Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kapsułka czy świeży sok z marchewki?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Uroda :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 14:54, 26 Lut 2007    Temat postu: Kapsułka czy świeży sok z marchewki?

Od dawna wiadomo, że należy codziennie jeść owoce i warzywa, kroić je na sałatki i surówki. Jednak młodzież, spędzająca czas przed komputerem, najchętniej sięga po gotowe produkty.

Wiele zapracowanych dorosłych osób odżywia się poza domem i byle jak, typowy posiłek to „bułka z wędliną”. W Ameryce jest to „hamburger + frytki”, a tylko mniej niż 10% społeczeństwa odżywia się prawidłowo. Aby zmniejszyć miliardowe sumy wydawane na leczenie propaguje się, począwszy od szkoły, tzw. „program 5D”, czyli „5 razy dziennie zjedz porcję owoców lub warzyw”.

W latach 90-tych nauka dokonała ogromnego postępu w ustalaniu składu chemicznego owoców i warzyw oraz poznaniu ich pro-zdrowotnej roli. Badania prowadzone w różnych krajach na dużych kilkutysięcznych grupach mieszkańców pokazały, że im mniej ludzie jedli owoców i warzyw oraz im więcej tłuszczów zwierzęcych – tym częściej zapadali na choroby serca i układu krążenia, różne typy raka, degeneracyjne choroby mózgu czy oczu.

Co takiego jest w owocach i warzywach, że chronią przed chorobami? Są to związki chemiczne o charakterze antyutleniaczy, błonnik i sole mineralne. Najbardziej znane są witaminy A, C i E. Ponieważ witaminy są tanie i nietoksyczne pojawiły się propozycje stosowania ich w dużych dawkach. W aptekach i sklepach zielarskich można je kupić bez recepty i zastosować jako suplementy diety. Niestety, nie jest prawdziwa prosta zależność – im więcej witamin tym lepiej. Za małe dawki są dla organizmu niekorzystne (brak witaminy C to objawy szkorbutu, za mało witaminy A powoduje niedowidzenie o zmroku), ale bardzo duże dawki działają pro-oksydacyjnie i potęgują objawy chorobowe (np. wzrasta ryzyko zawału serca, zwłaszcza u palaczy).

Poziom głównych antyoksydantów w surowicy krwi jest niższy u ludzi starszych, z przewlekłym stanem zapalnym, przy obniżonej odporności, w stanach chronicznego zmęczenia, a także np. u chorych na chorobę Alzheimera czy Parkinsona.

Przedmiotem intensywnych badań jest przyswajalność poszczególnych bioaktywnych związków. Kiedy są one dostarczane do organizmu z jedzeniem (sok, świeży owoc, przetwory) przyswajane są większe ilości niż gdy są w postaci preparatu z kapsułki.

Opracowanie optymalnej diety dla Polaków zależy od wyników badań nad zawartością antyoksydantów w różnych produktach, ale też ich przyswajalnością. Polska dieta musi zawierać nieco inne produkty niż reklamowana dieta „śródziemnomorska” ponieważ winogrona ani oliwki u nas nie rosną.

Świetnie natomiast udaje się marchewka, bogata w karotenoidy, z których w organizmie syntetyzowana jest witamina A (retinol). Warto też propagować buraki, których właściwości przeciwnowotworowe odkryto niedawno czy pomidory i ich przetwory, bowiem zawierają dużo innego karotenoidu, likopenu, który chroni np. przed rakiem prostaty.

Osoby, które jadały regularnie marchewkę, miały najmniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Pokazano też, że większa zawartość karotenoidów w diecie u osób po 65 roku życia powoduje zmniejszone ryzyko utraty wzroku skutkiem zwyrodnienia plamki żółtej czy katarakty. Badania epidemiologiczne nad przyczynami raka płuc i sposobami zapobiegania potwierdziły ochronny efekt spożywania warzyw i owoców.

Wnioski z tych badań: karotenoidy mogą świetnie spełniać rolę ochronną we wczesnej fazie rozwoju zmian chorobowych lub im zapobiegać, ale powinny być obecne w fizjologicznych ilościach, we współdziałaniu z innymi naturalnymi antyoksydantami, takimi jakie są obecne w żywności.

A więc: nie - dla kapsułek z beta-karotenem, tak - dla marchewki. Jest to bogate źródło karotenoidów, witamin, soli mineralnych, czyli samo zdrowie!

Jedyny problem to ten, że otrzymanie soku z marchewki jest bardzo pracochłonne: skrobanie marchwi, tarcie i wyciskanie soku, nawet jeśli zastąpi nas w tym sokowirówka to przecież trzeba ją potem umyć, złożyć, wysuszyć. Robią to z poświęceniem młode matki dla niemowlaków, czasem dla starszych dzieci bowiem witamina A jest konieczna w okresie wzrostu. Jednak chyba nikt nie wyciska soku dla babci i dziadka ani dla zabieganego ojca biznesmena. Tymczasem właśnie starsze osoby powinny pić sok z marchewki zapobiegając katarakcie i zwyrodnieniom siatkówki oka, a także demencji, sklerozie i chorobom serca. Jest konieczny dla osób żyjących w pośpiechu i stresie ponieważ chroni przed rozwojem miażdżycy i zawałami serca.

Na szczęście w sklepach pojawiły się świeże soki CYMES. Smakują wspaniale, a jego producentom należałoby życzyć zdrowia, aby ich produkt był w sklepach w całym kraju.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Uroda :) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin