Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrawy wielkanocne - ukłan po raz kolejny dla degobo

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:43, 06 Kwi 2007    Temat postu: Potrawy wielkanocne - ukłan po raz kolejny dla degobo

Przesyłam Wam przepisy i porady od WW na święta:

Święta to próba dla naszego apetytu i asertywności
na namawianie „spróbuj, przecież to takie smaczne…”. Trudno obliczyć ile zbędnej energii dostarczymy w te dni świąteczne organizmowi. Na pewno więcej niż potrzebuje.
Na zdrowie nam wyjdzie odchudzenie bogatego świątecznego stołu poprzez właściwy dobór menu i skorzystanie z kilku porad praktycznych jak nie przytyć i nie czuć przejedzenia podczas dni świątecznych. Na świątecznym stole znajdą się niezwykle smakowite i kuszące potrawy m.in. jaja w różnych wariantach, żur z białą kiełbasą, pieczone mięsa, baba drożdżowa, mazurki. Postarajmy się je przyrządzić w sposób zdrowy, zastępując np. majonez – majonezem ligt, mięsa wieprzowe, chudym pieczonym mięsem z drobiu, a ciasta z kremem lub bitą śmietaną, ciastami z muesli lub deserami owocowymi, etc. Bądźmy rozważni, pokusa jest przecież ogromna, starajmy się poskromić łakomstwo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:44, 06 Kwi 2007    Temat postu:

A oto 10 rad, jak dobrze się czuć i nie przytyć podczas świąt:

1. jedz powoli, zanim sygnał „jestem najedzona” dotrze do mózgu mija 20 minut. Jeśli zjesz szybko swoją porcję, wciąż będziesz głodna i sięgniesz po następną
2. pij dużo niegazowanej wody (szklanka wody na początku posiłku to jeden
ze sposobów na oszukanie żołądka)
3. zamiast smażonych ryb, mięs przyrządzaj potrawy, najlepiej pieczone w folii lub gotowane na parze, zawsze w towarzystwie dużej ilości „ nie tuczących” warzyw
4. lekkie świąteczne sosy lepiej przygotować z delikatnego warzywnego puree doprawionego jogurtem
5. ogranicz spożywanie pieczywa, potrawy przygotowane na święta są smaczne,
i niecodziennie na naszym stole, warto oszczędzić PUNKTY™ pochodzące
z pieczywa na rzecz potraw świątecznych
6. wybieraj tylko chude produkty wędliny, mięsa, sery i zdrowe tłuszcze
7. unikaj ciast z kremem i bitą śmietaną
8. zamiast soli użyj ziół
9. jeśli masz ochotę na coś słodkiego zjedz lepiej owoc
10. kieliszek wina czerwonego zamiast mocnego alkoholu
i wybierz się koniecznie na świąteczny space


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:44, 06 Kwi 2007    Temat postu:

ŻUR Z KIEŁBASĄ BIAŁĄ DROBIOWĄ

6 porcji / 1 porcja – wartość 4 PUNKTY™
Czas przygotowania ok. 20 minut, czas gotowania ok. 30 minut
Składniki:
• 200 g białej chudej kiełbasy drobiowej
• 1 pęczek włoszczyzny
• 300 ml żuru
• 2 ząbki czosnku
• 100 g pieczarek
• 1 cebula
• 100 ml kwaśnej śmietany (niskotłuszczowej)
• 1 liść laurowy, sól, pieprz
• jajko

Sposób przygotowania:
• do 1,5 l wrzącej wody dodać kiełbasę, czosnek i liść laurowy, włoszczyznę
i cebulę, całość zagotować i doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 30 minut
• kiełbasę wyjąć, wywar odcedzić, zagotować, dodać pokrojone pieczarki, żur
i śmietanę, doprawić do smaku
• ugotowane jajo na twardo, pokroić w ćwiartki i zalać żurem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:45, 06 Kwi 2007    Temat postu:

INDYK Z CURRY Z MANDARYNKAMI

2 porcje / 1 porcja 6 PUNKTÓW™
Czas przygotowania: ok. 35 minut, czas gotowania ok. 35 minut
Składniki na curry:
• 240 g sznycla z indyka
• 200 ml bulionu warzywnego (1 łyżka koncentratu)
• 160 ugotowanego ryżu
• 220 g mandarynek
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych, sól, pieprz, słodzik do smaku

Składniki na sałatkę:
• 1 główka zielonej sałaty
• 150 g chudego jogurtu
• 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
• czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, a mięso w paski
• dodać mięso, całość posypać curry i podsmażyć ok. 3 minuty
• dodać bulion, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem ok. 15 minut
• mięso przyprawić pieprzem, solą i słodzikiem oraz 1 łyżką soku z cytryny
• orzechy prażyć na patelni bez oleju
• mandarynki odcedzić i razem z ryżem oraz mięsem dodać do orzechów
• ostrożnie wymieszać i ponownie przyprawić
• sałatę podzielić na pojedyncze liście i wymieszać z dressingiem sporządzonym
z jogurtu, pozostałego soku z cytryny, soli, słodziku oraz szczypiorku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:45, 06 Kwi 2007    Temat postu:

BABA DROŻDŻOWA

18 porcji/1 porcja 2,5 PUNKTU™
Czas przygotowania ok. 1,5 godz. czas pieczenia ok. 45 minut
Składniki na ciasto:
• 340 g mąki
• 120 g cukru
• 3 jajka
• 80 g margaryny
• 125 ml mleka 0,5%
• 10 dkg drożdży
• szczypta soli
• 400 ml nektaru z marakuji
• 60 g niskosłodzonej konfitury pomarańczowej
• 2 melony, 2 kiwi, 3 pomarańcze

Sposób przygotowania ciasta:
• mleko podgrzać, dodać rozdrobnione drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru, odstawić na ok. 10 minut
• margarynę rozpuścić (zostawić 1 łyżeczkę) i zagnieść z jajkami, solą, 40 g cukru, mąką oraz zaczynem drożdżowym
• ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 30 minut
• wysmarować foremkę (średnica 28 cm.) pozostałą margaryną, ciasto włożyć do foremki i pozostawić pod przykryciem na dalsze 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperaturze 180 st. C piec przez 45 minut
• podgrzać nektar i rozpuścić w nim pozostały cukier
• nektar ostudzić i połowę wlać do foremki, włożyć do niej babkę i polać pozostałym nektarem
• nasączone ciasto wyjąć z foremki i posmarować rozgrzaną pomarańczową konfiturą
• z melona powycinać kulki, kiwi pokroić w plasterki, a pomarańcze w plastry
• Babkę podawać z owocami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:45, 06 Kwi 2007    Temat postu:

MAZUREK Z DAKTYLAMI

28 porcji/ 1 porcja - wartość 5 PUNKTÓW™
Składniki:
• po 25 dag czekolady gorzkiej, migdałów i daktyli
• 7 białek
• 50 dag cukru pudru
• 4 andruty (12x20 cm)
Polewa lukrowa i dekoracja :
• 12 migdałów, 5 daktyli
• 25 dag cukru pudru
• po 4 łyżki soku z cytryny i likieru pomarańczowego
• 4 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
• Migdały obrać, drobno posiekać. Daktyle pokroić w paski. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami wsypując cukier puder. Całość ubijać jeszcze 5-10 minut. Do masy dodać daktyle, migdały oraz czekoladę
• Andruty ułożyć tak, aby trochę na siebie zachodziły i powstał prostokąt o wym. 34x19 cm. Brzeg zabezpieczyć paskiem folii aluminiowej, środek wypełnić masą. Wierzch wyrównać. Wsunąć mazurek do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2,5 godz. w temp. 150 st. C. Wyjąć, delikatnie oddzielić od folii, wystudzić
• Migdały pokroić na połówki. Dwa daktyle pokroić w paseczki, pozostałe
w plasterki. Cukier puder wymieszać z likierem, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody, posmarować mazurek. Ozdobić stopioną czekoladą, migdałami i daktylam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:46, 06 Kwi 2007    Temat postu:

PACHNĄCY KOMPOT

1 porcja – wartość 1 PUNKT™
Czas przygotowania 5 min, czas gotowania 15 min.

Składniki:
• 3 jabłka słodko-kwaśne
• 3 figi suszone lub 20 szt. rodzynek
• 3 szklanki wody
• szczypta cynamonu, 4 goździki i plasterek świeżego korzenia imbiru

Sposób przygotowania:
• Gotować na małym ogniu, po zagotowaniu dodać przyprawy (odstawić i nie dosładzać)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin