Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

szynka pelkowana - przepis z pamieci - na oko - Szalija

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:24, 09 Lis 2006    Temat postu: szynka pelkowana - przepis z pamieci - na oko - Szalija

Szynka peklowana - przepis z pamięci - na oko

Kawał szynki, bez tłuszczu i bez kości. Mięso psuje się od kości lub tłuszczu, wiec zawartość tego w szynce jest niedopuszczalna.
Umyta szynkę wkładasz do naczynia niewiele większego od szynki. Najlepiej naturalne: kamionkowe, gliniane. Może być tez szklane lub plastykowe - tylko nie metalowego.
Nacierasz dokładnie i bez pospiechu mieszanka mielonych przypraw:
tymianku, ziela angielskiego, goździków, jałowca, pieprzu, liści laurowych, czosnku, gorczycy. Jeśli jest zima to dodajesz do mieszanki trochę cukru.
Przykrywasz mięso talerzykiem i dociskasz jak ogórki do kiszenia. Co parę dni obracasz szynkę, aby była równo dociskana i równo moczyła się w soku. Jeśli po 2-3 dniach nie puści soku to dolewasz letniej przegotowanej wody. Z mojego doświadczenia wynika, ze jak jest świeża to zawsze puszcza sok. Tak ja peklujesz przez 3 tygodnie w lodowce. Sprawdzaj czy się nie psuje. Jak jest bez Tłuszczu to nie powinna się psuć. Po peklowaniu najlepiej ja powiesić w przewiewnym, chłodnym miejscu, aby ociekła. Potem można upiec wedle uznania. Z soku można zrobić sosik. Ja nie mam komory wiec kładę szynkę na kratkę w lodowce na dzień, dwa, aby ociekła. Potem ja piekę w całości. Na święta piekę ja w cieście. - Zagniatasz make z sola i woda na gładkie ciasto. Dobrze osuszona szynkę zawijasz w rozwałkowany placek ciasta i pieczesz. Tak przygotowana jest bardziej soczysta. Uwaga źle osuszona zmoczy spod ciasta.

SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin