać cukier lub słodzik, sól a następnie całość dokładnie ubić. Do powstałej masy dodawać stopniowo, na zmianę margarynę i mąkę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać je migdałami. Piec w piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40-50 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:00, 01 Kwi 2007    Temat postu: TIRAMISU

TIRAMISU


Points: 13,5 na blachę,
ok. 2 na porcje


2 łyżki budyniu śmietankowego
250ml chudego mleka
wanilia ( najlepiej z laski )
słodzik (odpowiednik 75g cukru)
2 białką
300g chudego twarogu
150g biszkoptów
5 łyżek zimnego espresso
2 łyżki rumu (albo amaretto)
1 łyżka niesłodzonego kakao

1. budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu z mlekiem, wanilia i słodzikiem ( 50g cukru)
2. białko ubić z reszta słodzika na sztywna piane
3. twaróg zmiksować z budyniem i delikatnie wymieszać z białkiem
4. okrągła tortownice wyłożyć polowa biszkoptów, nasączyć je rumem wymieszanym z kawa
5. położyć na to poustala masę
6. kolejna warstwa biszkoptów
7. znowu masa
8. oprószyć kakao
9. chłodzić ok. 6h w lodowce (najlepiej zostawić na cala noc)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:02, 01 Kwi 2007    Temat postu: CIASTO JABLKOWE

Points: 13,5 na blachę,
ok. 2 na porcje


CIASTO JABŁKOWE

4 jajka (8P)
3 łyżeczki słodziku
4 łyżki gorącej wody
100g maki (5,5P)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczek cynamonu LUB cytryna bez skorki
3-4 jabłka

Oddzielić białko od żółtka.
Zoltko utrzeć ze słodzikiem i woda na "biszkopt",
bialko ubić i dodać do masy.
Wymieszać proszek do pieczenia z maka i przez sito przesiać na masę.
Nie miksować, tylko delikatnie wymieszać.
Dodac cytrynę/cynamon.
Pokroić jabłka w kawałki.
Wylać ciasto do okrągłej dużej formy i położyć na nim jabłka.
Piec w temp. 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku około 20-25min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:04, 01 Kwi 2007    Temat postu: Suflet truskawkowy (1 porcja - 2,5 pkt.)

Suflet truskawkowy (1 porcja - 2,5 pkt.)

Składniki na 4 porcje:
150 g truskawek,
2 jajka,
1 łyżka stołowa cukru waniliowego,
3 łyżki stołowe cukru pudru, 2
0 ml likieru pomarańczowego,
słodzik w płynie,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka niskotłuszczowej margaryny

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek,
żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru pudru.
Truskawki zmiksować z likierem pomarańczowym, wymieszać z żółtkiem, doprawić słodzikiem i posypać mąką ziemniaczaną.
Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać do ciasta.
Foremki sufletowe natłuścić margaryną, wypełnić masą i zapiekać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać posypane cukrem pudrem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:05, 01 Kwi 2007    Temat postu: Tort truskawkowo-serowy (1 porcja - 3 pkt.)

Tort truskawkowo-serowy (1 porcja - 3 pkt.)

Składniki na 12 porcji:
Spód: 150 g biszkoptów,
100 g margaryny

Krem:
250 g truskawek,
300 g białego sera niskotłuszczowego,
450 g chudego twarogu,
5 g żelatyny,
1 łyżeczka posiekanej mięty,
słodzik

Sposób przygotowania:

Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej folią do pieczenia, truskawki pokroić w kostkę.
Ser wymieszać z twarogiem, doprawić słodzikiem, delikatnie dodać truskawki.
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połączyć z 2 łyżkami kremu truskawkowego.
Pozostałą część wymieszać z miętą.
Biszkopt posmarować kremem, schładzać przez ok. 4 godziny.
Dekorować truskawkami i miętą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:06, 01 Kwi 2007    Temat postu: przepis Szaliji

budyń,

Czasem zanim wsypie proszek dodaje trochę kaszy manny aby był sztywniejszy.
Wkladam do stożkowych miseczek.
Potem wykładam na talerzyk polewam sosem aksamitnym - zmiksowane owoce (maliny, truskawki, wiśnie) z jogurtem i ozdabiam owocami.
Polecam wiśnie bo zapobiegają zakwasom.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:07, 01 Kwi 2007    Temat postu: Naleśniki ze śliwkami

Naleśniki ze śliwkami

Czas przygotowania: około 20 minut
Czas marynowania: około 30 minut
Czas pieczenia: około 15 minut

Wartość: 5,5 PUNKTU/1 porcja


Składniki DLA 4 OSÓB:

500 g śliwek
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
20 g płatków migdałowych
80 g mąki
125 ml chudego mleka
2 jajka
1 szczypta soli
4 łyżeczki margaryny

Przygotowanie

1. Śliwki przepołowić, posypać cukrem oraz cynamonem i odstawić na ok. 30 minut. Śliwki włożyć do garnka i ostrożnie mieszając dusić na średnim ogniu. Migdały uprażyć bez tłuszczu na złocisto-brązowy kolor.

2. Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i margaryną, a następnie na wyłożonej folią do pieczenia patelni kolejno usmażyć 4 złocisto-brązowe naleśniki. Naleśniki napełnić duszonymi śliwkami, podawać posypane płatkami migdałowymi.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:08, 01 Kwi 2007    Temat postu: sorbet z truskawek

sorbet z truskawek

* 150g truskawek
* łyżeczka miodu
* pół małej cytryny

wykonanie:


1. Wyciśnij sok z połowy cytryny i połącz go z kilkoma łyżeczkami wody.
2. Sok cytrynowy i truskawki wymieszaj ze sobą. Dodaj miód.
3. Masę przełóż do miseczki i wstaw do zamrażarki.
4. Deser jest gotowy, gdy zastygnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:09, 01 Kwi 2007    Temat postu: cynamonowe babeczki (6 porcji, każda 190 kcal )

cynamonowe babeczki (6 porcji, każda 190 kcal )

-> składniki:
1 szkl. mąki pszennej,
kubek maślanki naturalnej 1,5%,
2 czubate łyżki cukru pudru,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2,5 łyżki oleju,
jajko,
odrobina soli,
cynamon.

Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, maślankę, sól i cynamon wymieszać.
Dodać olej, jajko i wyrobić ciasto.
Napełnić nim foremki do babeczek,
piec 25 minut w temp.180 stopni C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:10, 01 Kwi 2007    Temat postu: owocowe babeczki z płatkami owsianymi

owocowe babeczki z płatkami owsianymi (12 porcji, każda 170kcal)

składniki:

1 szkl. płatków owsianych,
1 szkl. mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
niepełna szklanka brązowego cukru,
jajko, łyżka oleju,
0,5 szkl. maślanki 1,5%,
2 łyżki rodzynek,
5 mniejszych moreli suszonych.

Suszone owoce namoczyć.
Płatki, przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać roztrzepane jajko i olej, dodawać małymi porcjami maślankę, ciągle mieszając.
Masę przełożyć do foremek
piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:11, 01 Kwi 2007    Temat postu: torcik jabłkowy

torcik jabłkowy

Czas przygotowania: 35 min.

16 porcji --- 1 porcja 234 kcal


składniki :


* Galaretka o smaku agrestowym, 2 opakowania
* Galaretka o smaku pomarańczowym, 1 opakowanie
* 3-4 winne jabłka
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 3 jajka
* 1 szkl. cukru pudru
* 1 kostka masła
* biszkopty
* sok z połowy cytryny


sposób przyrządzenia

Galaretki agrestowe rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawic do ostudzenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z zimną Galaretką agrestową i cynamonem. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szkl. wody, schłodzić. Jajka ubić z cukrem pudrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo masę jajeczną. Do masy dodać jabłka z Galaretką agrestową. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami nasączonymi 1/2 szkl. wody z sokiem z cytryny. Na biszkopty wyłożyć masę jabłkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Torcik polać Galaretką pomarańczową. Chłodzić w lodówce około 3 godzin. Czas chłodzenia: 3 godziny.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:21, 01 Kwi 2007    Temat postu: Sorbet truskawkowy (1 porcja – 1 PUNKT™)

Sorbet truskawkowy (1 porcja – 1 PUNKT™)

Składniki na 4 porcje:
½ kg truskawek, 1 banan, 3 łyżki jogurtu waniliowego.

Sposób przygotowania:
Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki.
Schładzamy owoce w zamrażalniku.
Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita masa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:01, 02 Kwi 2007    Temat postu: Mazurek z daktylami

Mazurek z daktylami

28 porcji/ 1 porcja - wartość 5 PUNKTÓW


Składniki

po 25 dag czekolady gorzkiej, migdałów i daktyli
7 białek
50 dag cukru pudru
4 andruty (12x20 cm)

Polewa lukrowa i dekoracja :
12 migdałów, 5 daktyli
25 dag cukru pudru
po 4 łyżki soku z cytryny i likieru pomarańczowego
4 dag gorzkiej czekolady



Sposób przygotowania


1. Migdały obrać, drobno posiekać. Daktyle pokroić w paski. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami wsypując cukier puder. Całość ubijać jeszcze 5-10 minut. Do masy dodać daktyle, migdały oraz czekoladę
2. Andruty ułożyć tak, aby trochę na siebie zachodziły i powstał prostokąt o wym. 34x19 cm. Brzeg zabezpieczyć paskiem folii aluminiowej, środek wypełnić masą. Wierzch wyrównać. Wsunąć mazurek do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2,5 godz. w temp. 150 st. C. Wyjąć, delikatnie oddzielić od folii, wystudzić.
3. Migdały pokroić na połówki. Dwa daktyle pokroić w paseczki, pozostałe w plasterki. Cukier puder wymieszać z likierem, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody, posmarować mazurek. Ozdobić stopioną czekoladą, migdałami i daktylami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:47, 02 Kwi 2007    Temat postu: rolada ananasowa

rolada ananasowa która w jednej porcji ma tylko 2,5 punktu

Ciasto:

50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 gram cukru
4 jajka
4 łyżki wody
2 op. cukru waniliowego
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
żółtka, wodę, cukier, cukier waniliowy wymieszać aż powstanie masa kremowa
ubić białka i sól
wymieszać mąkę pszenna, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia
do suchej masy dodać żółtka i białka
całość delikatnie wymieszać na jednolitą kremową masę
ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną folią do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika
piec w temp. 200 stopni przez 12 minut
Biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę, zawinąć i ostudzić.

Masa ananasowa

250 g ananasa z puszki bez cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
150 g serka twarogowego 30% tłuszczu
65 ml mleka chudego
2 łyżki soku z cytryny
słodzik d smaku
2 łyżeczki cukru pudru
zmiksować ananasa i likier
dokładnie WYMIESZAĆ serek, mleko, sok z cytryny, dodać słodzik

rozwinąć biszkopt, posmarować go masą ananasową a następnie kremem serowym.
Biszkopt ponownie zwinąć i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać posypany cukrem pudrem

Jeśli podzielisz go na 14 porcji, jedna będzie miała 2,5 punkta


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:35, 03 Kwi 2007    Temat postu: Ciasto z galaretka i mlekiem skondensowanym dla leniwych

Ciasto z galaretka i mlekiem skondensowanym dla leniwych

Spod pod tort z biedronki 3szt maja 24pkt
a potrzebny 1 czyli 8pkt
Mleko skondensowane light 300g 7pkt
Galaretka rozpuszczona w 100m wody i
4 tabletki słodzika 4,5pkt
I galaretka na wierzch 4,5pkt

Mleko ubić dodać ostudzona galaretkę na wierzch świeże owoce i zalać galaretka

Za całość 24pkt jakby podzielić na 12 kawałków to po 2pkt wyjdzie i smaczne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:39, 12 Kwi 2007    Temat postu:

BABECZKI CAPPUCINO

Na 12 sztuk po 2,5 P

200 g kwasnych wisni
150g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 lyzeczek cappucino w proszku
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
½ lyzeczki cynamonu
2 jajka
150ml mleka
2 lyzki oleju slonecznikowego

Wszystkie skladniki wymieszac - co najmniej przez 1 minute. Napelnic foremki do 2/3 i na srodek ulozyc wisienke. 180 stopni, 20 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szalija




Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:29, 14 Maj 2007    Temat postu: Jabłkowe szneki - Justyny

jablkowe "szneki"
na 12 sztuk - porcja 2 punkty
240 g maki
pol opakowania drozdzy w proszku
4 lyzki cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g margaryny - odtluszczonej
1 jajko
65 ml mleka - cieplego - 1,5%

4 jablka
poltorej lyzeczki cynamonu
1 lyzka soku z cytryny

Make , drozdze , poltorej lyzki cukru , cukier waniliowy i sol wymieszac . Margaryne zmiksowac z jajkiem i mlekiem . Wymieszac mase "maczna" i "margarynowa" . Odstawic do wyrosniecia na 30 minut w cieple miejsce . W tym czasie jablka pokroic w kosteczke - oczywiscie wczesniej je umyc i obrac . Wymieszac z reszta cukru , cynamonem i sokiem z cytryny . Ciasto jeszcze raz wygniesc i rozwalkowac w prostokat (ok 30x40 cm ) . Wylozyc jablka i zawinac ciasto od krotszej czesci . "Rolade" podzielic na 12 czesci , polozyc na papier do pieczenia na blasze i jeszcze na 20 minut odstawic . Potem piec w 180 stopni przez ok. 20 minut .
Sa pyszne !!!! Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szalija




Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:37, 10 Lip 2007    Temat postu: Tort cytrynowy na zsiadłym mleku

Tort cytrynowy – cały 103P

biszkopt:
4 jajka 8P
150g mąki pszennej 9P
50 g ziemniaczanej 3P
1 łyżeczka Pr. do pieczenia
150g cukru 10,5

Białka ubić ze szczyptą soli a jak juz ubijesz to dodajesz 150 gram cukru i
zoltka. Mieszasz z makami (150g tortowej + 50g ziemniaczanej) i proszkiem do pieczenia (jedna lyzeczka) i do formy. Pieczesz 25 minut w temp. do 180st C

Krem:
pół litra zsiadłego mleka – kefir 1,5% 7
150 g kwaśnej śmietany 5
150g cukru pudru 10,5
skórka starta z 2 cyryn
8 łyzek soku cytrynowego
6 łyżeczek zelatyny
kremówka (30%) 400ml 32

Ozdabianie:
200ml kremówki 16
2łyżki cukru 2

Zsiadle mleko (ja kupuje kefir) miksujesz z kwasną smietana, 150g cukru pudru, skorkami startymi z 2 cytryn i 8 lyzkami soku cytrynowego. Dodajesz zelatyne (6 lyzeczek rozpuszczonych w odrobinie wody) i ubita kremowke 400 ml. Ja żelatynę dodaje na koncu jak już wszystko wymieszam wlewam cienkim strumyczkiem mieszając.

Ciasto bedziesz nasaczala mieszanka 8 lyzek soku pomaranczowego z 4 łyżkami cytrynowego

Boki tortownicy wykladasz papierem do pieczenia tak aby wystawal. Wkladasz krazki biszkoptu nasaczasz i przekladasz kremem.
Wstawiasz na 4 godziny do lodowki.
Ubijasz ok 200 ml kremowki z 2 lyzkami cukru i obkladasz boki i dekorujesz wierzch. Ja ubijam wiecej aby starczylo na ozdabianie rozetkami itp. W rozetki mozesz wetknac trojkacik z plasterka cytryny.
Boki obsypujesz prazonymi migdalami najlepiej w slupkach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Słodkości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin