kate
Gość
|
Wysłany: Śro 8:25, 25 Paź 2006 Temat postu: ŻRÓDŁA WAPNIA I TŁUSZCZU |
|
|
produkty bogate w wapń:
=======================
chude mleko 1 szkl.(250ml) ilośc wapnia 295mg
parmezan, 32%tł. w s.m., 3łyżki (24g) ilość wapnia 288mg
chudy jogurt, 250g, i.w.285mg
maślanka, 1 szkl.(250ml), i.w. 272mg
ser krojony, 30%tł. w s.m., 1plaster(30g),i.w.261mg
chudy twaróg, 300g, i.w.276mg
tofu, 250g,i.w. 262mg
jarmuż, 250g, i.w. 530mg
brokuły, 250g, i.w.262mg
czosnek, 250g,i.w. 217mg
bazylia, 15g, i.w.300mg
koper włoski, 250g,i.w. 272mg
wapno musujące
woda mineralna z zawartością wapnia 150mg0l, 1,5l, i.w.225mg
Zdrowe tłuszcze:
================
pestki słonecznika,
pestki dyni,
margaryna roślinna,
olej, oliwa,
orzechy,
masło orzechowe,
losos,
ziarno sezamu
Zdrowe tłuszcze:
omega 3:
tluste ryby(halibut,losos,makrela,pstrag), tran, olej lniany---porcja to 6g, albo 1 lyzka stolowa, albo 150g ryby
omega 6:
orzechy, pestki slonecznika, dyni, porzeczek, olej z wiesiolka i ogorecznika---10-100g orzechow laskowych(5 lyzek) lub 50g wloskich (5szt.),50g pestek
omega 9:
oliwa z olivek, pestki slonecznika, ziarno sezamu, awokado, olej rzepakowy---porcja to 1 lyzka oliwy, lub 50g pestek lun 1/2awokado.
Warzywa i owoce:
================
400g warzyw+300g owoców
1 garść albo 100-150g jest jedna porcja
1 szkl.soku owocowego lub warzywnego(bez cukru)200ml-jest jedną
|
|