Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

POTRAWY SWIATECZNE ukłon w strone Degabo

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:11, 27 Lis 2006    Temat postu: POTRAWY SWIATECZNE ukłon w strone Degabo

Podam kilka potraw swiatecznych ktore zostaly nam przedstawione przez pewna bardzo mila osobke:) Degabo dziekujemy Ci za nie. Mysle ze wiele osob z nich skorzysta:) buziak

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:12, 27 Lis 2006    Temat postu: Zupa grzybowa à la Weight Watchers

4 porcje / 1 porcja – wartość 3 PUNKTY

Skladniki:
• 3 dkg grzybów suszonych
• 1 pęczek włoszczyzny
• ½ cebuli
• ½ śmietany (niskotłuszczowej)
• 1 łyżeczka mąki (1 dag)
Sposób przygotowania:
• Grzyby namoczyć i ugotować. Włoszczyznę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Cebulę posiekać i ugotować razem z włoszczyzną
• Grzyby odcedzić, posiekać i razem z wywarem dodać do włoszczyzny
• Mąkę rozprowadzić śmietaną i niewielką ilością gorącego wywaru, zagęścić zupę
• Do smaku doprawić. Podawać z ryżem bądź łazankami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:14, 27 Lis 2006    Temat postu: Dzwonki karpia duszone w porach ; la Weight Watche

Dzwonki karpia duszone w porach à la Weight Watche

4 porcje / 1 porcja –wartość 4 PUNKTY

Składniki:
• Jeden mały karp (ok. 1 kg)
• ½ kg porów
• 3 łyżki margaryny
• szklanka białego wina lub bulionu rybnego
• sok z ½ cytryny
• 2 plasterki cytryny
• odrobina soli, biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Karpia podzielić na 4 dzwonki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i
białym pieprzem. Pory przepołowić wzdłuż, umyć i pokroić w półkrążki. Do ½
porcji stopionej margaryny wrzucić pory i dusić 5 minut. Włożyć dzwonki karpia,
dodać pozostałą porcję margaryny, plastry cytryny i wlać białe wino. Dusić około
25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z ryżem


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez becik22 dnia Pon 22:22, 27 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:15, 27 Lis 2006    Temat postu: Pucharek zdrowia Weight Watchers

Pucharek zdrowia Weight Watchers

4 porcje / 1 porcja – wartość 3 ½ PUNKTU

Składniki:
• 2 jabłka
• 4 plastry ananasa
• garść wyłuskanych orzechów laskowych
• 2 szklanki płatków kukurydzianych
• ½ opakowania jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka płatków migdałowych lub wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Jogurt dokładnie wymieszać z miodem. Na dno każdego pucharka włożyć łyżeczkę
jogurtu i wsypać płatki kukurydziane. Plasterki jabłek (ze skórką) ułożyć
ozdobnie na płatkach kukurydzianych. Plasterki ananasa po odcedzeniu włożyć po
jednym do każdej porcji. Posypać deser orzechami i płatkami migdałowymi lub
wiórkami kokosowymi. Ozdobić jogurtem i listkami świeżej mięty


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:17, 27 Lis 2006    Temat postu: Babka Bożonarodzeniowa Weight Watchers

Babka Bożonarodzeniowa Weight Watchers

20 porcji/ 1 porcja – wartość 3,5 PUNKTU
Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:
• 220 margaryny light
• 75 g cukru i 1 łyżka cukru waniliowego (może być słodzik)
• 4 jajka
• 400 g mąki + 80 g mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki proszku do pieczenia + 2 łyżki kakao
• 125 ml mleka chudego
• 35 g gorzkiej czekolady
• ½ łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżki skórki pomarańczowej
• 2 łyżki wody, 200 ml wina czerwonego
• 1 laska cynamonu, anyż, przyprawy do wina grzanego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać goździki, i stopniowo jajka.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao wymieszać z mlekiem .
Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać razem z goździkami i skórką pomarańczy
do ciasta. Masę energicznie wymieszać dodając wodę mineralną. Ciasto umieścić w
formie i piec w temperaturze 175 st. przez około 50-60 minut. Czerwone wino
podgrzać, dodać laskę cynamonu, anyż i doprawić przyprawami do grzanego wina i
słodzikiem lub cukrem. Gdy ciasto ostygnie nasączyć tą mieszanką i ostawić na 20
minuty


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:17, 27 Lis 2006    Temat postu: Dorsz w pomidorach z pieczarkami à la WW

Dorsz w pomidorach z pieczarkami à la WW

4 porcje / 1 porcja –wartość 5 PUNKTÓW

Składniki:
•500 g pomidorów
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•200 g pieczarek
•4 filety z dorsza (150 g / sztuka)
•2 łyżki soku z cytryny
•1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano i kilka liści bazylii
•2 łyżeczki oleju roślinnego
•150 g kwaśnej śmietany light
•odrobina soli, biały pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
•Pokroić pomidory, cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, pieczarki w plastry
•Filety rybne skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem oraz solą
•Cebulę, czosnek oraz oregano poddusić na rozgrzanym oleju, dodać pomidory oraz
grzyby, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do blaszki do pieczenia
•Na warzywach położyć filety, posmarować śmietaną, przykryć i wstawić do
rozgrzanego piekarnika. Piec na środkowej szynie w temperaturze 200 C przez ok.
20 minut. Dekorować bazylią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:18, 27 Lis 2006    Temat postu: Dziczyzna z sosem grzybowo-borówkowym à la WW

Dziczyzna z sosem grzybowo-borówkowym à la WW

4 porcje / 1 porcja –wartość 6,5 PUNKTU

Składniki:
•125 g mięsa z dzika
•1 łyżka oleju roślinnego
•70 ml bulionu mięsnego (1/2 łyżeczki proszku instant)
•150 g grzybów
•pieprz, sól
•1 łyżka borówek
•1 łyżka śmietany light
•2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
•120 g makaronu

Sposób przygotowania:
•Mięso pociąć w drobne paski i podsmażyć na oleju.
•Podlać bulionem i dusić
•Dokładnie odsączyć grzyby i dodać do mięsa
•Przyprawić pieprzem i solą
•Do sosu dodać borówki, śmietanę, doprawić winem
•Podawać z makaronem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:19, 27 Lis 2006    Temat postu: Owoce z pieca à la Weight Watchers

Owoce z pieca à la Weight Watchers

1 porcja –wartość 3 PUNKTY

Składniki:
•0,5 banana
•1 jabłko
•2 łyżki niskosłodzonego dżemu
•1 łyżeczka margaryny
•1 szczypta cukru cynamonowego
•250 g jogurtu naturalnego
•1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
•Owoce posmarować dżemem
•Włożyć do piekarnika
•Posypać cukrem cynamonowym
•Polać jogurtem z miodem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:20, 27 Lis 2006    Temat postu: Pachnący kompot la Weight Watchers

1 porcja – wartość 1 PUNKT

Składniki:
•1 gruszka
•4 śliwki suszone
•1 jabłko
•3 szklanki wody
•szczypta przyprawy do pierników

Sposób przygotowania:
•Gotować na małym ogniu dodać szczyptę przyprawy do pierników i słodzik


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:16, 12 Gru 2006    Temat postu: Amerykańskie świąteczne ciasto owocowe (Fruit Cake)

Lekkie i pełne suszonych owoców – idealne na poobiedni deser lub podwieczorek z filiżanką herbaty.

16 porcji
1 porcja - 3 PUNKTY™

czas przygotowania: 20 minut
czas pieczenia: 1 godzina i 40 minut



Składniki:

1 łyżka niskotłuszczowej margaryny lub specjalnego tłuszczu w sprayu do pieczenia
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1 i ½ łyżki melasy
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 białko jajka
½ szklanki suszonych żurawin
½ szklanki rodzynek
½ szklanki posiekanych suszonych jabłek
½ szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
½ szklanki posiekanych suszonych daktyli bez pestek
¼ szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (zwykłej)
¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
¼ szklanki mąki tortowej
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
¼ łyżeczki soli


Przygotowanie:
1. Ustaw blachę w piekarniku na środkowej półce i podgrzej piekarnik do 135,00°C. Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika) o pojemności ok. 1 litra tłuszczem do pieczenia (lub specjalnym sprayem) i umieść w piekarniku do podgrzania.
2. Roztrzep trzepaczką olej z orzechów włoskich, stopione masło, melasę, ekstrakt waniliowy i białko z jajka w misce, odstaw.
3. Zmieszaj żurawiny, rodzynki, suszone jabłka, skórkę pomarańczową, daktyle i 2 łyżki zwykłej mąki w dużym naczyniu. W drugim dużym naczyniu zmieszaj pozostałą ¼ szklanki zwykłej mąki, mąkę pełnoziarnistą, mąkę tortową, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i sól. Wrzuć do mieszanki suszonych owoców. Następnie dolej olej z orzechów włoskich z pozostałymi składnikami i mieszaj aż do otrzymania konsystencji masy. Wlej ciasto do podgrzanej formy, rozprowadzając je na boki.
4. Piecz do czasu, aż włożona wykałaczka w środek ciasta będzie sucha (ok. 1 godziny 40 minut). Ostudź na blasze przez 10 minut a następnie wyjmij ciasto z formy i wystudź do końca. Zawiń ciasno w folię spożywczą i przechowuj w temperaturze pokojowej
Link do oryginalnego przepisu: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:17, 12 Gru 2006    Temat postu: Chanukowe placuszki marchewkowo-cebulowe

Chanuka (Hanukkah), zwana też Świętem Świateł, to święto obchodzone przez Żydów na pamiątkę zwycięstwa Machabeusza nad Seleucydami w II w. p.n.e. i oczyszczenia Świątyni Jerozolimskiej. Począwszy od 25 dnia miesiąca Kislev (najczęściej wypada to w grudniu) przez 8 kolejnych dni zapala się specjalne Chanukowe świece i śpiewa pieśni.

Marchewkowo-cebulowe placuszki są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, lub osobno jako przekąska.

6 porcji
1 porcja – 2 PUNKTY™
czas przygotowania: 15 minut
czas pieczenia: 20 minut

Składniki:

2 średnie marchewki, starte na tarce
½ małej cebuli, startej na tarce
1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
1 szklanka substytutu jajek (bez tłuszczu), lub jajka
½ pełnoziarnistej mąki na macę (można dodać bardzo drobniutko pokruszonej i zmiażdżonej macy)
sól, pieprz – do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ szklanki sosu pomidorowego, podgrzanego

Przygotowanie:

1. Zmieszaj razem marchewki, cebulę, oregano, substytut jajek i mąkę na macę, dopraw solą i pieprzem – jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody
2. Podgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy
3. Nakładaj masę na patelnię łyżką, przyklepując placki, by były płaskie, smaż aż będą ładnie zbrązowiałe – ok. 4 – 5 minut z każdej strony. Podawaj gorące z sosem pomidorowym
4. Gotowe zimne placki możesz także podgrzać w piekarniku przed przyjściem gości

Przepis oryginalny
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:18, 12 Gru 2006    Temat postu: Afrykański chlebek bananowo-owsiany (Banana-Oatmeal Bread)

Święto Kwanzaa obchodzone jest w całej Afryce (a także przez niektórych Afroamerykanów) od 26 grudnia do 1 stycznia. Jego tradycja sięga dawnych obrzędów afrykańskich towarzyszących zbiorom (Kwanzaa oznacza w Swahili „pierwsze owoce”.

Chlebek bananowo-owsiany jest prosty do przygotowania i napełni cały dom pięknym aromatem.


10 porcji
1 porcja – 4 PUNKTY™
czas przygotowania: 10 minut
czas pieczenia: 50 minut

Składniki:

1 i ¼ szklanki mąki
½ szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
2 białka z jajek
3 duże banany
1 szklanka płatków owsianych

Przygotowanie

1. Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka, wymieszaj dokładnie.
2. W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj „żyrafą” lub w mikserze do robienia przecierów.
3. Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45 – 55 minut). Wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut.

Przepis oryginalny:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:18, 12 Gru 2006    Temat postu: Francuskie ciasto polano

Francuzi nie potrafią sobie wyobrazić Bożego Narodzenia bez Bouche de Nöel – ciasta wyglądem przypominającego polano. W wersji Weight Watchers® zastąpiono wysoko PUNKTOWANY™ krem maślany, malinową masą i bezową polewą.

16 porcji
1 porcja – 5 PUNKTÓW™

czas przygotowania: 30 minut
czas pieczenia: 22 minuty


Składniki:

6 jajek
½ szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżka pomarańczowego aromatu
2 łyżki pomarańczowego soku
2 łyżki cukru pudru
225g francuskiego sera Neufchâtel (możemy go zastąpić bardzo dojrzałym i miękkim camemberem)
½ szklanki dżemu malinowego lub konfitury (najlepiej bezpestkowej)
¾ szklanki śmietany tortowej (lub innej, którą można ubić na bitą śmietanę)
4 białka z jajek
½ szklanki cukru
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, zwanej też mączką kukurydzianą), można ją także zastąpić łyżeczką mąki kartoflanej


Przygotowanie:

1. Podgrzej piekarnik do 190°C, pokryj blachę do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj go tłuszczem (np. przy użyciu sprayu do pieczenia)
2. W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek (ok. 3 minuty), dodaj mąki i miksuj dalej na niskich obrotach
3. W drugim naczyniu ubij lekko pianę z białek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodając po łyżeczce i miksując – aż piana stanie się sztywna i świecąca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat pomarańczowy i sok
4. Przełóż masę z białek do żółtek – po 1/3 na raz. Rozłóż na przygotowanej blasze. Piecz, aż masa nabierze złotobrązowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca. Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystą ściereczkę, obedrzyj z papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę (w rulon jak roladę)
5. Masa: zmiksuj ser Neufchãtel aż będzie gładki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie.
W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę.
6. Dodaj po trochu śmietanę do masy malinowej. Rozwiń ciasto, posmaruj masą malinową i zwiń ponownie. Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem połączenia do dołu. Obetnij trójkątne kawałki na każdym końcu zrolowanego ciasta – połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa”
7. POLEWA: podgrzej piekarnik do 220°C. W małym naczyniu rozmieszaj ½ szklanki cukru i mączkę kukurydzianą. W osobnym naczyniu ubij pianę z 4 białek. Dodawaj po łyżeczce mieszankę cukru i mączki, ubij aż będzie sztywna i świecąca. Pokryj ciasto bezową polewą, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zaczną się robić lekko brązowe (ok. 10 minut). Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.
Przepis oryginalny
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin