Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jadłospisik ze stronki graciarni

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Jadłospisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:26, 24 Paź 2006    Temat postu: jadłospisik ze stronki graciarni

Przykładowy zestaw posiłków WW







Poniedziałek 20 punktów



Śniadanie: Słoneczne owoce 5,5 punktu:

125 g niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżeczka cukru, 1 mały banan, 100 g owoców (np. jeżyn, truskawek), 5 łyżek stołowych

płatków owsianych, 2 łyżeczki nasion słonecznika.

Jogurt i cukier wymieszać, połączyć z pokrojonymi owocami, posypać płatkami owsianymi i nasionami słonecznika.

Przekąska: Wiosenna sałatka 4,5 punktu:

100 g rzodkiewki, 100 g rzeżuchy wodnej, 100 g sałaty endywii, 2 dymki ze szczypiorkiem, 125 g niskotłuszczowego jogurtu,

1 obrany pomidor, 2 łyżeczki majonezu (20% tłuszczu), papryka w proszku, sos sałatkowy, sól, pieprz, 1 bułka pełnoziarnista,

musztarda, 2 plastry surowej szynki.

Warzywa pokroić na małe kawałeczki, wymieszać. Jogurt, pomidor, przyprawy i majonez zmiksować, sosem polać sałatę. Podawać

z bułką z szynką i musztardą.

Danie główne: Pikantny gulasz z baraniny 6 punktów:

125 g baraniny, 1 łyżeczka oleju roślinnego, sól, czarny pieprz, 2 cebule, 1 zielona papryczka pepperoni, 250 ml wywaru

z warzyw (1 łyżeczka proszku instant), 1 cukinia, 75 g czerwonej fasoli (z puszki), 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka

stołowa śmietany.

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną cebulę i pepperoni, podsmażyć,

podlać wywarem, dusić przez ok. 1 godzinę. 15 minut przed końcem duszenia dodać cukinię i fasolę. Ciągle mieszając dodać

mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem, dekorować kleksem ze śmietany.

Deser: Deser z kiwi 2 punkty:

125 ml niskotłuszczowego mleka, 1 łyżka stołowa budyniu śmietankowego w proszku, słodzik do smaku, 1 białko, 2 owoce kiwi.

Budyń przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać słodzik zamiast cukru, połączyć z pianą z białka. Dekorować

plasterkami kiwi.

Shake truskawkowo-orzechowy 2 punkty: 125 g niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny,

5 posiekanych orzechów, 60 g truskawek.

Wszystkie składniki zmiksować.



Wtorek 20 punktów



Śniadanie: Tost z serem i mango 6 punktów:

2 kromki razowego chleba tostowego, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 kromka żółtego sera (30% tłuszczu), 100 g mango.

Tosty posmarować margaryną. Na tostach ułożyć ser i plasterki mango.

Przekąska: Ogrodowa zupa krem 2 punkty:

250 g mieszanych warzyw (np. kalarepa, brukselka, marchewka, por), 1 ziemniak, 400 ml wywaru z warzyw (1,5 łyżeczki proszku

instant), sól, pieprz, muszkat, majeranek, 1 łyżka stołowa śmietany, 1 łyżka stołowa siekanych ziół (np. pietruszki,

szczypiorku)

Warzywa pokroić w kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce. Przez 15 minut gotować w wywarze. Zmiksować, doprawić, zagęścić

śmietaną, posypać ziołami.

Danie główne: Risotto ze szparagami 7 punktów:

3 łyżki stołowe ryżu, 1 łyżeczka wywaru z warzyw (proszek), 1 łyżeczka oleju roślinnego, 2 filiżanki wody, 250 g szparagów,

2 łyżki stołowe śmietany, świeży koperek, 120 g piersi z indyka, sól, pieprz.

Ryż podsmażyć na gorącym oleju, podlać wodą. Dodać pokrojone szparagi, dusić ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać, podlać

wywarem, doprawić śmietaną i siekanym koprem. Z piersi usmażyć kotlet.

Deser: Malinowy poemat 2,5 punktu:

150 g chudego twarożku, 60 ml niskotłuszczowego mleka, słodzik, aromat waniliowy, 120 g zmiksowanych malin, 1 łyżeczka

odtłuszczonego kakao w proszku (niesłodzonego).

Twarożek wymieszać z mlekiem, doprawić słodzikiem. Masę podzielić na trzy części, jedną część wymieszać z wanilią, jedną z

malinami, jedną z kakao. Ułożyć na przemian w szklance.



Środa 20 punktów



Śniadanie: Chałka truskawkowa 5,5 punktu:

80 g chałki, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego (o obniżonej zawartości kalorii),

100 g truskawek.

Chałkę posmarować margaryną i dżemem, obłożyć truskawkami.

Przekąska: Lekka sałatka z drobiem i szparagami 4,5 punktu:

100 g kotlet drobiowy (smażony bez tłuszczu), 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka stołowa sosu sojowego, pół łyżeczki

miodu, biały pieprz, sól, 100 g ugotowanych szparagów, 2 łyżki stołowe groszku (z puszki), 3 łyżki stołowe śmietany.

Drób pokroić w paski i przez godzinę marynować w soku z cytryny, sosie sojowym, miodzie, pieprzu i soli, schłodzić, odsączyć,

do marynaty włożyć pokrojone szparagi i groszek. 1 łyżeczkę marynaty wymieszać ze śmietaną, doprawić, dodać do reszty

składników.

Danie główne: Makaron z warzywami 6 punktów:

1 cukinia, 2 marchewki, 2 dymki, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz, 180 g ugotowanego makaronu wstążki, 30 g owczego

sera, świeże listki bazylii.

Cukinię i marchewkę pokroić w cienkie paski, cebulę w talarki. Marchewkę poddusić na oliwie, dodać cukinię oraz cebulę,

doprawić, wymieszać z makaronem, posypać serem i bazylią.

Deser: Krem z rabarbaru i bananów 2 punkty:

150 g rabarbaru, 1 mały banan, 1 łyżeczka cukru, słodzik, 125 g niskotłuszczowego jogurtu.

Owoce zagotować z cukrem, dosłodzić, ostudzić, dodać jogurt.



Czwartek 20 punktów



Śniadanie: Kolorowy chlebek 4 punkty:

1 kromka razowego chleba, 1 łyżka stołowa białego sera z ziołami (30% tłuszczu), 1 pomidor, 1 gotowane jajko, pół dymki

w talarkach, sól, pieprz.

Chleb posmarować serem, obłożyć pokrojonym w plasterki pomidorem i jajkiem. Posypać cebulą i przyprawami.

Przekąska: Bagietka z ratatouille 6 punktów:

2 pomidory, po małym kawałku bakłażana, cukini i papryki, 1 łyżeczka oleju roślinnego, sól, pieprz, oregano, bazylia, 2 łyżki

stołowe parmezanu, 1 bagietka.

Pokrojone w kostkę warzywa podsmażyć w gorącym oleju, doprawić, posypać serem. Ciepłą lub wystudzoną masą posmarować bagietkę.

Danie główne: Faszerowana cukinia 9 punktów:

1 duża cukinia, sól, pieprz, 120 g piersi z indyka. 1 posiekana cebula, 1 jajko, curry, 1 łyżeczka oleju roślinnego,

45 g sera żółtego (30 % tłuszczu), 2 pomidory, 2 łyżki stołowe ugotowanego ryżu.

Cukinię przepołowić, usunąć pestki, doprawić. Mięso zmielić, dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i curry. Naczynie żaroodporne

wysmarować olejem, przełożyć do niego napełnione mięsnym farszem połówki cukini, obłożyć plasterkami sera. Dołożyć plasterki

pomidora. Potrawę zapiec w temp. 200 stopni. Podawać z ryżem.

Deser: Sałatka owocowa 1 punkt:

1 owoc kiwi, 100 g malin, ćwierć melona, pół małego banana, 1łyżeczka soku z cytryny, 60 g niskotłuszczowego jogurtu, aromat

waniliowy, słodzik.

Owoce pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z aromatem waniliowym, doprawić słodzikiem, polać nim owoce.

Napój energetyzujący 0 punktów:

300 ml soku warzywnego, pieprz, sól, posiekane zioła (np. rzeżucha, szczypiorek, pietruszka).

Sok doprawić ziołami i przyprawami.



Piątek 20 punktów



Śniadanie: Bułka z serem i borówkami 4,5 punktu:

1 bułka, 1 łyżka stołowa borówek, 40 g sera camembert (30% tłuszczu), pół świeżego ananasa.

Połówki bułki posmarować borówkami, ułożyć ser. Podawać z ananasem.

Przekąska: Kanapka z pomidorem i tuńczykiem 4 punkty:

2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 liść sałaty, 1 pomidor w plasterkach, 2 łyżki stołowe tuńczyka w sosie własnym, 6

konserwowych kaparów, sól, pieprz, 1 papryka.

Pieczywo podpiec w tosterze, posmarować przepołowionym czosnkiem. Tost obłożyć sałatą, pomidorem i tuńczykiem, posypać

kaparami, solą i pieprzem, przykryć drugim tostem. Podawać z papryką pokrojoną w paski.

Danie główne: Łosoś w sosie z bazylii 7 punktów:

125 g filetu z łososia, sok z cytryny, sól, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 300 g ziemniaków, 250 ml wywaru z warzyw,

10 g bazylii, 1 łyżka stołowa śmietany, 2 łyżki stołowe białego wina, 1 łyżka stołowa siekanej pietruszki, 250 g ugotowanej

brukselki.

Łososia mocno pokropić sokiem z cytryny, posolić, usmażyć w oleju. Ziemniaki ugotować. 100 g ziemniaków zmiksować z gorącym

wywarem, dodać bazylię i śmietanę, doprawić winem. Odłożyć resztę ziemniaków, posypać pietruszką. Podawać z brukselką.

Deser: Czas truskawki 4,5 punktu:

1 kawałek ciasta z truskawkami (na kruchym cieście możesz użyć mrożonych owoców).

Talerz przekąsek 0 punktów:

warzywa w słupkach (np. marchew, ogórki, kalarepa)



Kilogramy w dół: Uprawianie sportu wspomaga odchudzanie. Pamiętaj, że za 15 minut pływania lub chodzenia

dostajesz 2 bonusowe punkty.



Sobota 20 punktów



Śniadanie: Kanapka z drobiem i nektarynkami 6 punktów:

1 kromka chleba razowego, 2 łyżeczki margaryny niskotłuszczowej, 1 plaster wędliny z drobiu, 1 nektarynka, 250 g

niskokalorycznego jogurtu owocowego.

Chleb posmarować margaryną, obłożyć drobiem i plasterkami nektarynki. Podawać z jogurtem.

Przekąska: Minestrone 3 punkty:

1 ziemniak, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, 1 cukinia, 250 ml wywaru z warzyw.

(1 łyżeczka proszku instant), 2 łyżki stołowe białej fasoli (z puszki), sól, pieprz, świeża bazylia, 125 g kefiru (1,5 %

tłuszczu), 1 świeży ananas.

Ugotować pokrojone w drobną kostkę warzywa, dodać fasolę. Podawać z kefirem z kawałkami ananasa.

Danie główne: Potrawka z wieprzowiny ze szparagami

6 punktów: kotlet wieprzowy - 150 g, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, 4 dymki, 3 pomidory, tymianek,

sól, pieprz, 125 ml sosu z pieczeni (szklanka), 250 g szparagów, ziemniaki (ilość dowolna).

Mięso pokroić w paski, podsmażyć na oleju, odstawić w ciepłe miejsce. Czosnek i dymkę pokroić w talarki, poddusić dodać ćwiartki

pomidora, doprawić, dodać do mięsa. Podawać z ziemniakami i szparagami.

Deser: Przerwa w lodziarni 3 punkty:

2 kulki lodów owocowych

Włoska rozkosz 2 punkty:

2 małe kieliszki czerwonego wina


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Jadłospisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin