Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
przepis na ogóreczki z kafaterii

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:05, 03 Sie 2007    Temat postu: przepis na ogóreczki z kafaterii

przepis Żarówki Very Happy

Ogórki z musztardą
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
zagotować, przestudzić, włożyć 5 łyżek musztardy
Ogórki obrać ( ok. 2 kg, raczej większe ), pokroic wzdłuż ( czyli na pionowo ) na " ósemki " , wkładać do słoików - równiez na piomowo, zalać zalewą, pasteryzować max 5 minut ( tak jak korniszony ) .

Ogórki pikantne.
3 kg ogórków
4 łyżeczki chili
1 główka czosnku
6 łyżek oleju
1 szklanka octu
1/2 kg cukru
sól
Ogórki obrać, pokroic w plastry, nasolić, odstwaić na 6 godzin, po tym czasie sok odcedzić dodać chili, olej, rozgnieciony czosnek i wymieszać. Ocet zagotować, rozpuścić w nim cukier. Wrzącym wywarem zalewać ułozone w słoikach ogórki. Nie gotować. Gotowe do spożycia na drugi dzień. Uwaga - dla pewności ogórki na zimowe zapsy lepiej krótko pasteryzować.

Więc tak : w przypadku ogórków z musztardą, układasz w takich słoikach, które są takiej samej wysokości jak cząstki ogórków, stawiasz je " na baczność " i taką ilość jaka się tylko zmieści - ciasno, ale nie na siłę , wlewasz tyle zalewy, żeby zakryła ogórki, zakręcasz zakretką ( mocno ). Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania słoików ( taki z wkładką na dnie - rodzaj przykrywki z dziurkami - wtedy słoiki zanurzone są całkowicie w wodzie ), może być zwykły garnek, bo mój ten specjalny już się przedziurawił Ja na dno daję gazety ( które za każdym gotowaniem wymieniam, ale to psuje garnek ), żeby słoiki nie popękały od gorącego dna. Tak ustawiasz, żeby zmieściło się jak najwięcej, ale żeby się ze sobą nie stykały ( dla pewności, też żeby nie popękały ), zalewasz wodą - mniej więcej do wysokości 3/4 słoików, przykrywasz garnek przykrywką i gotujesz - czas liczy się od zawrzenia wody. Wtedy wyłącz, potrzymaj nie dłużej jak 5 minut i ostrożnie wyjmij ( żebyś się nie poparzyła ). Jeśli zostaną w tej wodzie, ogórki zrobią się zbyt miękkie ( tak można zostawiać np. soki, bo " nic im sie z tego powodu nie stanie " ). Są osoby które pasteryzują w piekarniku, ja tego nigdy nie robiłam, bo wtedy zakrętki stają się " jednorazowe " - pod wpływem temperatury topi sie gumka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Z różnych stron internetowych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin