Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna info o ww zaczerpnięte z internetu

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

coś na obiad

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Dania obiadowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:36, 24 Paź 2006    Temat postu: coś na obiad

SZNYCEL INDYCZY W MOZARELLI I POMIDORACH

Składniki:
-4 sznycle z indyka(po 120g)
-2 łyżeczki oliwy z oliwek
-600g pomidorów(mogą być z puszki)1 łyzka oregano
-125g mozarelli w cienkich plastrach
-sól i pieprz do smaku

Sznycle posolić,popieprzyć i przysmażyc z obu stron na oleju.Pomidory i oregano wymieszać.Sznycle włozyc do naczynia zaroodpornego ,polac pomidorami i wszystko przykryc plasterkami mozarella.Zapiekac 15 min.w temp.150st.

1 porcja=5 pkt Very Happy Very Happy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:37, 24 Paź 2006    Temat postu:

MATJAS W ZALEWIE

Składniki:
-1 cebula
-maly koncentrat
-1 łyzka oliwy
-100g matjasa solonego


Na oliwie podpiec pokrojana w prazki cebule,pod koniec dodac przecier,przyprawy i troche wody.Jak zalewa wystygnie zalac sledzie.
Całosc ma 3,5 pkt


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:53, 24 Paź 2006    Temat postu:

Pikantne paluszki ziemniaczane z sosem czosnkowym
=================================================
1porcja-5,5p, składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków, 6łyżekeczek oleju roslinnego, 1/2 łyżeczki sambal oelek, łyżeczka papryki w proszku, sól, pieprz,
na sos: 2 ząbki czosnku, 8 łyżeczek majonezu(20% tł.), 150g kwaśnej smiwtany, 125g jogurtu nat., 1łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, 4 ogórki konserwowe, 4 marynowane papryczki pepperoni.
Kartofle obrać, pokroić w ćwiartki. Olej wymieszać z sambal oelek, papryką w proszku, solą, pieprzem, polać nim ziemniaki, piec w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez ok.20 minut.
Przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszać z majonezem, kwaśną śmietaną i jogurtem, doprawic sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.Ogórki i papryczki odsączyć i pokroić w plastry.
Podawać z pikantnymi paluszkami ziemniaczanymi i sosem czosnkowym


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:54, 24 Paź 2006    Temat postu:

Filet rybny po tajlandzku-5p(7p)
================================


1 mały filet z chudej ryby 150g 2p
obmyć, posolić, doprawić i zmieszać z 2 łyżeczkami sosu sojowego i 1 łyżeczką zielonych przypraw. Piec bez tłuszczu, odstawić w ciepłe miejsce.
Sos: 2 cebule dymki, 2czerwone papryki podduszone na łyżeczce oleju 1p, 1 łyżeczka ketchupu, 125ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka curry, 1 krążek ananasa b/c.
Podawać z 4 łyżkami ryżu(lub do syta) 2p(4p)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:55, 24 Paź 2006    Temat postu:

Makaron a la Bolonese-6p
========================


4 łyżki tatara (mielonego mięsa) 2p z 1 cebulą przypiec b/tł., wymieszać z koncentratem pomidorowym, 1/2 filiżanki bulionu warzywnego, 1łyżeczką przecieru pomidorowego. Doprawić 1 łyżeczką kwaśnej śmietany 0p, solą, pieprzem i oregano.
Podawać z 2 filiżankami ugotowanego makaronu(lub do syta) 4p.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:56, 24 Paź 2006    Temat postu:

Ostra potrawa z ryżem-7p(8,5p)
==============================

1plaster cielęciny 185g, 3p
1 cebula, 1 cykoria, 1 garść grzybów, żabek czosnku
podpiec na 1 łyżeczce oleju 1p
Dodać 1/2 filiżanki bulinu warzywnego, 1łyżkę kawśnej śmietany 0,5p, sól, pieprz, paprykę i gałkę muszkatałową.
Podawać z 5 łyżkami ryżu (lub do syta) 2,5p(4p)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:58, 24 Paź 2006    Temat postu:

kotlety mielone z sałatką pomidorową (4 porcje)

WARTOŚĆ JEDNEJ PORCJI - 5 PUNTKÓW
CZAS PRZYGOTOWANIA - OK. 30 MINUT
CZAS SMAŻENIA - OK. 20 MINUT
CZAS MARYNOWANIA - OK. 10 MINUT
Składniki na kotlety· 480 g mięsa mielonego · jajko · 100 ml wody · bułka · 2 cebule · 0,5 zielonej, czerwonej oraz żółtej papryki · łyżeczka musztardy, 0,5 łyżeczka papryki w proszku · sól, pieprz Składniki na sałatkę· 8 pomidorów · 1 cebula · 2 pory · 200 g fasoli z puszki · 4 łyżeczki oleju roślinnego · 3 łyżki octu balsamicznego · papryka w proszku, słodzik i sól do smaku


Sposób wykonania kotletów
1. bułkę namoczyć, cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę
2. mięso mielone ugnieść z bułką, jajkiem, wodą ,warzywami, musztardą oraz papryką w proszku
3. przyprawić pieprzem oraz solą i uformować 12 kotletów
4. kotlety smażyć przez ok. 20 minut na patelni teflonowej bez tłuszczu

Sposób wykonania sałatki warzywnej
1. pomidory pokroić w plasterki, a cebulę oraz por w krążki
2. fasolę odcedzić i razem z warzywami włożyć do miski
3. olej oraz ocet wymieszać i przyprawić solą oraz słodzikiem
4. dresingiem polać warzywa, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut

Kotlety podawać z sałatką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:58, 24 Paź 2006    Temat postu:

ZUPA MINESTRONE

Składniki na 4 porcje:
50 g suchego makaronu nitki
2 marchwie
250 g zielonej fasoli szparagowej
250 g żółtej fasolki szparagowej
300 g cukini
2 pomidory
po 1 pęczku ziół - tymianek, koperek, bazylia
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 l bulionu warzywnego
2-3 łyżki startego parmezanu
sól, pierz

1 porcja - 6 punktów

Sposób wykonania:
1. makaron ugotować
2. marchew pokroić w słupki, cukinię w paski, pomidory sparzyć, usunąć skórkę, podzielić na ćwiartki, czosnek przecisnąć przez praskę
3. fasolkę z czosnkiem poddusić na oleju, całość zalać bulionem
4. gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut
5. do zupy dodać cukinię i pomidory, gotować jeszcze przez ok. 15 minut
6. doprawić do smaku
7. dodać makaron i zioła
8. przed podaniem posypać zupę parmezanem

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas gotowania: ok. 30 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:59, 24 Paź 2006    Temat postu:

Pierś z kury ok. 500 g surowej (5P)
Makaron sojowy 100 g (6P)
3 papryki świeże - różne kolory
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
grzyby mun - "na oko"
pieczarki 350 g
olej - 4 łyżeczki (4P)
sos sojowy
kukurydza z puszki - 200 g (2P)
groszek z puszki - 200 g (2P)
chilli i tabasco - odrobinkę

Nie mam imbiru, ale to nic, tym razem będzie bez.

Najpierw smażę papryki i cebulę (pokrojone w paski) na oleju, krótko, ale intensywnie, dodaję pokrojone w cienkie wstążki mięso, jak już się zetnie to dodaję pieczarki (w talarki - bez ogonków), sos sojowy i resztę warzyw. Duszę do zmięknięcia pieczarek i 10 minut przed końcem duszenia dodaję makaron sojowy i przyprawy.
PYCHOTA!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:59, 24 Paź 2006    Temat postu:

przepis na paszteciki wynalazłam w Internecie, spróbowałam i okazały sie super

CIASTO:
- 2 szkl. mąki pszennej;
- 1/2 szkl. zimnego piwa;
- 1 paczka zimnej margaryny (250g);
- garść mąki do podsypania.
Mąkę przesiać na stolnicę, drobno posiekać z zimną margaryną, dodać piwo i zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 30 minut do lodówki.
Podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pociąć na kwadraty o boku ok. 6 cm.
Na środek każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, złożyć po przekątnej formując trójkąty.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 - 200C i upiec na złoty kolor.
Podawać ciepłe do czystych zup: barszczu czerwonego, grzybowej itp.
Ciasto delikatnie listkuje i przypomina ciasto francuskie.
Ciasto można spokojnie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodowce, farsz tez.....można upiec wcześniej a przed podaniem odgrzać w piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka dnia Śro 5:27, 25 Paź 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:53, 24 Paź 2006    Temat postu: Kurczak z sałatą:

Kurczak z sałatą:

1/4 białej kapusty
1 mała cebula
pół słoika kwaśnych marynowanych warzyw np. sałatka z papryki
1 łyżeczka oleju
1/2 sosu do sałatek

Posiekać na drobno kapustę, pokroić cebulę, wszystko wymieszać. Dodać 1/2
pieczonego kurczaka bez skóry pokrojonego w kostkę - może to być również
ugotowana pierś z kurczaka lub z indyka, zalać wszystko sosem do sałatek Smile
Troszkę soli i pieprzu do smaku.
Całość jest za 6 punktów , jeżeli w ciągu dnia zjadasz ich 20 to zostaje
jeszcze 14 na pozostałe posiłki - śniadanie i koleacje plus przkąski za 0
punktów Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:54, 24 Paź 2006    Temat postu: Lasagne szparagowe:

Lasagne szparagowe:

2 porcje – 1 porcja (7,5 PUNKTU™)
Czas przygotowania: ok. 45 minut , czas pieczenia: 30 minut

Składniki:
1 kg świeżych szparagów
sól, szczypta cukru
250 ml mleka 0,5%
2 łyżki jasnego sosu w proszku (np. sos holenderski Weight Watchers®)
60 g ziołowego serka twarogowego (do 30% tłuszczu)
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
starta gałka muszkatołowa
2 łyżeczki soku z cytryny
6 listków makaronu lasagne
2 plastry chudej, gotowanej szynki
4 łyżki tartego sera (do 30% tłuszczu)

Sposób przygotowania:
• szparagi pokroić na kawałki, razem z cukrem oraz solą gotować przez ok. 15
minut, następnie odcedzić – zachować wodę po gotowaniu
• odcedzoną wodę szparagową wymieszać z mlekiem i zagotować, następnie zagęścić
sosem
• dodać serek i przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz
bulionem
• ¼ sosu wlać do foremki i przykryć 3 listkami makaronu lasagne
• szynkę pokroić w cienkie paski i razem ze szparagami położyć na makaronie,
zalać resztką sosu
• całość przykryć pozostałym makaronem, zalać sosem i posypać serem

Lasagne wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200C przez ok.
30 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:55, 24 Paź 2006    Temat postu: Faszerowany kabaczek z serem owczym

1 porcja 6 PUNKTÓW
Składniki:
1 kabaczek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, ½ strąka papryki, 1 łyżeczkaoleju roślinnego, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 łyżeczka przecierupomidorowego, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól, 30 g sera owczego,ziemniaki jako dodatek do potrawy

Sposób przygotowania: kabaczek przeciąć wzdłuż, wydrążyć i dusić około 5 minutw lekko osolonej wodzie. Cebulę, czosnek, pokroić w kostkę. Paprykę pociąć wpaski. Wszystko podsmażyć na oleju. Dodać wydrążoną masę z kabaczka,kukurydzę, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki wody. Dodać do smaku sól, pieprz izioła prowansalskie. Przygotowaną w ten sposób masę nałożyć na połówkikabaczka. Posypać drobno pokrojonym serem owczym. Krótko zapiec w piecyku.Podawać można z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 23:03, 24 Paź 2006    Temat postu: zapiekanka z cukini

zapiekanka z cukini

Wartość: 3,5 PUNKTU/1 porcja


Składniki

DLA 4 OSÓB:
6 małych cukinii
8 pomidorów
3 cebule
300 g mięsa mielonego drobiowego lub cielęciny
2 łyżeczki oleju
800 g pomidorów bez skórki
3 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml bulionu warzywnego
łyżeczka chili
łyżka posiekanego oregano
6 łyżek startego parmezanu
160 g gotowanego ryżu
sól
pieprz

Przygotowanie

1. Cukinię oraz pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę.
2. Cebule oraz mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju.
3. Dodać cukinię i pozostawić na ogniu. Dodać pomidory bez skórki oraz przecier i bulion.
4. Całość zagotować i przyprawić pieprzem, solą, oregano i chili.
5. Na spodzie foremki wyłożyć plastrami pomidorów, pozostałe pomidory na przemian z mieszanką z cukinii układać w foremce.
6. Posypać parmezanem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180oC przez ok. 25 minut.
Zapiekankę podawać z ryżem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 6:11, 25 Paź 2006    Temat postu:

polecam rybe pieczona w pomidorach i cebuli

Dobra rybka, wyfiletowana skropiona cytrynka, ktora juz odlezala troche w tej cytrynie. Ulozyc w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwa cebule w krazkach na to rybe posypana ziolami i na to pomidory z puszki lub odparowane swieze. Zapiekac. Mozna dorzucic brokuly, kalafior wedle uznania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 8:22, 25 Paź 2006    Temat postu: FRYTKI ZA 2 PKT

FRYTKI za 2 pkt

ziemniaki kroje w podluzne cwiartki, podgotowuje jakies 10 min. Jak troche ostygna ( czesto gotuje je juz dzien wczesniej ) przyprawiam wszystkim, co mi wpadnie w rece – pieprz, czosnek, rozmaryn, mieszanka ziolowa, albo przyprawa do frytek. Blache smaruje jedna lyzeczka oleju, rozgrzewam ja na moment w piekarniku, i na rozgrzany tluszcz wkladam “frytki” ( one sa duzo wieksze jak normalne frytki ) Pieke je jakies 40 min.
Do tego Dipp za 1 p ( serek + majo) i fura salaty, z dresingiem czosnkowym ( 1 p )"
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:16, 25 Paź 2006    Temat postu: Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni
1 porcja 3,5 PUNKT
Składniki na 6 porcji:
1 mała dynia, 2 duże cebule, 4 pomidory, 4 ziemniaki ,4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ pęczka natki, 1 lwrzątku, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię, ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę,pomidory sparzyć, usunąć skórkę, drobno pokroić. Dynię z cebulą podsmażyć zoliwą z oliwek, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, ziemniaki orazwrzątek. Gotować ok. 30 minut. Zupę zmiksować i doprawić do smaku, dodać natkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:19, 25 Paź 2006    Temat postu: Lasagnia z wiśni 1 porcja – 4,5 PUNKTU

Lasagnia z wiśni 1 porcja – 4,5 PUNKTU

Składniki na 4 porcje:
200 g wiśni, 4 płaty makaronu Lasagnia, ok. 60 g, 1 jajko, ½ pałeczki wanilii
(lub parę kropel aromatu waniliowego), 1 łyżeczka margaryny miękkiej, 2 łyżeczki
cukru, sól do smaku, 120 g chudego twarogu, sok i utarta skórka z połowy
cytryny, 15 g posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Płaty lasagni gotować 10 min, potem schłodzić. Jajko rozdzielić. Ubić pianę z
białek. Margarynę z cukrem i żółtkiem utrzeć na krem. Dodać twaróg, wanilię,
cytrynę, ostrożnie wymieszać masę z ubitą pianą. Na przemian układać w formie do
ciasta płat lasagni, masę twarogową i wiśnie (bez pestek) i posypać zmielonymi
orzechami. Wiśniową lasagnię piec
30 minut w piekarniku o temp. 200º C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
becik22




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:26, 25 Paź 2006    Temat postu: Naleśnik ze śliwkami

Naleśnik ze śliwkami
Wartość: 5,5 PUNKTU/1 porcja
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas marynowania: około 30 minut
Czas pieczenia: około 15 minut

SkładnikiDLA 4 OSÓB:
500 g śliwek30 g cukru1 łyżeczka cynamonu w proszku20 g płatków migdałowych80 g mąki125 ml chudego mleka2 jajka1 szczypta soli4 łyżeczki margaryny
Przygotowanie1.
Śliwki przepołowić, posypać cukrem oraz cynamonem i odstawić na ok. 30 minut. Śliwki włożyć do garnka i ostrożnie mieszając dusić na średnim ogniu. Migdały uprażyć bez tłuszczu na złocisto-brązowy kolor.2. Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i margaryną, a następnie na wyłożonej folią do pieczenia patelni kolejno usmażyć 4 złocisto-brązowe naleśniki. Naleśniki napełnić duszonymi śliwkami, podawać posypane płatkami migdałowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:31, 30 Paź 2006    Temat postu: przepis KATE :)

piersi rozbijasz, solisz, pieprzysz w miedzy czasie dusisz sobie cebule i kilka pieczarek na patelni - ja do duszenia pieczarek nie daje tłuszczu bo one tyle wody wydzielają, a poza tym jeszcze troszku ody dodaję

następnie na foli aluminiowej rozkładasz piersi smarujesz je majonezem to jest bardzo istotne

kładziesz na to pieczarki z cebulka możesz odrobinkę ketchupem polać

i przykrywasz to serem żółtym i wstawiasz do piekarnika na 20 min/180stopni piekarnik musi być rozgrzany


I:
pierś z kurczak - 2p
pieczarki - 0p
majonez light 10g - 0,5
ser żólty 20g - 2
do tego
ryż do syta - 3
4 ogorki konserwowe - 0 Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka dnia Wto 13:20, 27 Lut 2007, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:35, 31 Paź 2006    Temat postu: SOS CUKINIOWO-POMIDOROWY - znalezione przez megb na kafe :)

do ryżu,makaronu
800g malych cukinii
1 duza cebula
1 zabek czosnku,
5 puszek pomidorow do pizzy
3 lyzeczki oliwy z oliwek bulion w kostce albo proszku, sol, pieprz, papryka, przyprawa do pizzy kurkuma
Pokroic cukinie w 1cm-kostke.
Pokroic w kostke cebule i czosnek.
Cukinie podsmazyc na oliwie, dodac do niej czosnek i cebule i podsmazac razem. Dodac do tego pomidory i rozrobiony bulion.
Gotowac wszystko, do czasu az cukinia bedzie odpowiednio miekka. Doprawic do smaku.Wg WW jest to 6 porcji po 0,5P kazda.

Ultra szybki sos cukiniowy do makaronu
Składniki
cukinia czosnek, sól, pieprz (ew. pomidory, pieczarki, cebula)
Sposób przyrządzania
Spora cukinie trzemy na tarce, wrzucamy na sucha patelnie z czosnkiem, solą i pieprzem swiezo zmielonym. Dusimy dodajac troche wody, jak bedzie miekka podawac z makaronem najlepiej smakuje z razowym. Mozna dodac pomidory wtedy nie bedzie potrzebna woda, lub pieczarki, wtedy dodac cebule.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka dnia Wto 12:55, 31 Paź 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:51, 31 Paź 2006    Temat postu: zupka - krem z cukini

Cukinię kroisz, wrzucasz do wody wraz z kostka rosołową (2-3 w zależności od wielkości garka) Jak się ugotuje to miksujesz blenderem i robi sie pyszna zaupa-krem za 0p, Mozna dodać jeszcze do tego marchewkę
Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:52, 31 Paź 2006    Temat postu: przepisy znalezione przez Frogusik :)

Cukinia duszona z ziołami

1kg młodej cukini, 2łyżki oleju, 1 łyżeczka mąki, po 1 łyżeczce świeżych ziół: zielonej pietruszki, bazylii szczypiorku i koperku, 1/2 łyżeczki cukru, papryka w proszku, sól.

Przygotowanie: Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej, włożyć cukinie, dodać przyprawy, cukier i zioła. Podlać kilkoma łyżkami wody i oprószyć mąką. Dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka (5 min). Podawać na gorąco lub na zimno z grzankami. Podobnie jak cukinie można przyrządzić dynie i kabaczki (dynie, kabaczki i starsze cukinie obiera się ze skóry).


Cukinia smażona

1 kg cukini (lub kabaczka, bakłażanów), mąka, pieprz, sól, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 drobno pokrojone ząbki czosnku, olej.

Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry grubości 1 cm, posolić, przełożyć na durszlak i poczekać 30 min, aby odciekła i zwiotczała. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, obtaczać w niej plastry cukini i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Usmażoną układać na półmisku, posypać natką i posiekanym wcześniej czosnkiem. podawać na ciepło lub zimno, np. z czosnkowym dressingiem (sos majonezowy z czosnkiem) lub grzankami z czosnkiem (także i z żółtym serem), zrumienionymi w piekarniku.


Cukinia zasmażana z pomidorami

75 dag cukini ( lub kabaczka), 75 dag pomidorów, sól, pieprz, olej lub oliwa, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: Cukinię pokroić w kostkę, posolić, przełożyć na sito i pozostawić na pół godziny do odcieknięcia soku. Partie cukini dusić na oleju do miękkości na średnim ogniu. Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem), przekroić w poprzek na pół, lekko ucisnąć każdą połówkę, aby usunąć gniazda nasienne. Pomidory pokroić w plastry i dusić na oleju na dużym ogniu. Dodać sól i pieprz do smaku. W salaterce układać warstwami cukinie i pomidory. Zalać 2-3 łyżkami gorącego oleju. posypać drobniutko posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kate2




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:13, 01 Lis 2006    Temat postu: Kurczak z jablkami i cebulka

KURCZAK ALA BARBURKA


potrzebne: kurczak
4 jablka o smaku winno-kwaskowym
4 cebule sredniej wielkosci
przyprawa curry
sol
ryz
Kurczaka podzielic na 4 czesci/2 piersi i 2 nogi/,posolic, opiec na oleju tak,zeby sie mocno przyrumienil.Zdjac z patelni,a do pozostalego na patelni oleju dodac pokrojona cebule z pokrojonymi jablkami/ja to kroje w robocie na takie b.male kawaleczki/.Dolac troche wody /tak ok.1/2 szklanki/ i 1 duza lyzke curry.Wymieszac,wlozyc do tego kurczaka i jeszcze ok.20 min dusic na malym ogniu.Podawac z ryzem.Pyyycha!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kate2




Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:55, 03 Lis 2006    Temat postu: PIERS Z INDYKA W SOSIE MUSZTARDOWO-SEROWYM BARBURKI

Piers z Indyka w sosie musztardowo-serowym.
skladniki
piers z indyka /moze tez byc z kurczaka/
musztarda,pieprz,sol
olej
smietana-/najlepiej Creme fraiche/
maka
ser zolty potarty na tarce

Piers podzielic na kawalki-takie,jak kotlety,posolic,popieprzyc,posmarowac musztarda i obsmazyc krotko z obu stron na oleju.Zdjac z patelni,do pozostalego oleju dodac wody,dosolic,dopieprzyc i dodac jeszcze musztarde do smaku.Zaprawic maka,dodac smietane/dobra lyzke/,wlozyc z powrotem piers/sosu musi byc tyle,zeby ta piers sie dobrze w nim zanurzyla/,wszystko posypac serem/dosyc duzo sera/-albo jezeli nie ma potartego sera,pokroic go w plastry i polozyc na wierzch.Przykryc patelnie pokrywka i jeszcze trzymac na b.malym ogniu/tak,zeby sie nie przypalilo/10-15 min.Potrawa jest dobra,kiedy sie rozpusci ser.Ja podaje to z frytkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:08, 04 Lis 2006    Temat postu: piersi z kurczaka ala Szalija

Ja lubie piersniki w sosie brzoskwiniowym. Proste, smaczne, oryginalne:
piersi z kury lub indyka kroimy na srednia kostke, robimy sos z przecieru pomidorowego, majonezu i dzemu brzoskwiniowego w proporcjach 1:2:2. W sumie sos musi miec kolor rozowopomaranczowy i dobry smak. Piersi posypane lekko pieprzem wkladam do sosu (nie sole, ale powinno sie je lekko posolic), i smaze w wielkiej patelni lub pieke w naczyniu zaroodpornym okolo godziny. POdaje z ryzem i surowka z pora lub inna o zdecydowanym smaku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:12, 04 Lis 2006    Temat postu: Szalija - zupka z pora

zupke krem z pora: SIekasz pora drobno, obsmazasz krotko na oleju lub maselku i wrzucasz do bulionu. Namaczas bulke i obsmazasz krotko na pozostalym tluszczu. Wszystko miksujesz. MOzesz to posypac tartym serem, groszkiem ptysiowym, grzankami. Ja do tego podaje paluszki serowe. Kupuje gotowe ciasto francuskie, kroje na paski posypuje tartym serem i lekko go wgniatam w ciaso tak aby nie spadl i pieke w mocno rogrzanym piekarniku doslownie 10 moze 15 minut Tak aby ciasto bylo rumiane.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 10:17, 08 Lis 2006    Temat postu: przepis od BARBURKI

Potrawa po chinsku - na slodko-kwasno
Piesr z indyka lub kurczaka
Papraka czerwona,zolta i zielona-wszystkie duze
Ogorek -taki duzy,albo 2 wieksze zwykle
Kompot ananasowy-560g puszka
przecier pomidorowy
vegeta lub jarzynka - 1 lyzeczka
kwasek cytrynowy lub cytryna
olej
maka ziemniaczana-czubata lyzeczka
przyprawa chinska
sos sojowy
mozna robic to w woku albo na patelni

Piers pociac na male,cienkie kawaleczki/ilosc dowolna/,rzucic na rozgrzany olej,krotko obsmazyc,zdjac z patelni.Pokrojona papryke i ogorek wrzucic do pozostalego tluszczu,dodac sosu sojowego/dosyc duzo-niestety robie to "na oko"/ i przyprawy chinskiej do smaku,wrzucic z powrotem mieso,przykryc pokrywka i dusic 10-15 min.Posypac maka ziemniaczana/ok.2 plaskie lyzeczki/ i dobrze wymieszac-sos powinien byc teraz zageszczony,szklisty.
Sos
Kompot ananasowy wlac do garnka,dolac troche wody/ok 1/3 szklanki/,dodac vegete,przecier pomidorowy-tak,zeby sos zabarwil sie silnie na rozowo-czerwony kolor,kwasku cytrynowego-smak musi byc slodko-kwasny i zaprawic calosc maka ziemniaczana rozrobiona z woda.Powinien powstac taki rzadki kisiel.
Podawac z ryzem.Potrawe glowna polac sosem ananasowym.
Ilosci skladnikow podalam tylko tak szacunkowo,bo ja to robie "na oko",ale kazdy moze sobie dowolnie skladniki do smaku dodawac.
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:04, 20 Lis 2006    Temat postu: roladki Szaliji

przepis na roladki, ktore wymyslilam i wczoraj zrobilam.


Rozbic schab jak na kotleta. Posmarowac cieniutko majonezem (ja uzylam jogomajo) przyprawic. Na to polozyc cieniutkie wstazki z marchwii, plasterek sera (jesli ktos lubi), kawalki ananasa z puszki i kawalki papryki i cebuli. Zrolowac i spiac wykalaczkami. Obsmazyc na malej ilosci oleju ze wsystkich stron (ja uzylam 1 łyżki na 2 roladki). Podlac bulionem i dusic chwile. Dodac mieszanke warzywna (marchew, groszek, kalafior, kukurydza) ananasy i czesc soku z puszki. Dusic. Doprawic pieprzem, ostra papryka, sola. Dodac z 2 lyzki przecieru pomidorowego. Na koniec dodac 2 lyzeczki maki ziemniaczanej rozbeltanej w pozostalym soku i podgrzac az sos sie zrobi jaki rzadki kisiel. Podalam to z ryzem.

Wyszlo mi za cale danie 7pkt i to gdy schab mial 100g.

Zwykle na kotlet ma mniej. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:40, 21 Lis 2006    Temat postu:

makaron z sosem serowo-cytrynowym. Jest calkiem dobry ale bez wielkiego entuzjazmu.
50g fety - ja wzielam light rozgniatasz z 3 lyzkami bulionu Podgrzewasz mieszajac az sie zrobi gladki sos. Dodajesz do tego starta skorke i sok z pol cytryny. Doprawiasz pieprzem i galka muszkatolowa. Mieszasz z makaronem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:41, 21 Lis 2006    Temat postu:

Sos pomidorowy: przecier pomidorowy mieszam z mieszanka do potraw Wloskich Kamisa dodaje majeranek odrobine cukru i pieprz. Czasem tez troche ketchupu. POdgrzewam i mieszam z makaronem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:41, 21 Lis 2006    Temat postu:

PIersi w sosie jogurtowym
piers kury lub indyka kroje na kawałki i lekko obsmażam na malej ilości oleju (wlasciwie wlewam lyzke oleju na 2 porcje i podlewam potem odrobina owdy). Od razy dorzucam do tego cebule i czasem pieczarki - wtedy nie trzeba wody. Jak troche ostygnie wlewam chudy jogurt i dużo curry. Podgrzewam i podaje z ryzem. Czasem wykroje do tego jakas papryke dla koloru.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:41, 21 Lis 2006    Temat postu:

Mielone na słodko.
mielone mieso (- uzywam tylko z drobiu) wrzucam na niewielka ilosc rozgrzanego oleju, wrzucam do tego tarta marchewka i czasem troche cebuli. Jak sie poddusi to sypie sporo curry. Potem wrzucam namoczone rodzynki. Posypuje posiekana pietruszka i podaje z ryzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:42, 21 Lis 2006    Temat postu:

Grilowana piers na salatce.
rwe salate lub siekam kap. pekinska, na to kroje ogorka swiezego lub korniszona ewentualnie kiszonego, pomidora, cebule w piorka lub w drobna kostke (uwielbiam czerwona), papryke. Czasem sypne kukurydze lub groszek albo tarta marchewke. polewam sosem jogurtowym (jogurt z odrobina soku z cytryny, szczypta cukru lub pastylka slodzika, czosnkiem granulowanym i koperkiem) Na to klade piers grilowana na specjalnej patelni. Dla mojego lubego lub gosci piers panieruje. Wtedy dorpawiam panierke: bulka tarta, papryka - duzo, sol, pieprz i sporo parmezanu. Panierka powinna byc ciemna. Jak ma byc ostra dodaje chili. PIersi cienko przekrajam wzduz bo nie rozbijam - nie sa takie suche. Obtaczam w panierce dokladnie potem w jajko i w panierce. NIe uzywam maki. Smaze na nieduzej ilosci dobrze rozgrzanego tluszczu do zrumienienia. Wersja wysrodkowana to pojedyncza warstwa panierki bez jajka. Zawsze smaze mięso o temp. pokojowej bo chlonie mniej tluszczu i szybciej przebiega caly proces.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 18:09, 14 Lut 2007    Temat postu: Beef Strogonow

Skladniki:mieso wolowe,cebula,przecier pomidorowy,olej,sol
Mieso pokroic w male,cienkie,podluzne kawaleczki,cebule w plasterki.
Cebulke podsmazyc na oleju,zdjac z patelni,wrzucic na patelnie mieso,nie dodajac juz oleju/jezeli patelnie jest teflonowa/,krotko obsmazyc i wrzucic z powrotem cebulke.Jezeli mieso nie puscilo soku,dodac troszeczke wody.Posolic do smaku,dodac dosyc duzo przecieru pomidorowego,dusic jeszcze troszeczke,az miesko bedzie miekkie.
Ja robie do tego kluseczki,takie byle jak kladzione z miseczki na wrzaca wode


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:32, 26 Lut 2007    Temat postu: nalesniki po meksykansku: przepis Forever

Wolowine lub wieprzowine pokrojona w kostki podsmazam na lyzeczce oliwy, chociaz jak potem mieso pusci sok to wszytko odlewam razem z ta oliwa (to mam mniej p przy okazji Mieso przyprawiam przyprawa do kuchni meksykanskiej.Tylko ze wtedy jest dosc ostre. Kazdy moze sobie przyprawic tak jak lubi
odzielnie na patelni dusze (ja zawsze dusze na wodzie, ale mozna na oliwie) warzywa: papryka czerwona i zielona pokrojona w cienkie paseczkie, pieczarki, cebulka w kostke, czasami dodaje kukurydze. Do tego powinna isc czerwona fasola,
Warzywa i mieso wymieszac razem, ewentualnie jeszcze doprawic do smaku. Mozna do tego dodac jeszcze torce startego zoltego sera jak ktos lubi.
takim farszem nadziewam nalesniki i podrumieniam na patelni na zloty kolor z kazdej strony Mozna podawac same lub z sosem np chili. ALbo czesto sama robie sos koncetrat pomidorrowy rozcienczony woda, lyzeczka oliwy i rozne przyprawy, glownie ziola.
Do wszystkiego mile widziana jakas suroweczka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:33, 26 Lut 2007    Temat postu: ryz po meksykansku:

Wolowine (mozna robic tez inne wersje z innym miesem, np wieprzowina albo kurczakiem, tylko wtedy inne przyprawy) pokroic w kostek dosc spora. Podsmazyc na patelni az sie zarumieni. DO saganeczka wlac troche wody i na gotujaca wode wsypac ryz. Do tego ryzu wrzucic mieso z patelni i dusic na malym ogniu. W miedzyczasie warzywa: papryka, cebulka, pieczraki (co kto ma i co kto lubi a podrumienic na patelni i wrzucic do ryzu. Do tego jeszcze dodac czerwona fasole z puszki i wszytko dusic na malym ogniu az ryz bedzie miekki. Czesto ,mieszac i ewentualnie dodawac wody jesli bedzie za geste a ryz jeszcze twardy. W czasie gotowania albo na koniec przyprawic do smaku. Ja dodaje przyprawe do potraw meksykanskich, chili, slodka papryke. Polecam tez na poczatku gotowania dodac troche kurkumy to wtedy ryz jest zolciutki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:33, 26 Lut 2007    Temat postu: Wolowinka po chinsku:

czysty kawalek wolowiny - bez sciegien i blonek
Kroimy w paseczki 05cm x2 okolo oczywiscie.
Pamietac nalezy ze pierwsze plastry tniemy w poprzek wlokien
Robimy marynate - proporcje na ok60dkg miesa:
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki wodki
2 lyzki maki ziemniaczanej - osobiscie daje jedna
2 zabki czosnku
2 łyżeczki cukru
MIeso mieszamy w marynacie i odstawiamy co najmniej na noc
Smazymy na mocno rozgrzanym oleju na patelni albo w woku.
Uwaga nie zmniejszamy gazu. Chodzi o to aby miesko szybko sie przysmazylo na rumiano. Dopiero po minucie przerzucamy je aby sie obsmazylo z drugiej strony.
MIesko wyciagamy po tych 2-3 minutach smazenia. Wsypujemy mieszanke chinska i tak samo smazymy na mocnym ogniu do miekkosci.
Wrzucamy miesko doprawiamy przypara chinska 5 smakow a jak ktos nie ma to:
imbir, cynamon, papryka, kukruma, chili. MOzna dodac odrobine pasty chili zamiast przyprawy - podajemy z ryzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:44, 27 Lut 2007    Temat postu: Kurczak i Koperek

4 PORCJE - porcja 5 punktów

* ryż, 2 woreczki ---- 200 g ---12 punktów
* sól i pieprz do smaku
* Majonez light ---- 2 łyżki --- 4 punkty
* koperek , 1 pęczek
* filet z piersi kurczaka, 2 sztuki po 100 g ---- 4 punkty


Sposób przyrządzenia :

Piersi z kurczaka ugotować, pokroić w kostkę. Ryż ugotować, aby nie był zbyt miękki. Wystudzić ryż i piersi z kurczaka. Później połączyć ryż i pokrojonego kurczaka. Majonez wziąć jak kto lubi albo dużo albo mało, do majonezu dodać pokrojony koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać udekorować koperkiem. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:06, 28 Lut 2007    Temat postu: Kotlety schabowe z piekarnika

Kotlety schabowe z piekarnika

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości (po ok. 10 dag), 2 białka jaj, 1/4 szklanki tartej bułki, 1/4 szklanki otrąb pszennych, 5 łyżek jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 łyżki musztardy miodowej, łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatki: pół cytryny, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Kotlety włożyć do 0,5 l wrzątku z sokiem z cytryny, paskiem skórki cytrynowej, czosnkiem i szczyptą ziół prowansalskich. Gotować 5 min, wyjąć. Wymieszać tartą bułkę z otrębami jogurtem, musztardą i szczypiorkiem. Na talerzyk wlać białka i roztrzepać z solą i pieprzem. Kotlety zanurzyć w białku i posmarować panierką, mocno dociskając ją do mięsa. Posmarować resztą białka. Piec 15 min (180 st.).

Porcja: ok. 170 kcal (kotlet tradycyjnie smażony – ok. 360 kcal)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:07, 28 Lut 2007    Temat postu: Oszczędne leniwe pierogi

Oszczędne leniwe pierogi

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki: 40 dag chudego twarogu, mączysty ziemniak (10 dag), 5 białek l10 dag mąki
Dodatki: 2-3 łyżki tartej bułki, cynamon, starta skórka cytrynowa, sól
Ziemniak ugotować w mundurku, zemleć w maszynce razem z twarogiem. Dodać przesianą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Zagnieść gładkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek, spłaszczyć, pokroić w niewielkie romby. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu i gdy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Posypać tartą bułką zrumienioną na suchej patelni oraz cynamonem i skórką startą z cytryny. Podawać z sosami owocowymi (np. malinowym).

Porcja: ok. 230 kcal(tradycyjne, z tłustego twarogu i żółtek, polane bułką na maśle – ok. 460 kcal)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:36, 06 Mar 2007    Temat postu: Faszerowany kabaczek z serem owczym

1 porcja 6 PUNKTÓW™

Składniki: 1 kabaczek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, ½ strąka papryki, 1 łyżeczka
oleju roślinnego, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 łyżeczka przecieru
pomidorowego, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól, 30 g sera owczego,
ziemniaki jako dodatek do potrawy

Sposób przygotowania: kabaczek przeciąć wzdłuż, wydrążyć i dusić około 5 minut
w lekko osolonej wodzie. Cebulę, czosnek, pokroić w kostkę. Paprykę pociąć w
paski. Wszystko podsmażyć na oleju. Dodać wydrążoną masę z kabaczka,
kukurydzę, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki wody. Dodać do smaku sól, pieprz i
zioła prowansalskie. Przygotowaną w ten sposób masę nałożyć na połówki
kabaczka. Posypać drobno pokrojonym serem owczym. Krótko zapiec w piecyku.
Podawać można z ziemniakami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:54, 22 Mar 2007    Temat postu: przepisik Ja-Ba ... krewetki

1 paczkę zupe królewskiej + dodatkowo garść szpinaku i brokułów ugotowałam na bardzo gęstą zupę, potem wrzuciłam 200 gram sparzonych krewetek, sól, pieprz i 50 g kaszy kus-kus / z makaronem było by lepsze, ale nie miałam w domu/.
Na sam koniec już po ugotowaniu jeszcze wcisnąć 2-3 ząbki czosnku.
Cała porcja ma tylko 6 punktów, ale dałam radę zjeść jej tylko pół.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:49, 28 Mar 2007    Temat postu: kurczak w cytrusach (8 porcji, każda 110 kcal )

-> składniki: 1 duża pierś z kurczaka bez skóry, 1 główka sałaty, 2 jabłka, 2 mandarynki, 2 kiwi, 1 pomarańcza, 0,5 cytryny, 2 łyżki oleju z pestek winogron, odrobina soli i pieprzu.
Pierś podsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, pokroić na nieduże kawałki, sałatę porwać, owoce podzielić na mniejsze cząstki. Z oleju z pestek winogron, cytryny i przypraw sporządzić sos. Składniki wymieszć, sałatkę podawać schłodzoną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:51, 28 Mar 2007    Temat postu: rolada z indyka na dziko (8 porcji, każda 200 kcal )

-> składniki: 1500 g cielęciny, 1 szkl. bulionu, 2 ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu, świeże / suszone zioła, jałowiec, 2 listki laurowe.

Mięso natrzeć przyprawami, włożyć do lodówki na 12 godzin. Zrumienić na teflonowej patelni bez tłuszczu. Piec obłożone liśćmi laurowymi w temp. 200 st.C na złoty kolor, co jakiś czas polewając bulionem. Wystudzone mięso pokroić w plastry.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:53, 28 Mar 2007    Temat postu: schab nadziewany owocami

schab nadziewany owocami

-> składniki ok.1,5 kg schabu bez kości, suszone śliwki lub morele,
przyprawy ( czosnek, sól, pieprz, zioła ).

suszone owoce namoczyć.
W schabie naciąć kieszeń na całej długości, wepchnąć nóż do środka, robiąc dziurę w środku mięsa, nakłaść do niej owoce, można je wcześniej wymieszać z łyżką oleju.
Mięso natrzeć przyprawami i odłożyć do lodówki na min 2 godz.
Następnie opiec na gorącym oleju, przełożyć do brytfanny, obłożyć włoszczyzną i cebulą i piec ok.godz,
polewając co jakiś czas bulionem.
Mięso można też upieć w rękawie foliowym,
ale nie wiem dokładnie, jak to zrobić, bo nigdy nie piekłam.
Gotową potrawę można podawać na zimno w plastrach lub zalaną galaretą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:26, 01 Kwi 2007    Temat postu:

ZUPA Z DROBIU 5 punktów

2 pomidory, 1 cukinię 0P
4 plastry filetów z kurczaka 2P
podsmażyć na 1 łyżeczka oleju 1P
dodać 1 szklankę/puszkę zielonej fasoli 0P
i 3 ugotowane ziemniaki 2P
podgotować w 250ml bulionu warzywnego (2łyżeczki instant) 0P
doprawić solą, pieprzem i majerankiem,
wymieszać z 1łyżeczka kwaśnej śmietany 0P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:26, 01 Kwi 2007    Temat postu:

DLA FANÓW ZIEMNIAKÓW - 5 punktów

6 łyżek stołowych chudego twarogu P
wymieszać z 2łyżkami stołowymi wody min. 0P
pietruszką, pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem 0P
do tego ziemniaki (do syta) i 2P
sałatka z marchewki 0P
(3 pokrojone marchewki, pietruszka, ocet, sól, pieprz i 0P
1łyżeczka oleju) 1P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:36, 01 Kwi 2007    Temat postu:

MARCHEWKA Z ZIEMNIAKAMI za 5 punktów

3 średnie ziemniaki 2P
4 marchewki gotować w bulionie warzywnym 0P
doprawić musztardą, solą, pieprzem, pietruszką i 0P
3L margaryny (24% tł.) 1P
4LS tatara (120g) 2P
smażyć w foli bez tłuszczu, doprawić, podawać z warzywami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:37, 01 Kwi 2007    Temat postu:

ŁOSOŚ W WARZYWACH 5 punktów

1 mały filet z łososia (150g) 2P
przyprawić sokiem z cytryny, 0P
usmażyć na 1łyżeczka oleju, 1P
3 marchewki, 0P
1 ząbek czosnku 0P
dusić w bulionie warzywnym, 0P
doprawić do smaku solą, pieprzem i 0P
1łyżeczka kwaśnej śmietany, 0P
podawać z 4 łyżki ryżu 2P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:38, 01 Kwi 2007    Temat postu:

SZNYCEL Z KURCZAKA

120g filetów z kurczaka pokroić w paski i 2P
obsmażyć na 1 łyżeczka oleju, 1P
dodać 1 cebulę, 250g pieczarek, 0P
1 łyżeczka kwaśnej śmietany, 0P
doprawić solą, pieprzem i papryką, 0P
podawać z 1 filiżanką ugotowanego makaronu i 2P
150g sałaty z dressingiem 0P
(0,5 paczuszki gotowego sosu sałatkowego z 3 łyżki wody)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:38, 01 Kwi 2007    Temat postu:

DLA FANÓW MAKARONU - 5 punktów

1 cebula, 1 ząbek czosnku 0P
przysmażyć na 1 łyżeczka oleju 1P
dodać kilka pomidorów, 0P
koncentrat pomidorowy i troszkę wody 0P
doprawić oregano, solą, pieprzem, 0P
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 0P
podawać z 2 filiżankami ugotowanego makaronu 4P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:39, 01 Kwi 2007    Temat postu:

SZPINAK Z JAJKIEM 5 punktów

1 op. szpinaku 0P
rozmrozić, ocieplić, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem 0P
1 jajko usmażyć na 2P
1L oleju i przyprawić 1P
podawać z 8 łyżek ugotowanych ziemniaków puree 2P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:41, 01 Kwi 2007    Temat postu:

GULASZ Z KIEŁBASY

4 łyżki kukurydzy konserwowej 1P
2 łyżki fasoli konserwowej 1P
2 łyżki cebuli 0P
3 łyżki ananasa w kostce (konserwowany bez cukru) 0P
1 zielona papryka w kawałkach 0P
35g kiełbasy w plastrach, 3P
dodać 0,5 puszki pomidorów, 1łyżeczka przecieru pomidorowego 0P
gotować 10 min., doprawić posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, 0P
curry i chili 0P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:41, 01 Kwi 2007    Temat postu:

CIELĘCINA Z BROKUŁAMI 5 pkt

1 cienki plaster cielęciny (125g) 2P
usmażyć na 1 łyżeczka oleju 1P
i doprawić,
podawać z 300g uduszonych brokuł 0P
i ziemniakami (do syta) 2P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:42, 01 Kwi 2007    Temat postu:

Lasagnia z wiśni (1 porcja – 4,5 PUNKTU™)

Składniki na 4 porcje:
200 g wiśni, 4 płaty makaronu Lasagnia, ok. 60 g, 1 jajko, ½ pałeczki wanilii
(lub parę kropel aromatu waniliowego), 1 łyżeczka margaryny miękkiej, 2 łyżeczki
cukru, sól do smaku, 120 g chudego twarogu, sok i utarta skórka z połowy
cytryny, 15 g posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Płaty lasagni gotować 10 min, potem schłodzić. Jajko rozdzielić. Ubić pianę z
białek. Margarynę z cukrem i żółtkiem utrzeć na krem. Dodać twaróg, wanilię,
cytrynę, ostrożnie wymieszać masę z ubitą pianą. Na przemian układać w formie do
ciasta płat lasagni, masę twarogową i wiśnie (bez pestek) i posypać zmielonymi
orzechami. Wiśniową lasagnię piec
30 minut w piekarniku o temp. 200º C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 9:22, 22 Kwi 2007    Temat postu: Lasagne

Lasagne

duża porcje za tylko 4P


cztery płaty suchej lasagne
nawet 450g (czyli cala kostkę szpinaku krojonego bez żadnych dodatków) --dodam tylko bulion warzywny do smaku,
czosnek
1 łyżeczkę oleju


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:59, 02 Maj 2007    Temat postu:

Piers kaczki w migdalach
danie na 4 osoby - porcja 6 P
300 g piersi bez skory
lyzeczka maki ziemniaczanej
800 g brokul
sol
4 cebule
zabek czosnku (ja dalam wiecej bo musze wyraznie czuc jego smak )
200 g chinskich grzybow - ewentualnie pieczarek (brazowe sa lepsze wg mnie)
3 lyzeczki oleju sezamowego , ewentualnie slonecznikowego
20 g migdalow w kawalkach
imbir w proszku
2 lyzki jasnego sosu sojowego
2 lyzki slodkiego sosu sojowego
100 ml rosolu z 1 lyzeczki instant
360 g ugotowanego chinskiego makaronu (ja uzylam zwyklych kokardek i tez smakowalo )
Mieso pokroic w paseczki. Obtoczyc w mace . Brokuly podzielic na kwiatuszki i 5 minut gotowac w osolonej wodzie (ja gotuje 2 bo lubie twardsze, wiec jak kto lubi ) . Cebule pocwiartowac , czosnek przecisnac , grzyby pokroic na polowki. Mieso nasmarowac czosnkiem i imbirem . Olej rozgrzac i migdaly z obu stron przyrumienic . Dolozyc mieso . Jak juz mieso bedzie prawie gotowe , dorzucic do niego cebule , brokuly i grzyby . Posolic.
Sosy sojowe wymieszac z rosolem i zagotowac . Dololozyc gotowe mieso z jarzynami i chwilke odczekac , zeby troche nasiaklo rosolem . Podawac z makaronem .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 6:58, 09 Maj 2007    Temat postu: Sycace danie z brokulow:

Sycące danie z brokułów:

danie za 5 punktów

250g.brokułów ugotować 0p
3 ugotowane ziemniaki 2p
4 plastry szynki bez tłuszczu pokroić w kostkę 2p

Wszystko ulozyc do naczynia,
zalać 125ml. chudego mleka 1p i zapiec.

Pycha.

Ja czasami nie daje szynki,tylko potarty plaster chudego
sera za 2p.

Smaczne i sycące.Polecam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 17:19, 16 Maj 2007    Temat postu: Kapustka młoda z przepisu JA-BA

główkę kapusty szatkuję,
wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody uprzednio osolonej, lekko opieprzonej i z łyżeczką cukru tez.
Gotuję ją 5-10 minut,
potem dodaję 1-3 świeże dojrzałe pomidory pokrojone oczywiście i całą ogromną wiąchę pokrojonego drobno zielonego, świeżego koperku.
W tej wersji kapusta jest zeropunktowa.

Jeśli chcesz wersję lepszą, to można zrobić zasmażkę czyli na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, rozprowadzić w tym łyżkę mąki i taką zasmażką zaciągnąć kapustę - będzie smaczna i gęsta.

Lubię też wersję z fasolą - dodaję do kapusty w I wersji puszkę opłukanej, białej fasolki, pycha.

Oczywiście można zrobić wersję z mięskiem albo boczkiem jak kto lubi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:49, 22 Maj 2007    Temat postu:

Zupa fasolowa z makaronem na 4 osoby
przepis za 12 punktów - porcja 3 punkty
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 145
Skladniki:
1 cebula, pokrojona
1 marchewka, pokrojona
850ml bulionu warzywnego -- jeśli 2 kostki to 2 punkty
100g makaronu (np. swiderki) --- 6 punktów
200g puszkowanej czerwonej fasoli, przeplukanej i odsaczonej - 4 punkty
1 lyzka koncentratu pomidorowego
1 lyzeczka suszonych przypraw
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wrzuc cebule i marchewke do garnka, dodaj 6 lyzek bulionu warzywnego.
2. Doprowadz do wrzenia, przykryc i dusic przez 5 minut lub az warzywa beda miekkie.
3. Dodaj reszte bulionu i doprowadzic do wrzenia. Dodaj makaron, zmniejszyc ogien i dusic az makaron bedzie al dente.
4. Dodaj fasole, koncentrat, ziola. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
5. Przypraw do smaku sola i pieprzem.
Porady:
Mozesz uzyc fasoli w sosie pomidorowym z puszki. Wtedy nie plukasz fasolki tylko dodajesz z sosem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka dnia Wto 15:38, 29 Maj 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:49, 22 Maj 2007    Temat postu:

Peruwianskie ziemniaki na 4 osoby
Punkty za przepis 7 Punkty na 1 porcje ~~~~2
Czas przygotowania: 5 minut + 25 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 105
Skladniki:
1 cebula, najlepiej czerwona, pokrojona na cieniutkie plasterki
1 papryczka chilli, oczyszczona z ziaren nasiennych i pokrojona na plasterki
150ml chudego mleka ---- 1pkt
1 lyzeczka kurkumy
450g ziemniakow, czerwonych jesli to mozliwe -----6 pkt
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wrzuc cebule, chilli, kurkume oraz mleko do garnka.
2. Doprowadz do wrzenia, przykryc i dusic przez 5 minut.
3. Oskrob ziemniaki (nie obieraj!!!) i pokroj je na male kawalki.
4. Dodaj ziemniaki do "mieszanki" w garnku i dalej dusc pod przykryciem okolo 15-20 minut dopoki ziemniaki nie zmiekna. Jesli poziom plynu w garnku jest zbyt maly dodaj odrobine wrzacej wody. Pamietaj ze na koniec sos powinien byc gesty wiec nie dodaj zbyt duzo wody.
5. Przypraw do smaku sola i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka dnia Wto 16:53, 29 Maj 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:49, 22 Maj 2007    Temat postu:

Irlandzkie danie z kapusty w purée ziemniaczanym na 4 osoby
Punkty za przepis 5.5 / Punkty na 1 porcje 1.5
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 105
Skladniki:
1 cebula, pokrojona
250 g zielonej kapusty, poszatkowanej
450 g ziemniaków, cieniutko obranych i pokrojonych w male kawalki
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wrzuc cebule i ziemniaki do garnka. Zalej woda, doprowadz do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub dopoki ziemniaki nie beda miekkie.
2. W tym samym czasie wstaw kapuste z niewielka iloscia wody na 8 minut.
3. Po ugotowaniu kartofli razem z cebula odcedz je. Zostaw troche wody i wymieszaj wszystko do konsystencji puree.
4. Odcedz kapuste i wrzuc do ziemniakow. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
Porady:
Jesli chcesz zrobic bardziej tresciwe danie dodaj 2 plasterki bekonu i wiecej cebuli. Dodaj bekon do ziemniakow i kapusty. Punkty za przepis wzrosna do 10, a za porcje bedzie 2.5P.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:50, 22 Maj 2007    Temat postu:

Brukselka z szynka na 2 osoby
Punkty za przepis 2.5 / Punkty na 1 porcje 1.5
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: z musztarda 75, bez musztardy 70
Skladniki:
225g brukselki
55g szynki w plasterkach, pokroic na male kawalki
1 lyzeczka musztardy (opcjonalnie)
swiezo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Gotuj brukselke w niewielkiej ilosci wody przez 8 minut. Powinna byc lekko twarda.
2. Odcedz brukselke i wymieszaj z pokrojona szynka i musztarda (jesli uzywasz).
3. Podgrzej potrawe przez minute.
4. Dodaj tylko pieprz jako ze szynka jest naturalnie slona.
Porady:
Por moze byc uzyty w ten sam sposob.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:51, 22 Maj 2007    Temat postu:

Burger z baraniny z burakami na 4 osoby
Punkty za przepis 11 / Punkty na 1 porcje 3
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 130
Skladniki:
250 g mielonej baraniny (mozna uzyc innego rodzaju miesa mielonego)
1 ugotowany burak, starty na grubych oczkach
4 kopiate lyzki bulki tartej
1 lyzeczka sosu mietowego
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wrzuc wszystkie skladniki i dobrze wymieszaj.
2. Podziel mase na 4 lub 8 porcji ksztaltu hamburgera.
3. Rozgrzej grill i smaz po 5 minut z kazdej strony (8 burgerow) lub po 7 minut z kazdej strony (4 burgery).
Porady:
Dodaj odrobine suszonego tymianku jesli bedziesz robic burgery z mielonego drobiu, musztardy do wolowego mielonego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:52, 22 Maj 2007    Temat postu:

Wieprzowe zeberka w pikatnej marynacie na 2 osoby
Punkty za przepis 6 / Punkty na 1 porcje 3
Czas przygotowania: 5 minut +30 minut marynowanie + 15 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 425
Skladniki:
4 x 75g duze kawalki zeberek lub 8 x 60g malych
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka swiezo mielony pieprz do smaku
1 lyzeczka papryki
szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka suszonych ziol
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie ziola i przyprawy i natrzec tym mieso.
2. Zostaw mieso w marynacie 30 minut lub dluzej.
3. Grilluj na srednim ogniu, czesto obracajac.
Porady:
Uzyj tej mieszanki przypraw do kazdego rodzaju miesa czy ryb.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:52, 22 Maj 2007    Temat postu:

Chinska mieszanka warzywna z watrobka barania na 2 osoby
Punkty za przepis 5 / Punkty na 1 porcje 2.5
Czas przygotowania: 10 minut + 10-15 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 205
Skladniki:
niskotluszczowy olej w sprayu (oliwa)
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 lyzeczka imbiru
125g watrobki baraniej, pokrojonej w paseczki
2 marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 kalafiora, podzielonego na male kawalki
2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
250g zielonych warzyw (np. salata, fasolka szparagowa)
1 lyzka sosu sojowego
2 cebulki dymki
Przygotowanie:
1. Nalej na patelnie odrobine oliwy. Rozgrzej, wrzuc cebule, imbir, 3 lyzki wody. Gotuj przez 3 minuty.
2. Dodaj watrobke i gotuj przez kolejne 2 minuty na duzym ogniu.
3. Dodaj kolejno warzywa - marchewke, kalafior, por a nastepnie zielone warzywa. Po kazdym dodaniu jednego warzywa odczekaj chwile i dodaj kolejne.
4. Na koniec dodaj sos sojowy.
5. Przed podaniem posyp danie dymka.
Porady:
Zamiast watrobki baraniej mozesz dodac watrobke wieprzowa lub drobiowa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:52, 22 Maj 2007    Temat postu:

Makaron z kurczakiem na 2 osoby
Punkty za przepis 7 / Punkty na 1 porcje 3
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut gotowanie
Kalorie na jedna porcje: 345, z oliwkami 350
Skladniki:
niskotluszczowy olej w sprayu (oliwa)
125g kurczaka (pokrojona piers z kurczaka lub ugotowane nozki czy udko odarte z miesa)
1 zielona papryka, wydrazona i pocieta na paseczki
1 zabek czosnku, drobno pokrojony
100g grzybow
200g puszkowanych pomidorow
1 lyzeczka mieszanki ziol
6 wydrazonych oliwek (opcjonalnie)
125g makaronu (spaghetii lub inny ksztalt)
sol i swiezo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Nalej na patelnie odrobine oliwy. Rozgrzej.
2. Dodaj kurczaka i paski papryki. Gotuj 3 minut, az lekko zbrazowieje.
3. Dodaj czosnek i grzyby i gotuj przez nastepne 2 minuty. Dodaj wiecej oliwy jesli to konieczne.
4. Rozdrobnij pomidory i dodaj na patelnie z ich sokiem. Dodaj ziola i oliwki jesli uzywasz.
5. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Przypraw sola i pieprzem do smaku.
6. Kiedy sos sie dusi, ugotuj w garnku makaron.
7. Odcedz makaron i podziel na dwie porcje.
8. Na kazda daj pol ugotowanego sosu z kurczakiem.
Porady:
Piers z indyka mozesz zrobic w ten sam sposob.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Administrator



Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:53, 22 Maj 2007    Temat postu:

Nadziewany kabaczek na 4 osoby
Punkty za przepis 13 / Punkty na 1 porcje 4
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina pieczenia
Kalorie na jedna porcje: 195
Skladniki:
1kg kabaczka
225g mielonej wolowiny lub baraniny
425g puszkowanej fasolki w sosie pomidorowym
1 cebula, drobniutko pokrojona
1 lyzeczka mieszanki ziol
niskotluszczowy olej w sprayu (oliwa)
sol i swiezo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Obierz kabaczka, przetnij wzdluz na pol, wydraz gniazda nasienne.
2. Wymieszaj mieso, fasolke, cebule i ziola z sola i pieprzem.
3. Wypelnij wydrazone kabaczki i zloz kazde dwie polowki.
4. Wloz do folii, delikatnie skrop oliwa.
5. Wloz do naczynia zaroodpornego i zapiekaj w temperaturze 180stC przez godzine.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna -> Dania obiadowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin