Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Lody light

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Słodkości
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szalija




Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:40, 06 Lip 2007    Temat postu: Lody light

Sorbet z jeżyn i malin (całość 1-27P)
6 szklanek jeżyn lub czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
2 szklanki malin (jw)
2 szklanki wody
1,5 szkl. cukru (można zastąpić słodzikiem) - 26P (słodzik -0P)
1-2 łyżki soku z cytryny
2 białka - 1P
skórka z limonki

Do dużego rondla wlać połowę wody, wrzucić owoce. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu 2 min. aż z owoców zrobi się papka. Zmiksować. Przecier wlać do rondla. Wlać resztę wody, oddać cukier (słodzik) i sok z cytryny. Podgrzewać mieszając na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Przelać do foremki i zamrażać aż nabierze mazistej konsystencji. Elektryczną trzepaczką ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać pianę do przecieru. Ponownie mrozić od czasu do czasu mieszając.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szalija




Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:58, 06 Lip 2007    Temat postu: Sorbet jaśminowy

Sorbet jaśminowy - całość od 0,5 do 13,5 P

2 szklanki mocnej jaśminowej herbaty
3/4 szklanki czystego lodowego cukru (13P) lub słodzik
1 łyżka świeżych posiekanych liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1 białko

Herbatę przecedzić do dzbanka z cukrem i miętą. Mieszać aż cukier się rozpuści. Wlać soki owocowe, ostudzić.
Przecedzić do foremki, zamrażać 2 godziny.
Ubijać mikserem do gładkości. Ponownie zamrażać 1 godzinę.
Ubić białka na luźną pianę. Delikatnie wymieszać z sorbetem. Zamrażać do stwardnienia.

Przybrać wiórkami ze skórki pomarańczy.
W taki sam sposób można przygotować lody z innych herbat
np: rumiankowej, miętowej, ziołowej itp.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szalija




Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:09, 06 Lip 2007    Temat postu: Sorbet z szampana

Sorbet z szampana - całość 5-16,5P

2/3 szkl. cukru lub słodzik (11,5P)
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. soku pomarańczowego
1,25 szkl. szampana wytrawnego lub wina musującego (4,5P)
1 białko lekko ubite (0,5P)
winogrona do ozdoby

W rondelku połączyć cukier i wodę, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Nie zagotować. Schłodzić w lodówce. Dodać sok pomarańczowy, szampan. Wmieszać białko.
Przelać do pojemnika do zamrażania, mrozić 2 godziny, aż nabierze mazistej konsystencji. Ubijać mikserem na gładką masę. Ponownie mrozić 5-6 godz.
Przybrać winogronami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szalija




Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:15, 06 Lip 2007    Temat postu: Sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy - całość 0 - 17,5P

1 łyżka żelatyny
1,5 szkl. zimnej wody
0,5 szkl. wrzącej wody
1 szkl. cukru - 17,5P lub słodzik
po 1 szkl. soku z cytryny, pomarańczy, grapefruita lub limonki
Może być też mieszanka tych soków

W rondelku zalać żelatynę pół szklanki zimnej wody. Odstawić na 10 minut. Dodać wrzącą wodę, podgrzewać mieszając na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści.
Dodać cukier, podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania i mieszać aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Wlać resztę zimnej wody i soki. Schłodzić w lodówce. Przelać do pojemnika do zamrażania i mrozić 2-3 godz. aż zacznie twardnieć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:21, 07 Lip 2007    Temat postu: Przepisik Ja Ba na arbuza na upalne dni

Kupić całego, dojrzałego arbuza, przekroić na pół ale nie tak jak w sklepie kroją tylko odwrotnie,
do arbuza nalać czerwone wino / może być słodkie, półsłodkie, wytrawne - nalać tyle, ile arbuz wchłonie i zamrozić.

Podawać w upalny dzień, do wyjadania łyżkami.

Można zrobić wersję "hard" z wódką....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Słodkości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin