Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kolejne przykłady ze strony moje gotowanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Jadłospisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:28, 24 Paź 2006    Temat postu: kolejne przykłady ze strony moje gotowanie

Przykładowe jadłospisy

1

Śniadanie 3 pkty

Muesli
1/2 szklanki jogurtu light (np. Bakoma, Danone) lub mleka (0 proc. lub
0,5 proc.) wymieszać z 3 łyżkami muesli owocowego bez cukru
(np.Sante)i pokrojonym bananem.

II śniadanie 0 pktów

Sałatka jabłkowo-marchwiowa
2 marchewki i jabłko zetrzeć na tarce. Przyprawić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką. Polać do smaku sosem sojowym.

Obiad 9 pktów

Udko z warzywami i ryżem
Małe udko kurczaka z grilla ułożyć na talerzu z 6 łyżkami ugotowanego ryżu. Skroić paprykę, pomidora i 150 g sałaty lodowej,
wymieszać. Sałatkę polać sosem z 3 łyżeczek majonezu light (np. Winiary jogurtowy, Winiary light), 2 łyżeczek ketchupu oraz

4 łyżek jogurtu naturalnego.

Deser 4 pkty

Serowe serduszko
75 g białego sera (30 proc. tłuszczu) utrzeć z 1/4 łyżeczki cukru waniliowego. Ubić 75 g chudego serka kremowego, np. Danone

(do momentu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki). Zmieszać sery, dosładzając je kilkoma kroplami słodziku w płynie. Masę
przełożyć do foremki, wyłożonej materiałem (bawełną lub muślinem), trzy razy większym od foremki. Przykryć masę wystającymi

końcami materiału, przycisnąć, przykryć folią, obciążyć talerzem. Pozostawić w lodówce 12 godzin. Po wyjęciu polać sosem

z ok. 125 g mrożonych rozdrobnionych owoców oraz 1/2 łyżeczki likieru pomarańczowego.

Kolacja 4 pkty

Ciepła kanapka z tuńczykiem i pomidorem
2 kromki chleba tostowego podpiec w tosterze i posmarować do smaku czosnkiem. Na jednej kromce położyć liść sałaty, kilka
plasterków pomidora i 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym. Przykryć drugim tostem.

2

Śniadanie 4 pkty

Kanapka z jajkiem
Kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmarować łyżką koncentratu pomidorowego. Dodać liść sałaty, kilka plasterków ogórka
i jajko na twardo. Posolić i oprószyć szczypiorkiem.

II śniadanie 2,5 pktu

Maślanka i cytrus
Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki, polać łyżeczką miodu. 250 ml
maślanki zmieszać z sokiem z selera, dodać słodzik do smaku.

Obiad 5 pktów

Kluski śląskie z czerwoną kapustą
60 g klusek śląskich mrożonych przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju roślinnego.
Podsmażyć 1/2 cebuli i ok. 40 g pieczarek. Następnie dodać 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki

zasmażki w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Dusić sos kilka minut pod przykryciem, polać nim kluski. 250 g

czerwonej kapusty poszatkować, połączyć ze startym jabłkiem i zagotować w wodzie z 1/2 kostki bulionu warzywnego, goździkiem

oraz listkiem laurowym. Dusić, aż kapusta zrobi się miękka.

Deser 5,5 pktów

Naleśnik z owocami
125 g śliwek przekroić na pół, wyjąć pestki, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić na ok. 30 min. (śliwki mogą zastąpić np.

jabłka). Potem owoce dusić na średnim ogniu, mieszając. 40 g mąki
wymieszać z 60 ml mleka (0 proc. tłuszczu), jajkiem, szczyptą soli
i 2 łyżeczkami margaryny. Na wyłożonej folią do pieczenia patelni usmażyć 2 naleśniki. Napełnić je śliwkami. Podawać posypane
płatkami migdałowymi (10 g).

Kolacja 3 pkty

Sałatka z mintajem
Filet z mintaja (ok 75 g) smażyć na oleju (po 4 min. z każdej strony). Osączyć z tłuszczu, pokroić i włożyć do salaterki. Do

ryby dodać 1/4 pokrojonego średniego pora, 1/4 papryki, skrojonej w paski, łyżeczkę kukurydzy z puszki i łyżeczkę zielonego

groszku. Polać sosem z łyżeczki soku z cytryny, łyżeczki jogurtu naturalnego i ostrej musztardy (ok. 1/4 łyżeczki). Starannie
wymieszać.

3

Śniadanie 5,5 pktu

Słoneczne owoce
125 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką cukru. Dodać 100 g owoców (np. jeżyn, truskawek, czereśni,

jabłek) i małego, pokrojonego w plasterki banana. Jogurt posypać 5
łyżkami płatków owsianych i 2 łyżeczkami nasion słonecznika.

II śniadanie 1,5 pktu

Twarogowe talary Ogórek i pomidor pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Posolić, popieprzyć i obłożyć 3 łyżkami twarożku wiejskiego.

Obiad 5,5 pkta

Rurki z tuńczykiem i szpinakiem
60 g makaronu rurki ugotować al dente (pół twardo). Makaron odcedzić, ale zachować na później ok. 30 ml (kieliszek)

wody z gotowania. 50 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) wrzucić na chwilę do osolonej wrzącej wody i odcedzić. Na patelni

rozgrzać łyżeczkę oleju, podsmażyć pół ząbka posiekanego czosnku i dodać szpinak. Dusić do odparowania płynu.

Dodać 30 ml mleka (kieliszek) 0,5 proc. i odrobinę kwaśnej śmietany oraz 1/4 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym,

posolić. Połączyć z makaronem, dodać wodę z gotowania i obficie posypać pieprzem.

Deser 5,5 pktu

Babcine ciasteczka kokosowe z lodami
(przepis na 8 porcji). Wymieszać: 250 g chudego twarogu, 5 łyżek miodu, 5 łyżeczek margaryny, 3 łyżeczki wody mineralnej,

4 łyżeczki wiórków kokosowych, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać do

smaku słodzik i anyż. Zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Formować małe placuszki, piec 30 minut w

temperaturze 175°C. Wystudzone podawać z dwiema kulkami (kulka = 40 ml) lodów śmietankowych.

Kolacja 2 pkty

Grzanka z grzybami
Kromkę pieczywa tostowego posmarować łyżeczką przecieru pomidorowego.
Ułożyć na niej 4 pieczarki pokrojone w plasterki i posypać

2 łyżeczkami utartego parmezanu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C.

4

Śniadanie 5,5 pktu

Chałka z dżemem truskawkowym
80 g chałki (2 kromki) posmarować 2 łyżeczkami niskotłuszczowej
margaryny (np. Vita, Bona, Nova) i 2 łyżeczkami dżemu truskawkowego

(niskosłodzonego).

II śniadanie 0,5 pktu

Napój witaminowy
Zmieszać 100 ml soku z kiszonej kapusty, 100 ml soku jabłkowego i łyżkę
soku cytrynowego. Rozcieńczyć wodą mineralną w proporcji,
jaka ci odpowiada.

Obiad 9 pktów

Zrazy cielęce z ogórkiem
Mięso (250 g filetów cielęcych) pokroić na kawałki grubości 3-4 cm, rozbić, przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Pokroić
ogórek konserwowy w plasterki, ułożyć na mięsie i zawinąć zrazy. Podsmażyć na łyżeczce oleju i poddusić w 125 ml bulionu
jarzynowego. Dodać 2 łyżeczki mąki. Utrzeć gotowany buraczek i dodać utarty ząbek czosnku. Wymieszać z 2 łyżkami śmietany

(9 proc.). Sałatkę ułożyć na talerzu obok 9 łyżek purée ziemniaczanego bez tłuszczu.

Deser 1 pkt

2 pierniczki z białą glazurą i jabłko

Kolacja 4 pkty

Burger rybny
30 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką
musztardy, łyżeczką miodu i 1/2 łyżeczki posiekanego kopru. Doprawić

solą i pieprzem. Połową gotowego kremu jogurtowego posmarować spód przekrojonej bułki do hamburgerów. Ułożyć kilka
liści sałaty i parę plastrów ogórka. Filet z łososia (ok. 75 g) przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny,

posolić. Obtoczyć w sezamie (ok. łyżeczki) i mące(ok. 1/2 łyżeczki).
Rozgrzać na patelni łyżeczkę oleju roślinnego. Podsmażyć rybę

z obydwu stron. Wyłożyć ją na bułkę, posmarować resztą kremu jogurtowego, przykryć drugą połową bułki.

5

Śniadanie 4 pkty

Kanapka z szynką i rzodkiewkami
Kromkę razowego chleba posmarować łyżeczką margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułożyć na niej 2 plastry szynki drobiowej

(ok. 50 g), kilka plasterków zielonego ogórka i 2 posiekane rzodkiewki. Posypać pieprzem. Do popijania -

szklanka maślanki.

II śniadanie 2 pkty

Twarożek ananasowy
150 g świeżego ananasa pokroić w kostkę. Wymieszać ze 150 g chudego
twarogu. Dodać nieco wody mineralnej i łyżkę syropu klonowego

(do smaku).

Obiad 4,5 pktu

Barszcz 125 g buraków pokroić w kostkę. 1/8 główki białej kapusty poszatkować, a 1/2 łodygi selera naciowego
pokroić w plasterki. Cebulę i pół ząbka czosnku posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać warzywa i dusić przez

5 minut. Zalać ok. 200 ml wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Posolić, popieprzyć, doprawić łyżeczką soku

z cytryny. Posypać 1/2 łyżeczki siekanego koperku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Gulasz pieczarkowy z makaronem
Małą cebulę i 60 g piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju (1/2 łyżeczki). Dodać 100 g pieczarek pokrojonych w
plasterki. Krótko podsmażyć i dodać 1/4 szklanki wywaru warzywnego oraz 1/4 szklanki przetartych pomidorów bez
skórki (mogą być z puszki). Gotować ok. 15 minut. Gulasz zagęścić odrobiną mąki. Podawać z makaronem świderki

(ok. 120 g ugotowanego).

Deser 4,5 pktu

Napój jabłkowy i pączek
100 ml soku jabłkowego, 300 ml czarnej herbaty, 1/2 cytryny, 75 g pomarańczy, pół laski cynamonu, goździk i odrobinę

słodziku powoli podgrzewać. Przecedzić i wlać do szklanek. Pączek.

Kolacja 5 pktów

Zapiekanka warzywno-mięsna i wino
4 marchewki i pora pokroić w kostkę. Poszatkować 5 liści kapusty włoskiej. Warzywa poddusić na łyżeczce oleju. Dodać 150 ml

bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, odcedzić. Podsmażyć na patelni 90 g mięsa mielonego z przyprawami

i warzywami wyjętymi z bulionu. Zrumienioną potrawę posypać łyżeczką natki z pietruszki. Zapiekankę podawać z 6 łyżeczkami
purée ziemniaczanego(produkt gotowy) i lampką czerwonego wytrawnego wina.

6

Śniadanie 3 pkty

Twaróg z pieczywem 50 g chudego twarogu wymieszać z pokrojoną w kostkę 1/2 ogórka, koperkiem,

kiełkami. Zjeść z 2 kromkami pełnoziarnistego pieczywa i dowolnym owocem.

II śniadanie 3 pkty

Słodka bułeczka i szklanka soku z cytrusów
Bułkę drożdżową z rodzynkami posmarować łyżką białego sera (30%)
tłuszczu i łyżką powideł śliwkowych. l Do tego szklanka (250 ml)
soku z pomarańczy lub grejpfrutów. Można go ewentualnie zastąpić sokiem z czarnej porzeczki lub aronii.

Obiad 6 pktów

Ziemniaki z fasolką i kiełbasą z patelni
Pół cebulki pokroić w drobną kosteczkę. 40 g metki i 250 g obranych ziemniaków pokroić w plasterki. Wszystko

podsmażyć, mieszając, na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać 75 ml bulionu
warzywnego i 200 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej). Gotować około 10 minut. Dołożyć 150 g pomidorów z puszki lub
świeżych, skrojonych w kostkę i krótko podsmażać. Posolić i popieprzyć do smaku.

Deser 2 pkty

Sportowy batonik
(na 5 porcji) 35 g mąki wymieszać z 50 g płatków owsianych i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać 50 g miodu i 20 g roztopionej
margaryny. Całość połączyć. Wrzucić do masy 2 łyżki rodzynek i łyżeczkę pestek słonecznika. Ciasto wylać na płaską blachę

wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 175°C. Po upieczeniu podzielić ciasto na 5 batoników.

Kolacja 6 pktów

Ciepłe kanapki z sałatką
2 kromki bułki paryskiej posmarować 2 łyżeczkami ketchupu, obłożyć 2 plasterkami kiełbasy drobiowej (ok. 45g) i pomidorem

w plasterkach. Posypać łyżką utartego żółtego sera. Zapiekać w piecyku. Pokroić 100 g kapusty pekińskiej, pora,

ogórka, pomidora i 1/2 papryki. Dodać do smaku koperek i sok cytrynowy. Dodać łyżeczkę oleju i wymieszać.

7

Śniadanie 4,5 pktu

Szklanka kakao, kromka chleba z rodzynkami Chleb posmarować 2 łyżeczkami niskokalorycznej margaryny i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego.

II śniadanie 2 pkty

Jagodowy napój orzeźwiający
Szklankę jogurtu pitnego o niskiej zawartości tłuszczu zmiksować z 4 łyżeczkami jagód (świeżych lub mrożonych), malin

lub truskawek i słodzikiem do smaku.

Obiad 8,5 pktu

Zupa kalarepowo-pietruszkowa i pierogi
Poddusić na łyżeczce oleju drobno posiekaną cebulkę. Dodać skrojone w kostkę 200 g ziemniaków i dużą kalarepę (można ją
zastąpić 100 g brokułów lub kalafiora). Podlać szklanką wywaru warzywnego i dusić 20 minut. Połowę zupy zmiksować, resztę
odstawić. Do zmiksowanej dodać ok. 40 g ziołowego sera topionego (20-25% tłuszczu), rozpuścić i wymieszać z pozostałą zupą.

Posypać posiekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Podawać z wędzonym pstrągiem (ok. 160 g). 100 g gotowych pierogów

z mięsem, kapustą i grzybami lub ruskich, przygotować zgodnie z
instrukcją na opakowaniu. Polać łyżeczką bułki tartej, podsmażonej

na oleju.

Deser 2 pkty

Kolorowy tort z galaretką
(składniki na 12 porcji.) Po paczce galaretki malinowej, cytrynowej oraz z owoców leśnych (bez cukru) przygotować wg

przepisu na opakowaniu, dodać kilka kropli słodziku w płynie. Przelać
(osobno) do miseczek, schłodzić. Wymieszać 3 łyżki jogurtu
light (np. Danone) ze 150 g chudego twarożku. Dodać 2 łyżki cukru waniliowego, kilka kropli słodziku oraz żelatynę z 10
płatków. Wszystko połączyć. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać z kremem. Rozsmarować na gotowym jasnym spodzie tortowym.

Kolacja 3 pkty

Sałatka z sosem sezamowym
Posiekać kilka gałązek pietruszki i szczypiorku i 15 g rzodkiewki. Dodać 15 g kiełków, wymieszać z 100 g sałaty roszponki

(lub innej). Polać sosem z 2 łyżeczek oleju orzechowego (lub oliwy z oliwek i 2 posiekanych orzechów), 3 łyżeczek octu
winnego, łyżeczki sezamu i 1/2 łyżeczki naturalnego miodu.


Pobrane ze strony Moje Gotowanie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Jadłospisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin